Care este meniul Conclavului?
Mese frugale, puțin vin și, în mod excepţional, duminica, un desert este meniul Conclavului.

Articol editat de cristina.rusu, 9 mai 2025, 10:40
Sunt interzise sparanghelul și orice aliment care ar putea ascunde „mesaje secrete” adresate înalţilor prelaţi.
Meniul conclavului reflectă o dietă destul de strictă menită să răspundă nevoilor cardinalilor, a căror vârstă medie este în mod tradițional înaintată, în acest caz 72 de ani.
Există însă și reguli adoptate pentru siguranța operațiunilor de vot în sine, precum cea care interzice servirea alimentelor care odinioară puteau ascunde „bileţele”, precum ravioli sau puiul întreg la cuptor, dar și sparanghelul.
Mesele sunt servite la Casa Santa Marta, reședința în care cardinalii sunt găzduiţi pe tot parcursul conclavului și la care se întorc la sfârșitul fiecărui vot în Capela Sixtină.
Domusul este administrat de călugărițele din ordinul Fiicele Carității Sfântului Vincențiu de Paul care supraveghează şi pregătirea mâncării.
Meniurile pregătite de măicuţe sunt grosso modo cele oferite în mod normal la Santa Marta, atunci când funcționează ca un hotel normal.
Cantina oferă, așadar, mese destul de simple alcătuite din preparate pe bază de orez, paste asezonate cu sosuri simple, carne albă, pește la cuptor, legume la grătar, salată și fructe de sezon. Evident, alegerea ține cont de orice intoleranță alimentară și diete legate de probleme de sănătate precum diabetul.
Dimineața este servit un mic dejun ușor alcătuit din ceai sau cafea, pâine și dulceață, urmat apoi de prânz complet (primul fel, felul al doilea, garnitură și fructe) și, în final, la sfârșitul Vecerniei, cu care se închide ziua de vot din Capela Sixtină, de o cină mai simplă. La masă există apă și vin, dar în niciun caz băuturi spirtoase sau preparate elaborate.
Singura excepție este desertul, care se servește doar duminica, când sunt pregătite tarte cu fructe, sau alte preparate simple precum budincile.
Meniul așa cum este prezentat astăzi datează din 1300, când Clement al VI-lea a dat reguli foarte precise, evitând risipa și mesele bogate.
Printre cele mai suculente mese pe care istoricii le amintesc este cea a conclavului din 1550 care l-a ales pe Iulius al III-lea. Bucătarul papal al vremii, Bartolomeo Scappi, descrie în „Opera dell’arte del cucinare” – considerată prima carte de bucate a unui bucătar profesionist – mâncăruri elaborate și abundente, în ciuda faptului că erau extrem de „supravegheate”.
De altfel, pentru a evita influențele externe, timp de secole mâncarea a fost controlată, înainte de a fi servită, inclusiv paharele și șervețele. Iar personalul de la Casa Santa Marta trebuie să depună, la fel ca și cardinalii, un jurământ de confidenţialitate.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.