Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Acest lucru se întâmplă indiferent de natura bolii.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 mai 2025, 12:00
Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al bărbaţilor şi femeilor. Femeile dezvoltă sau manifestă adesea răspunsuri imune mai puternice, susţin cercetătorii.
Acest lucru se întâmplă indiferent de natura bolii, afirmă profesoara de microbiologie moleculară și imunologie Sabra Klein de la Universitatea „Johns Hopkins”.
Diferenţele între sexe apar chiar înainte ca infecţia să se dezvolte. Celulele imunitare ale femeilor detectează mai rapid invadatorii străini, cum ar fi virusurile sau bacteriile. Odată ce o ameninţare este identificată, sistemul imunitar feminin eliberează mai multe proteine inflamatorii, numite citokine. De asemenea, produce o cantitate mai mare de anticorpi ca răspuns atât la virusuri, cât şi la vaccinuri, ajutând astfel în lupta cu infecţia.
„Desigur, există și diferențe individuale, dar femeile iniţiază aceste reacţii mult mai rapid, ceea ce duce la o activare mai intensă a sistemului imunitar şi la o producţie mai mare de proteine imune”, adaugă prof. Klein.
Se consideră că genetica joacă un rol important în aceste procese. Mai multe gene implicate în funcţionarea sistemului imunitar se află în cromozomul X, iar femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbaţii, doar unul.
„Drept urmare, funcţia acestor gene – cum ar fi detectarea virusurilor sau producţia de citokine – este uşor crescută la femei în timpul unei infecţii”, explică conferenţiarul Montserrat Anguera, specialist în ştiinţe biomedicale la Universitatea din Pennsylvania.
De asemenea, se pare că testosteronul încetineşte şi reduce unele funcţii imunitare, cum ar fi producţia de anticorpi, în timp ce estrogenul le stimulează, chiar dacă există şi dovezi că estrogenul poate inhiba răspunsul inflamator al sistemului imunitar.
Cercetările asupra motivului pentru care există aceste diferenţe între sistemul imunitar al femeilor şi bărbaţilor sunt încă limitate, dar experţii susţin că datele obţinute până acum subliniază importanţa evoluţiei şi a rolului reproducerii. Potrivit cercetătorilor, aceste diferenţe au apărut ca un fel de compromis: biologia masculină ar da prioritate reproducerii în detrimentul longevităţii, în timp ce pentru femei, este mai avantajos să fie protejate de boli, pentru a putea da naştere şi a avea grijă de urmaşi. (www.zdrave.to)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.