Ziua portului popular cu „Costume din zona Clujului” | AUDIO
Expoziția „Costume din zona Clujului” este deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Articol editat de cristina.rusu, 8 mai 2025, 13:50
Expoziția „Costume din zona Clujului – cămașa cu ciupag și zadia cu trup” aduce împreună piese unicat, frânturi de costume populare foarte vechi și arta cusutului pe pânză, adunate din sate din Câmpia Transilvaniei, Dealurile Clujului și Munții Apuseni.
Unde poate fi vizitată expoziția și despre ce unicate este vorba
Duminică, 11 mai este, anul acesta, Ziua Naţională a Costumului Tradiţional instituită prin lege, în 2015 și sărbătorită anual în cea de-a doua duminică a lunii mai.
Expoziția „Costume din zona Clujului” a fost deschisă în această săptămână la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca și conține costume de sărbătoare din secolul al XIX-lea și prima parte a secolului XX. Vizitatorii pot admira ciupage vechi de peste 150 de ani și cămăși populare de la 1900, din satele clujene, piese vestimentare autentice, aflate în patrimoniul instituției și provenite din Câmpia Transilvaniei, Dealurile Clujului și Munții Apuseni.
De ce au fost alese cămăși cu ciupag, pentru această expoziție, am aflat de la Sebastian – Apan Paic, muzeograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei:
„Expoziția Costume din zona Clujului propune o privire atentă asupra zonelor etnografice din județul Cluj, mai puțin cercetate. Publicațiile și studiile de specialitate nu documentează portul vechi, dinainte de 1900, acesta fiind inedit, irecognoscibil în prezent pentru locuitorii zonei. De aceea, expunem ansamblul vestimentar format din cămașă cu ciupag și zadia cu trup vânăt, cu o puternică valoare identitară pentru românii din nordul Transilvaniei, oferind o mărturie a unității portului în secolul al XX-lea de la Munții Apuseni până la Munții Gurghiului și de la Mureș până la Munții Țibleșului și Rodnei.
Ne adresăm clujenilor și celor curioși să cunoască portul din zona Clujului din mai multe motive. Sunt foarte multe sate, zone întregi din județul Cluj, în care portul tradițional a suferit de-a lungul timpului modificări fundamentale, atât de mari încât portul de la 1850-1900 este de nerecunoscut pentru locuitorii de acum ai satelor.
În perioada interbelică deja avem un alt port decât cel ce s-a purtat înainte de 1900, iar în prezent lumea nu mai ține minte cum arăta portul dacă nu a văzut niciodată aceste variante de port.
Există în colecția Muzeului de Etnografie o serie de piese foarte valoroase și foarte vechi care datează din a doua jumătate a secolului al IXX- lea și care ilustrează acest ansamblu vestimentar, cămașa cu ciupag (un model trapezoidal aflat pe pieptul cămășii) asociată întotdeauna cu o zadie cu trup, o cătrință de formă dreptunghiulară, care se purta pereche față-spate și care are o jumătate albastră în partea superioară și un câmp ornamental roșu în partea inferioară.
Acestea formează un costum identitar pentru românii din partea de nord a Transilvaniei, care s-a purtat din Sălaj și în partea de nord a Munților Apuseni până la Munții Gurghiului și Bistrița.
În multe sate, cum sunt cele din Câmpia Transilvaniei, acest costum s-a pierdut complet. Cercetările pe care le-am făcut în teren în aceste sate confirmă faptul că s-a pierdut complet portul, inclusiv din memoria locuitorilor.
Există și zone, precum Țara Lăpușului în care portul este viu, încă se confecționează, fiind vorba de o tradiție neîntreruptă. Așa că așteptăm să vedeți aceste piese unice. În alte depozite muzeale nu există astfel de eșantioane, de fragmente textile. De asemenea, am ilustrat și evoluția portului popular. Din păcate, muzeele din România nu au pus mare accent pe evoluția portului, mai ales în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și am apelat la ajutorul unor prieteni colecționari și cu sprijinul lor am ilustrat portul mai nou.
Cele mai vechi piese din expoziție sunt ciupagele (sub formă de eșantioane, fragmente textile) care au fost colecționate de istoricul maghiar Teglás István din anul 1872 până în 1910 din satele din Câmpia Transilvaniei, și anume din Triteni, Ceanu Mare, dar și din Săvădisla, Ciurila, Rachiș (județul Alba). Se mai află expuse o serie de cămăși cu ciupag foarte valoroase dinainte de 1900 din Apahida, Jucu, Lujerdiu, Băbdiu.”
Expoziția „Costume din zona Clujului – cămașa cu ciupag și zadia cu trup” poate fi vizitată până în 29 iunie, de miercuri până duminică, între orele 10 – 18, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, pe strada Memorandumului, nr 21.