Ascultă Radio România Cluj Live

De ce se cristalizează mierea?

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

De ce se cristalizează mierea?

Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2025, 00:00 / actualizat: 17 martie 2025, 13:37

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o consistenţă granulară sau cremoasă.

 

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

Mierea este un amestec complex de zaharuri, apă, enzime, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Principalele zaharuri din miere sunt fructoza şi glucoza, iar raportul dintre acestea joacă un rol esenţial în procesul de cristalizare. Fructoza este mai dulce şi mai solubilă în apă, în timp ce glucoza are tendinţa de a se cristaliza mai rapid.

Dacă mierea conţine un nivel mai ridicat de glucoză în comparaţie cu fructoza, aceasta se va cristaliza mai repede. De exemplu, mierea de floarea-soarelui şi de rapiţă conţine mai multă glucoză şi se cristalizează rapid, în timp ce mierea de salcâm, bogată în fructoză, rămâne lichidă mai mult timp.

Temperatura este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează cristalizarea mierii. Mierea se cristalizează cel mai rapid la temperaturi cuprinse între 10°C şi 15°C, iar la temperaturi de peste 25°C, mierea rămâne lichidă. Acesta este motivul pentru care mierea păstrată la frigider se cristalizează rapid. Cristalizarea nu afectează calitatea sau valoarea nutritivă a mierii, ci doar textura acesteia. Modul de depozitare influenţează cristalizarea mierii.

Recipientele etanşe încetinesc procesul – mierea păstrată în borcane de sticlă sau recipiente bine închise se cristalizează mai lent, deoarece este mai puţin expusă la umiditate şi aer.

Expunerea la aer şi umiditate accelerează cristalizarea – umiditatea diluează soluţia de zahăr din miere, facilitând formarea cristalelor. De aceea, se recomandă păstrarea mierii într-un loc uscat şi răcoros, în recipiente bine închise.

Cel mai simplu mod de a transforma mierea cristalizată înapoi în formă lichidă este să o încălzim în baie de aburi, la o temperatură de maximum 40°C.

Astfel, toate substanţele nutritive şi enzimele benefice, sensibile la temperaturi ridicate, sunt păstrate intacte. Trebuie evitată utilizarea cuptorului cu microunde, deoarece acesta poate distruge proprietăţile benefice ale mierii.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 12:00

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte

Mazărea atrage tot mai mult atenţia ca un aliment accesibil şi extrem de benefic. Bogată în vitaminele A, C, K şi din grupul B, precum şi în...

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

Inspirație pentru cadourile de Crăciun

Crăciunul este o perioadă a căldurii sufleteşti, confortului şi clipelor împărtăşite cu cei dragi, dar şi un timp al dăruirii – de...

Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani