Ascultă Radio România Cluj Live

Cafeneaua actorilor renaște sub formă de spațiu educativ-cultural

Cafeneaua actorilor va fi renovată și redată comunității ca spațiu de dialog și întâlniri teatrale.

Cafeneaua actorilor renaște sub formă de spațiu educativ-cultural

Articol editat de cristina.rusu, 9 mai 2025, 11:11

Art Club, fosta cafenea a actorilor, un loc care a devenit deja un mit al Clujului, este pe cale să renască sub forma Studio Art Club – un spațiu dedicat întâlnirilor educativ-culturale pentru tineri sau comunități cu acces redus la cultură.

 

Spațiul este administrat de Teatrul Național din Cluj-Napoca, iar activitățile vor fi desfășurate de către actorii instituției. Suma necesară este de minim 30.000 de euro, iar banii vor fi adunați cu sprijinul Asociației Niște Oameni, în cadrul unei gale care va avea loc în 5 iunie, la Teatrul Național „Lucian Blaga“, și care va include concertul final al Turneului Național ”Origins: A Story of Rhythm”.

 

Scurtă istorie a cafenelei actorilor de după desființare

 

În 2011 s-a desființat veche cafenea Art Club. S-a igienizat spațiul și s-a înființat Studioul Art Club, deschis pentru public în 2012, ca spațiu de mici spectacole experimentale, întâlniri și ateliere, în administrarea Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. În această formulă a funcționat până în 2017, când starea de degradare a acoperișului, infiltrațiile de apă și sistemul electric extrem de învechit nu au mai permis accesul publicului și al actorilor în condiții de siguranță. De atunci, Teatrul Național încearcă atragerea de fonduri din sponsorizări pentru reabiliarea spațiului, deoarece, nefiind spațiu propriu, ci doar în administrare, nu poate beneficia, conform legislației, de fonduri de renovare de la stat. În prezent, grație unui sponsor generos, acoperișul și fațada au fost reparate, dar spațiul interior mai are nevoie de o sumă considerabilă pentru a fi reabilitat cu grija necesară cerută de o astfel de clădire de patrimoniu.

 

Ce se va întâmpla în spațiu?

 

Studio Art Club va deveni un proiect cultural și educațional binevenit și necesar atât pentru Cluj, cât și pentru întreaga regiune a Transilvaniei: un spațiu în care actorii se întâlnesc cu spectatorii și lucrează împreună pentru dezvoltarea comunității din care fac parte. Un spațiu-vitrină care va invita trecătorii să se oprească și să descopere creativitatea și bucuria pe care le-o poate oferi arta teatrului. Un spațiu în care, alături de artiștii Naționalului, clujenii vor pune în valoare ceea ce au ei mai luminos și autentic: iubirea de frumos, descoperirea de sine, a potențialului imens pe care îl are fiecare ființă umană în propriul corp, propria voce, propriile simțuri și gânduri, găsirea rezonanțelor cu ceilalți, cu comunitatea creatoare de povești și mituri vii.

Un spațiu în care actorii se întâlnesc cu spectatorii și lucrează împreună pentru dezvoltarea comunității din care fac parte nu este un MIT, ci poate deveni realitate: un spațiu care să îi invite pe cei dornici de cunoaștere de sine să treacă de superficialitatea cotidiană și să se descopere cu ajutorul tehnicilor teatrale. Un spațiu de apropiere, de cunoaștere, de descoperire a ceea ce avem mai frumos, mai energic, mai jucăuș și creativ, un spațiu al încrederii, în care poveștile personale prind viață și construiesc poveștile comunității clujene. (Ștefana Pop-Curșeu, director artistic al Teatrului Național din Cluj-Napoca)

 

Despre Gala Niște Oameni: 10 ani de MIT-uri

 

Evenimentul se va desfășura în data de 5 iunie, de la ora 18.30, la Teatrul Național ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca și va include concertul de final al Turneului Național ”Origins: A Story of Rhythm”, un turneu în care participă artiști de top ai scenei naționale și internaționale. Organizatorii Galei sunt Asociația Niște Oameni și Teatrul Național ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

 

Programul evenimentului va avea două secțiuni principale:

  • partea I: prezentarea proiectului de reabilitare, urmat de concert;
  • partea a II-a: sesiunea de donații pentru proiect, antrenată de actori ai Teatrului Național.

 

Participarea la eveniment se poate face în două moduri:

  • pe bază de bilet, și atunci participarea la sesiunea de donații nu este obligatorie, spectatorii pot pleca acasă la pauză. Dacă doresc să vadă cum se desfășoară partea a II-a, pot să rămână, dar nu pot angaja sume, pot doar transfer direct;
  • pe bază de invitație adresată direct donatorilor, care confirmă participarea la sesiunea de donații. Aceștia devin ”jucători”, participând activ la licitație și angajează sume care pot fi plătite în decurs de două luni.

 

În loc să ne împărțim zilnic în buni și răi, în loc să creăm mereu tabere, Nişte Oameni, care acum împlinesc 10 ani și niște zeci de proiecte, vă mai cheamă odată să FACEM BINE ÎMPREUNĂ, pentru educație, cultură, gândire liberă și sănătoasă pentru copiii noștri. Vrem, de data asta, să transformăm fosta „cafenea a actorilor”, aflată în clădire de patrimoniu, într-un spațiu dedicat dialogului și întâlnirilor teatrale, redat comunității și administrat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca. Copiii noștri vor putea învăța de la actori în cadrul unor proiecte absolut superbe derulate de aceștia. Facem această Gală, acest MITing, pentru a da viață unui MIT al Clujului. Să ne concentrăm să facem ceva. Votul de azi e rezultatul educației de ieri. Votul de mâine poate fi rezultatul educației de azi. Despre asta e vorba. (Geanina Simion, președinte Asociația Niște Oameni)

 

Biletele se pot achiziționa fie online, de aici, fie de la agenția de bilete a Teatrului Național. Prețul unui bilet este de 100 de lei.

𝗧𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗼𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝘂𝗻𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗯𝗶𝗹𝗲𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿, 𝗱𝗮𝗿 ș𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗮 𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮ț𝗶𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝗱𝗼𝗻𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶 𝗰𝗮𝘂𝘇𝗲.

 

Turneul Național Origins: A Story of Rhythm

 

Artiștii din cadrul Turneului Național ”Origins: A Story of Rhythm”, de la Cluj, au donat ultimul concert al turneului, pentru a susține, alături de Niște Oameni, reabilitarea vechii ”cafenele a actorilor”. Aceștia sunt: Matei Ioachimescu, flaut; Irina Rădulescu, marimbă; Răzvan Florescu, vibrafon; Arthur Balogh, contrabas; Philip Goron, tobe și percuție.

Concertul este un spectacol muzical vibrant, cu ritmuri și sonorități de pe patru continente, artiști de top și un program educațional dedicat tinerilor. De la flamenco și salsa, la ritmuri indiene și balcanice, ORIGINS este o experiență sonoră unică, o călătorie muzicală globală, situată la intersecția dintre world music, jazz și muzică cultă contemporană.

Conceput ca un dialog între tradiție și inovație, turneul ORIGINS include compoziții semnate de Cristian Lolea, Andrei Petrache, Răzvan Florescu și Jorge Rojas – creații în care virtuozitatea muzicienilor se îmbină cu energia și emoția unui repertoriu global. Fiecare concert propune o poveste sonoră completă, în care publicul este purtat prin peisaje muzicale variate – de la rafinamentul mediteranean la pulsațiile Americii Latine sau inflexiunile Orientului. O altă dimensiune a proiectului este Origins – Generations, o inițiativă dedicată sprijinirii și promovării tinerei generații de muzicieni. Astfel, în fiecare oraș al turneului, concertul principal va fi precedat de un moment muzical susținut de muzicieni selectați special pentru acest program.

Pentru noi, muzica înseamnă și transmitere – nu doar de emoție, ci și de experiență. De aceea, acest proiect are și o dimensiune educațională reală, care susține viitorul scenei muzicale românești, explică flautistul Matei Ioachimescu.

 

Despre artiști

 

Matei Ioachimescu – Flaut

Flautist de renume internațional, Matei Ioachimescu este recunoscut pentru versatilitatea sa artistică, de la baroc la muzica contemporană și proiecte cross-over. Absolvent al Universității de Muzică din Viena și stabilit în capitala Austriei, susține frecvent concerte în săli de prestigiu precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român și Suntory Hall Tokyo. Este creatorul unor proiecte de succes precum Legends, Electric, La Vida Loca și inSuflu, iar albumul său de debut, Lumière, realizat cu pianista Cătălina Butcaru, a fost apreciat de critici ca reper discografic. În 2013 a fost desemnat „Ambasador al Integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei. Din 2020 predă flaut la Universitatea de Vest din Timișoara.

Irina Rădulescu – Marimbă

Una dintre cele mai proeminente prezențe pe scena percuției românești, Irina Rădulescu s-a remarcat prin carismă scenică și expresivitate artistică. A fost premiată la competiții internaționale (Tokyo, București) și a fondat PERCUSSIONescu, primul duo cameral de marimbă și vibrafon din România. Turneul său solo Marimba – The Journey (2022) a fost un eveniment pilot pentru acest instrument. Este profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București și doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara.

Răzvan Florescu – Vibrafon

Percuționist versatil și unul dintre cei mai apreciați vibrafoniști ai scenei românești de jazz, Răzvan Florescu activează atât în jazz, cât și în muzica contemporană. Co-fondator al duo-ului PERCUSSIONescu, a cântat alături de formații ca Luiza Zan Quintet și RVQ. Albumul său de debut, Sketches (2024), a primit recenzii favorabile în mediile de specialitate. A fost distins cu premii pentru compoziție și interpretare la festivaluri importante precum Sibiu Jazz sau Johnny Răducanu. Predă percuție la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 și Colegiul de Muzică „George Enescu” din București.

Arthur Balogh – Contrabas

Cu o carieră desfășurată între România și Germania, Arthur Balogh este un contrabasist activ în muzica clasică, jazz și contemporană. A colaborat cu artiști de renume precum Aura Urziceanu, Nicolas Simion și Mircea Tiberian, iar activitatea sa concertistică include participări la festivaluri internaționale și înregistrări valoroase. A fost membru al Orchestrei Naționale Radio și al Württembergisches Kammerorchester Heilbronn. În prezent este contrabasist al Filarmonicii din Stuttgart și cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara.

Philip Goron – Tobe și percuție

Unul dintre cei mai activi percuționiști ai noii generații, Philip Goron îmbină percuția clasică cu jazzul și world music. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București și la MDW Viena, fiind distins în 2023 cu Bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicală și Bursa de Excelență UNMB. Activează în proiecte precum Amphitrio, Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan Quintet și Răzvan Florescu Quintet, fiind colaborator al unor instituții de prestigiu: Filarmonica „George Enescu”, Opera Comică și Teatrul Național de Operetă.

 

Organizatori: Asociația Niște Oameni, Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Cluj.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Festivalul Produsului Tradițional revine la USAMV
De prin Cluj vineri, 9 mai 2025, 09:31

Festivalul Produsului Tradițional revine la USAMV

O nouă ediție a Festivalului Produsului Tradițional va avea loc miercuri, 14 mai, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară...

Festivalul Produsului Tradițional revine la USAMV
Marea misiune a micilor ecosalvatori | AUDIO
De prin Cluj vineri, 9 mai 2025, 08:27

Marea misiune a micilor ecosalvatori | AUDIO

Ecosalvatorii cooptați de asociația sătmăreană Acces la Viitor au vârste între 4 și 10 ani, dar sunt angajați în misiuni vitale pentru...

Marea misiune a micilor ecosalvatori | AUDIO
Oserul din centrul Clujului
De prin Cluj joi, 8 mai 2025, 18:07

Oserul din centrul Clujului

Două zone centrale din Cluj-Napoca se transformă în zilele de 10 și 17 mai într-o piață de vechituri care promovează reutilizarea obiectelor...

Oserul din centrul Clujului
Laureatul Premiului Nobel pentru Economie, prezent la Cluj-Napoca
De prin Cluj joi, 8 mai 2025, 17:34

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie, prezent la Cluj-Napoca

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, are o perspectivă negativă asupra economiei americane, din cauza măsurilor luate de...

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie, prezent la Cluj-Napoca
De prin Cluj joi, 8 mai 2025, 17:19

Un tată și fiica lui, atacați de câini

Poliţiştii clujeni au deschis o anchetă în cazul unui bărbat care a fost atacat de mai mulţi câini, în timp ce se afla cu fiica sa în zona...

Un tată și fiica lui, atacați de câini
De prin Cluj joi, 8 mai 2025, 15:46

Tinerii au votat masiv în Cluj: prezență dublă față de media națională

Duminică, 4 mai, la Turul 1 al Alegerilor Prezidențiale 2025, s-au prezentat la urne 8.598.611 de alegători, adică 47,8% din totalul celor cu...

Tinerii au votat masiv în Cluj: prezență dublă față de media națională
De prin Cluj joi, 8 mai 2025, 14:51

„Armonia Artelor” la Radio Cluj | AUDIO

Sala de spectacole Radio Cluj găzduiește în perioada 8-9 mai, Concursul Interjudețean „Armonia Artelor”, care are ca temă în acest an...

„Armonia Artelor” la Radio Cluj | AUDIO
De prin Cluj joi, 8 mai 2025, 11:27

9 Mai – Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale a României

Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale a României vor fi sărbătorite vineri, 9 Mai, la Cluj-Napoca.   În Piața Unirii, începând...

9 Mai – Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale a României