Câte cafele este sănătos să bem zilnic?
Întrebarea despre efectele benefice ale cafelei asupra organismului primeşte un răspuns clar din studii, indiferent de părerile personale ale consumatorilor.

Articol editat de cristina.rusu, 5 mai 2025, 12:00
Majoritatea oamenilor nu îşi pot imagina ziua fără efectul energizant al unei ceşti de cafea dimineaţa.
Aceste proprietăţi ale cafelei se datorează cofeinei, despre care există păreri împărţite.
Câte cafele este sănătos să bem zilnic?
Întrebarea despre efectele benefice ale cafelei asupra organismului primeşte un răspuns clar din studii, indiferent de părerile personale ale consumatorilor.
Cele mai recente cercetări arată că se pot consuma până la patru ceşti de cafea pe zi fără efecte negative asupra sănătăţii. Desigur, acest lucru poate varia în funcţie de fiecare persoană. Totuşi, în medie, se consideră că doza zilnică sigură de cofeină pentru un adult sănătos este de 400 miligrame, ceea ce echivalează cu aproximativ patru ceşti de cafea.
Se consideră că nu există efecte dăunătoare ale cafelei atunci când este consumată cu măsură şi dacă celelalte obiceiuri de viaţă – alimentaţia, sportul, consumul de alcool şi fumatul – sunt în limite normale.
În plus, cofeina în doze acceptabile are şi unele efecte pozitive.
Să ne amintim câteva dintre beneficiile cafelei:
Există dovezi că un consum moderat de cofeină are efect pozitiv asupra prevenirii diabetului de tip 2. Datele sunt favorabile şi în privinţa rolului preventiv al cofeinei împotriva demenţei, deoarece aceasta susţine funcţiile cognitive ale creierului, încetinind şi chiar prevenind apariţia bolii Alzheimer.
Iubitorii de cafea sunt cu până la 80% mai puţin predispuşi la boala Parkinson. Două ceşti de cafea pe zi pot reduce riscul de cancer de colon cu 25%, de ciroză cu 80% şi de pietre la vezica biliară cu 50%. Cafeaua creşte performanţa fizică – cofeina îmbunătăţeşte rezultatele sportive, fapt confirmat de cercetări de lungă durată. Un consum zilnic moderat de cafea poate creşte rezistenţa fizică cu 20-30%, mai ales în sporturile care necesită efort de durată.
Cafeaua îmbunătăţeşte starea de spirit – cofeina acţionează în principal asupra sistemului nervos, reducând somnolenţa, îmbunătăţind concentrarea şi reflexele. De asemenea, ameliorează durerile de cap şi contribuie la tonusul general. De aceea, cofeina este inclusă şi în compoziţia unor medicamente.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.