Tinerii au votat masiv în Cluj: prezență dublă față de media națională
Clujul atrage zeci de mii de studenți și tineri din toate colțurile României.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 mai 2025, 15:46
Duminică, 4 mai, la Turul 1 al Alegerilor Prezidențiale 2025, s-au prezentat la urne 8.598.611 de alegători, adică 47,8% din totalul celor cu drept de vot.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) publică date despre cine s-a prezentat la vot – pe gen, vârstă sau mediu urban/rural.
AEP nu prezintă însă datele demografice ale alegătorilor înscriși în Registrul electoral, ci doar “profilul” celor care s-au prezentat efectiv la vot.
Folosind datele AEP și cele demografice oficiale de la Institutul Național de Statistică (TEMPO), am putut calculat rata reală de participare la vot pe categorii de vârstă.
În județul Cluj, 81% dintre tinerii între 18–24 de ani s-au prezentat la urne – aproape dublu față de media națională de 42,8%.
La categoria 25–34 de ani, Clujul a avut o rată de participare de 64,8%, întrecut doar de București (69,2%).
Participarea rămâne peste medie în județ și la grupele 35–44 și 45–64 ani, iar doar în rândul celor de peste 65 de ani Clujul a coborât ușor sub media națională.
Această mobilizare puternică a tinerilor (18-24 ani) nu reflectă neapărat „implicarea civică a clujenilor”, cât mai ales specificul universitar al orașului.
La alegerile prezidențiale se votează de oriunde din țară, pe liste suplimentare, iar Clujul atrage zeci de mii de studenți și tineri din toate colțurile României.
Fenomenul se repetă și în alte centre universitare – București, Timișoara, Sibiu.
Cei mai activi alegători, la nivel național, rămân însă cei din intervalul 35–64 de ani. Seniorii peste 65 de ani au fost cel mai puțin prezenți la vot – sub 50%.
Tiberiu Crișan, masterand Analiza Datelor Complexe, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.