Beneficii şi riscuri ale gumei de mestecat
Cât de des ne gândim la efectele acesteia asupra sănătăţii?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 mai 2025, 12:00
Guma de mestecat a devenit parte din viaţa noastră zilnică – o folosim pentru a ne împrospăta respiraţia, pentru a ne distrage atenţia în momente de plictiseală sau pur şi simplu din obişnuinţă. Dar cât de des ne gândim la efectele acesteia asupra sănătăţii?
Beneficiile gumei de mestecat:
Igienă orală îmbunătăţită: Mestecatul creşte producţia de salivă, care neutralizează acizii şi reduce riscul apariţiei cariilor – în special în cazul gumei cu xilitol.
Ameliorarea refluxului gastric: Saliva suplimentară produsă prin mestecat poate reduce aciditatea din esofag după masă.
Concentrare mai bună şi stres redus: Mestecatul poate stimula circulaţia sângelui către creier, îmbunătăţind temporar atenţia şi reducând tensiunea, similar altor ticuri nervoase.
Riscuri:
Probleme legate de articulaţia maxilarului: Mestecatul excesiv poate suprasolicita articulaţia temporo-mandibulară (ATM), provocând dureri, oboseală facială şi disconfort.
Tulburări digestive: Înghiţirea aerului în timpul mestecatului poate cauza balonare şi gaze, iar îndulcitorii (xilitol, sorbitol) pot avea efect laxativ sau pot provoca dureri abdominale.
Expunerea la microplastice: Majoritatea gumelor de mestecat conţin plastice precum polietilena, care oferă elasticitate. Studii preliminare arată că unele microplastice pot fi eliberate în timpul mestecatului, dar efectele asupra sănătăţii încă nu sunt clare. Guma de mestecat poate fi benefică, dacă este consumată cu moderaţie şi, preferabil, fără zahăr. În exces, însă, poate avea şi efecte negative asupra sănătăţii. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.