Papa Leon al XIV-lea: de la blugi și baschet în Peru, la tronul papal
Cunoscuți ai noului Suveran Pontif au făcut dezvăluiri despre Papa Leon al XIV-lea.

Articol editat de cristina.rusu, 19 mai 2025, 00:00
Cunoscuți ai noului Suveran Pontif au făcut dezvăluiri despre Papa Leon al XIV-lea, care obișnuia să joace baschet și să poarte blugi, care a reușit să țină un grup de tineri departe de infracționalitate, a supraviețuit unei amenințări cu bombă și s-a apropiat de cultura din Peru, țară în gastronomia căreia se regăsesc, de altfel, câteva dintre mâncărurile lui preferate.
Hector Camacho era un tânăr adolescent şi băiat de altar în anul 1985, în oraşul Chulucanas din nordul Peru, la marginea junglei, când Prevost a sosit pentru a fi preot paroh. Aceea a fost prima dată când viitorul Papă a ajuns în țara care avea să-i fie casă în următoarele patru decenii.
Camacho și-l amintește pe fostul cardinal Robert Prevost, actualul papă Leon al XIV-lea, drept un tânăr misionar din Chicago, care purta blugi şi nu vorbea bine spaniolă, sosit în Peru într-un context în care ţara era sfâşiată de conflicte interne, potrivit agenției de presă Reuters.
Reporterii Reuters au călătorit în oraşul în care Prevost a început să pună în practică educaţia religioasă primită în Statele Unite ale Americii şi la Roma, capitala Italiei, şi au vorbit cu oameni care şi l-au amintit drept un tânăr fermecător, cu un talent precoce de cleric, potrivit Agerpres.
„Avea această aură care le vorbea oamenilor. Oamenii se înghesuiau în jurul lui”, a declarat Camacho, acum în vârstă de 53 de ani, într-o capelă mică din satul Yapatera, unde Prevost a predicat la un moment dat.
Camacho a povestit cum a călătorit cu Prevost la bisericile din lut din regiune, uneori mergând pe jos, alteori călare, purtând crucifixe şi vin ceremonial.
El a spus că Prevost apela la băieţii de altar pentru a-l ajuta să-şi găsească cuvintele în limba spaniolă, îi ducea în excursii pe diverse plaje şi angaja antrenori de karate, înot şi baschet pentru a ţine tinerii din oraş departe de infracţionalitate.
„A venit aici când era foarte tânăr, dar îi mulţumim acelui tânăr care a mers alături de noi, a jucat baschet pe teren şi ne ducea la plajă în weekend”, a adăugat el.
În ciuda aurului şi a altor bogăţii minerale, nordul Peru este o zonă foarte săracă, adesea afectată de inundaţii în sezonul ploios.
În anii ’80 şi ’90, această regiune a fost marcată de conflicte interne între gruparea maoistă de gherilă Calea Luminoasă şi forţele guvernamentale, soldate cu moartea a aproximativ 70.000 de persoane.
Papa Leon a supraviețuit unei amenințări cu bombă
La rândul lui, Fidel Alvarado, preot în dieceza Chulucanas, care era un student de 20 de ani la seminar când l-a cunoscut pe actualul Papă Leon, a povestit că o bombă a distrus uşa bisericii, iar preoţii au primit ameninţări. Fostului cardinal Robert Prevost şi celorlalţi preoţi nord-americani li s-a spus să plece în 24 de ore, pentru că altfel vor fi ucişi.
Însă, ei au rămas, potrivit lui Fidel Alvarado. „Ceea ce i-a convins să rămână au fost oamenii; ei au călătorit în zonă şi au simţit dragostea oamenilor”, a povestit el.
În Yapatera, o fotografie veche, nedatată, în ton sepia, îl arată pe tânărul Robert Prevost ţinând în mână un potir cu vin la biserică, unde podeaua de pământ de odinioară a fost între timp cimentată.
Camera în care a locuit Robert Prevost pe vremea când era un tânăr misionar, la reşedinţa diecezei din Chulucanas, se afla la etajul al doilea, dincolo de o mică curte cu grădină. Încăperea era simplă, dar spaţioasă, cu un pat, un birou, un fotoliu, o noptieră şi o baie comună.
Ce program avea Papa Leon și ce mâncăruri preferă
De asemenea, Cristobal Mejia, în vârstă de 70 de ani, actualul episcop al diecezei Chulucanas, şi l-a amintit pe Prevost drept un om studios, care se ducea la culcare de obicei la ora 23:00 şi se trezea la ora 05:00 ca să se roage într-o cameră decorată cu vitralii. În garajul de alături este parcată o camionetă similară cu cea pe care Robert Prevost obişnuia să o conducă în zonă.
Prevost, care a devenit cetăţean peruvian în anul 2015, a devenit de-a lungul anilor fluent în limba spaniolă. De altfel, mâncărurile sale preferate sunt unele dintre preparatele de bază ale ţării, inclusiv ceviche de peşte marinat în zeamă de limetă şi chicharron de pui.
Începând din anul 2015 și până în 2023, Robert Prevost a fost episcop al oraşului Chiclayo, aflat la aproximativ patru ore de mers cu maşina de prima sa parohie.
Localnicii cu care au vorbit reporterii Reuters au povestit aceleaşi lucruri despre Prevost – că era ca un „păstor care mirosea a oaie”, ceea ce înseamnă că era foarte apropiat de congregaţia sa.
„Ne-a vorbit întotdeauna despre valoarea comunităţii, ceea ce face parte din frumuseţea Sfântului Augustin”, a spus Alvarado. Leon al XIV-lea va fi primul papă din Ordinul Sfântului Augustin.
Alvarado a declarat că augustinienii doreau să meargă acolo unde se aflau oamenii şi că ordinul a oferit burse pentru ca oamenii să studieze Ingineria şi Dreptul la universitate.
„Am sperat că va lua numele Augustin, dar cunoscându-l pe Robert, nu a vrut să facă să pară că augustinienii sunt centrul lucrurilor şi că guvernează”, a spus el.
Ultimul Leon a fost cunoscut pentru angajamentul său faţă de justiţia socială. „El spune că vrea o biserică care să asculte suferinţa celor săraci şi cred că Robert va face asta, va uni în loc să dezbine”, a adăugat Alvarado.
Cum și-l amintesc alți oameni pe Papa Leon
Oscar Antonio Murillo Villanueva, în vârstă de 64 de ani, preot la arhidieceza Trujillo din apropiere, a declarat că l-a cunoscut pe Prevost la sfârşitul anilor 1980 şi că acesta l-a ajutat după o perioadă de tumult personal.
„El a suferit durerea poporului peruvian. Nu a rămas niciodată tăcut în legătură cu nedreptăţile de aici, din Trujillo, şi din Peru… masacrele care au avut loc în Peru, situaţiile pentru care guvernanţii nu au făcut nimic, inundaţiile din sezonul ploios”, a spus Villanueva.
Alţii şi l-au amintit pe Robert Prevost drept o persoană amuzantă şi calmă, niciodată ghidată de emoţii puternice. Ei au spus, totuşi, că putea fi strict când venea vorba de rigoarea academică, exmatriculând studenţi de la seminar prinşi copiind.
Jose William Rivadeneyra, fost seminarist, în prezent profesor, a povestit că Prevost era jovial. „Făcea o mulţime de glume şi era contagios. Avea un simţ al umorului de neegalat”, a spus el.
Camacho, care a continuat să slujească ca băiat de altar pentru Prevost când acesta s-a mutat mai târziu la Trujillo, a spus că nu l-a văzut niciodată pe actualul papă furios sau emoţionat, chiar şi în cele mai grele circumstanţe.
„Într-o zi, l-am găsit împachetându-şi hainele şi mi-a spus că se întoarce în Statele Unite pentru că mama lui murise. Am simţit o durere imensă, am plâns pentru el, dar el avea acest calm. Era foarte pregătit, ca şi cum mama lui era în mâinile lui Dumnezeu, care avea s-o primească”, a declarat Camacho.
El l-a întrebat pe Prevost dacă îi poate da fiicei lui numele regretatei sale mame, iar el a fost de acord, devenind ulterior naşul lui Mildred Camacho.
Acum în vârstă de 29 de ani, Mildred are la rândul ei copii şi spune că a păstrat legătura cu Prevost care a urcat între timp în ierarhia Bisericii, până la Vatican.
„Mi-a trimis scrisori, mi-a trimis corespondenţă, mi-a povestit despre călătoriile lui, despre misiuni. Fraza lui era întotdeauna: ţine-mă în rugăciunile tale, aşa cum eu te ţin în ale mele”, a spus ea, arătând reporterilor Reuters fotografii expediate de el.
CITEȘTE ȘI: Cine este Papa Leon al XIV-lea?
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.