Elevii din Cluj au învăţat despre incluziunea în viaţa reală | AUDIO
Eveniment pe tema incluziunii, la Biblioteca Județeană Octavian Goga.
Articol editat de cristina.rusu, 15 mai 2025, 16:09
În cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, Secția pentru Adolescenți a Bibliotecii Județene Octavian Goga a organizat o nouă ediție a evenimentului „Biblioteca Vie”, pe tema incluziunii. Evenimentul a reunit cinci „cărți vii” – persoane cu povești impresionante – și zeci de adolescenți curioși și deschiși spre a descoperi altfel de perspective asupra lumii.
Biblioteca vie a oferit tinerilor ocazia să cunoască oameni care, în ciuda unor obstacole personale sau sociale, au reușit să se ridice și să devină un exemplu de perseverență și curaj.
Invitații, printre care Alex Benchea, Olena Kozhukhar, Șandor Costea şi Ionuț Stancovici, și-au împărtășit experiențele de viață în întâlniri directe cu grupuri de elevi de clasa a IX-a de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Liceul Tehnologic „Spiru Haret”.
„Ideea e că noi sărbătorim Săptămâna Națională a Voluntariatului, în cadrul căreia organizăm anual biblioteca vie. Tema din acest an este incluziunea, iar invitații noștri – printre care un alpinist nevăzător, un tată cu deficiențe de auz, o refugiată – ne-au adus povești care schimbă percepții și deschid suflete”, a spus Mia Țichindeleanu, bibliotecară și organizatoare a evenimentului.
Cărțile vii – oameni care inspiră
Alex Benchea, tânărul alpinist nevăzător, le-a povestit adolescenților cum și-a urmat pasiunea pentru geografie și natură:
„De mic am fost pasionat de natură şi am fost o persoană curioasă, iar în gimnaziu mi-am descoperit pasiunea pentru geografie. În 2018 am urcat pentru prima dată pe un munte în România, pe Moldoveanu, împreună cu un prieten din Cluj. A fost foarte important pentru mine faptul că el a avut încredere în mine la acea primă ascensiune. La sfârşitul lui 2018 am aflat de asociaţia Climb Again din Bucureşti, care face terapie cu escaladă pentru persoanele cu dizabilităţi. Am fost la ei la un festival de căţărat dedicat adolescenţilor nevăzători din toată ţara, iar în 2019 am intrat în lotul naţional de paraclimbing. Împreună cu ei am început proiectul 7 summits, care presupune să urc cel mai înalt vârf de pe cele 7 continente”, Alex Benchea.
Șandor Costea, tâmplar și tată a trei copii, toți cu deficiențe de auz în diverse grade, a vorbit printr-un interpret despre cum a crescut într-o societate care oferea puține opțiuni pentru persoanele cu dizabilități:
„Meseria mea este cea de tâmplar: în special în vremea comunismului nu erau foarte multe opţiuni pentru cei cu deficienţe de auz, iar tâmplăria era una din variante. O parte din şcoală am făcut-o aici la Cluj, la secţia maghiară. Sunt membru acum în consiliul de administraţie al şcolii ca reprezentant al părinţilor elevilor cu deficienţe de auz”, Costea Şandor.
Elevii s-au arătat profund implicați, adresând întrebări sensibile și sincere: „Cum se orientează un nevăzător când sunt mai multe semafoare sonore?”, „Cum te simți într-un colectiv nou dacă ai o dizabilitate?”, „Cum a fost pentru Alex prima urcare pe munte?”
Unul dintre tineri a concluzionat: „E foarte interesant să vezi cum simt lumea, care e perspectiva persoanelor cu dizabilități. A fost o experiență unică.”
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.