Ascultă Radio România Cluj Live

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam. Un nou studiu schimbă complet felul în care privim memoria celor mici.

Bebelușii își formează amintiri în primii ani de viață

Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2025, 00:00

Se pare că bebelușii pot reține informații și experiențe mai bine decât se presupunea până acum. Mai mult decât niște „pagini albe”, bebelușii sunt mici observatori atenți și… surprinzător de buni la reținut!

 

Primii ani de viaţă sunt o perioadă de învăţare intensă, însă oamenii nu îşi amintesc în general prea multe lucruri despre acea perioadă, un fenomen cunoscut sub numele de amnezie infantilă, informează AFP.

Totuşi, un nou studiu publicat în revista Science arată că bebeluşii chiar îşi formează amintiri în primii ani de viaţă. Deocamdată nu este cunoscut motivul pentru care aceste amintiri sunt mai greu de accesat în etapele ulterioare ale vieţii.

Întotdeauna am fost fascinat de această lacună misterioasă pe care o avem în istoria noastră personală, a declarat Nick Turk-Browne, profesor de psihologie la Universitatea Yale din Statele Unite şi principalul autor al studiului.

În jurul vârstei de un an, copiii sunt învăţăcei extraordinari. Ei dobândesc limbajul, mersul, recunosc obiecte, legături sociale…

Cu toate acestea, nu ne amintim niciuna dintre aceste experienţe, a adăugat profesorul american.

Sigmund Freud, părintele psihanalizei, credea că amintirile timpurii devin inaccesibile pentru conştiinţă printr-un mecanism de reprimare. Însă potrivit teoriilor moderne, de vină este mai degrabă hipocampul, o parte a creierului care este esenţială pentru memoria episodică şi care nu este complet dezvoltată în perioada copilăriei timpurii.

Oamenii de ştiinţă şi-au bazat lucrările pe studii comportamentale anterioare, care au arătat că bebeluşii care nu îşi pot verbaliza amintirile tind să privească mai mult timp obiectele care le sunt deja familiare şi pe care şi le amintesc.

În paralel, studii recente privind activitatea cerebrală la şobolani au arătat că engramele – configuraţii de celule care stochează amintiri – se formează la şobolanii tineri, dar devin inaccesibile odată cu trecerea timpului.

 

                                                                      Suzete şi jucării de pluş

 

Dar până acum a fost imposibilă o observare metodică a bebeluşilor, reticenţi în a sta nemişcaţi într-un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională cerebrală (fRMN), care urmăreşte fluxul sanguin pentru ‘a vedea’ activitatea creierului.

Pentru a depăşi acest obstacol, echipa profesorului Nick Turk-Browne a folosit tehnici pe care laboratorul său le-a perfecţionat de-a lungul timpului: manechine, animale de pluş, susţinerea bebeluşilor cu ajutorul unor perne, motive psihedelice proiectate în fundal pentru a menţine atenţia copiilor.

Cercetătorii au efectuat sute de astfel de sesiuni pentru a compensa faptul că multe imagini erau neclare în ciuda tuturor eforturilor depuse.

Un număr total de 26 de bebeluşi, din care jumătate aveau mai puţin de un an, iar cealaltă jumătate peste un an, au luat parte la experiment, care a implicat scanarea creierelor lor.

Iniţial, le-au fost arătate imagini cu feţe sau obiecte. Ulterior, o imagine pe care o văzuseră deja le-a fost arătată în acelaşi timp cu una nouă.

Am măsurat timpul petrecut de ei privind imaginile cunoscute, iar acesta este etalonul nostru pentru aprecierea memoriei lor cu privire la imaginea în cauză, a precizat coordonatorul studiului.

 

                                                                                Amintiri îngropate

 

Prin examinarea activităţii creierului în faţa unei amintiri, oamenii de ştiinţă au confirmat că hipocampul era activ în codificarea memoriei încă de la o vârstă fragedă.

Aşa s-a întâmplat pentru 11 dintre cei 13 copii cu vârste de peste un an, dar nu şi pentru cei cu vârste mai mici de un an. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că bebeluşii cu cele mai bune performanţe în materie de memorare prezentau o activitate mai mare a hipocampului.

Ceea ce putem concluziona din studiul nostru este că bebeluşii au capacitatea de a codifica amintiri episodice în hipocamp începând de la vârsta de aproximativ 12 luni, a subliniat Nick Turk-Browne.

Ingeniozitatea abordării lor experimentale nu poate fi subestimată, au scris cercetătorii Adam Ramsaran şi Paul Frankland într-un comentariu care însoţeşte noul studiu.

Însă ce se întâmplă cu aceste amintiri timpurii rămâne un mister. Poate că ele nu sunt niciodată pe deplin consolidate în memoria pe termen lung sau poate că ele sunt prezente, dar devin inaccesibile.

Nick Turk-Brown se declară în favoarea ultimei ipoteze şi coordonează în această perioadă un nou studiu pentru a determina dacă bebeluşii, copiii mici şi copiii recunosc imagini văzute anterior.

Primele rezultate sugerează că amintirile pot persista până la vârsta de trei ani înainte de a se estompa. Cercetătorul american ar dori foarte mult să afle dacă fragmente din acele amintiri timpurii pot fi reactivate mai târziu în timpul vieţii.

 

Radio Antena Satelor

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Diverse luni, 28 aprilie 2025, 13:33

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”

Deși nu a renegat niciodată originile italiene ale familiei sale piemonteze din partea tatălui și liguriene din partea mamei, Papa Francisc era...

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 18:00

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri

Multe persoane se spală pe dinţi după ce mănâncă ceva dulce, crezând că astfel previn apariţia cariilor.   Deşi intenţia este bună,...

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 15:33

Trenuri spre litoral

CFR Călători a suplimentat pentru săptămâna care vine, legăturile spre Constanța și stațiunile de pe litoral până la Mangalia, cu trenuri...

Trenuri spre litoral
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 00:00

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie

Un set rar de patru ediții ale pieselor lui William Shakespeare din secolul al XVII-lea, estimat la peste 3,5 milioane de lire sterline (4 milioane...

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 18:00

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex

Avocado este un produs care îşi face loc în meniul nostru și este extrem de benefic – nu doar că are proprietăţile nutritive ale unui...

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor

Ouăle se numără printre puţinele alimente care pot fi clasificate drept superalimente, datorită proprietăţilor lor benefice şi valorii lor...

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor