Ascultă Radio România Cluj Live

De ce se cristalizează mierea?

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

De ce se cristalizează mierea?

Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2025, 00:00 / actualizat: 17 martie 2025, 13:37

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o consistenţă granulară sau cremoasă.

 

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

Mierea este un amestec complex de zaharuri, apă, enzime, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Principalele zaharuri din miere sunt fructoza şi glucoza, iar raportul dintre acestea joacă un rol esenţial în procesul de cristalizare. Fructoza este mai dulce şi mai solubilă în apă, în timp ce glucoza are tendinţa de a se cristaliza mai rapid.

Dacă mierea conţine un nivel mai ridicat de glucoză în comparaţie cu fructoza, aceasta se va cristaliza mai repede. De exemplu, mierea de floarea-soarelui şi de rapiţă conţine mai multă glucoză şi se cristalizează rapid, în timp ce mierea de salcâm, bogată în fructoză, rămâne lichidă mai mult timp.

Temperatura este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează cristalizarea mierii. Mierea se cristalizează cel mai rapid la temperaturi cuprinse între 10°C şi 15°C, iar la temperaturi de peste 25°C, mierea rămâne lichidă. Acesta este motivul pentru care mierea păstrată la frigider se cristalizează rapid. Cristalizarea nu afectează calitatea sau valoarea nutritivă a mierii, ci doar textura acesteia. Modul de depozitare influenţează cristalizarea mierii.

Recipientele etanşe încetinesc procesul – mierea păstrată în borcane de sticlă sau recipiente bine închise se cristalizează mai lent, deoarece este mai puţin expusă la umiditate şi aer.

Expunerea la aer şi umiditate accelerează cristalizarea – umiditatea diluează soluţia de zahăr din miere, facilitând formarea cristalelor. De aceea, se recomandă păstrarea mierii într-un loc uscat şi răcoros, în recipiente bine închise.

Cel mai simplu mod de a transforma mierea cristalizată înapoi în formă lichidă este să o încălzim în baie de aburi, la o temperatură de maximum 40°C.

Astfel, toate substanţele nutritive şi enzimele benefice, sensibile la temperaturi ridicate, sunt păstrate intacte. Trebuie evitată utilizarea cuptorului cu microunde, deoarece acesta poate distruge proprietăţile benefice ale mierii.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Şapte paşi pentru a încetini îmbătrânirea
Diverse luni, 15 septembrie 2025, 12:00

Şapte paşi pentru a încetini îmbătrânirea

Îmbătrânirea face parte din viaţă şi înseamnă înţelepciune şi experienţă, dar există metode prin care putem încetini acest proces....

Şapte paşi pentru a încetini îmbătrânirea
Cum să-ți speli hainele corect: 5 trucuri simple și eficiente
Diverse luni, 15 septembrie 2025, 00:00

Cum să-ți speli hainele corect: 5 trucuri simple și eficiente

Spălatul hainelor este o rutină banală, dar rezultatele nu sunt întotdeauna satisfăcătoare. Fie rămân pete, fie mirosul nu este tocmai...

Cum să-ți speli hainele corect: 5 trucuri simple și eficiente
Cinci alimente esenţiale pentru femeile de peste 50 de ani
Diverse duminică, 14 septembrie 2025, 12:00

Cinci alimente esenţiale pentru femeile de peste 50 de ani

Cinci alimente esenţiale pentru femeile de peste 50 de ani pot contribui la reducerea inflamaţiei şi la prevenirea problemelor de sănătate...

Cinci alimente esenţiale pentru femeile de peste 50 de ani
Copiii crescuţi de lupi: legendă şi adevăr
Diverse duminică, 14 septembrie 2025, 00:00

Copiii crescuţi de lupi: legendă şi adevăr

De când există Homo Sapiens, acesta a trăit în cete, triburi, grupuri organizate. Excluderea era o formă severă de pedeapsă, practic...

Copiii crescuţi de lupi: legendă şi adevăr
Diverse duminică, 14 septembrie 2025, 00:00

Shopping cu surprize

Să cumperi un tricou de pe un site și să te trezești cu o amendă usturătoare.   Așa i s-a întâmplat unui consumator din Roma, care,...

Shopping cu surprize
Diverse sâmbătă, 13 septembrie 2025, 12:00

Ce se întâmplă dacă mănânci doi cartofi zilnic

Cartoful, aliment de bază în multe culturi europene, revine în atenția lumii științifice după un studiu de amploare care îi scoate în...

Ce se întâmplă dacă mănânci doi cartofi zilnic
Diverse sâmbătă, 13 septembrie 2025, 00:00

Un fenomen violent și inexplicabil din univers, observat de astronomi

Astronomii au detectat o succesiune de explozii de raze gamma – cele mai puternice explozii din univers – provenite de la o singură sursă pe...

Un fenomen violent și inexplicabil din univers, observat de astronomi
Diverse vineri, 12 septembrie 2025, 14:02

Urs vânat, jupuit și tranșat

Doi studenți de la Universitatea Cornell din statul New York au ucis un urs și au transportat carcasa animalului în campus, unde l-au jupuit și...

Urs vânat, jupuit și tranșat