Ascultă Radio România Cluj Live

Cum putem prelungi durata de utilizare a alimentelor de bază

Depozitarea corectă a alimentelor poate reduce şansele de a ne îmbolnăvi, poate îmbunătăţi calitatea mâncării şi ne poate ajuta să economisim bani.

Cum putem prelungi durata de utilizare a alimentelor de bază
Foto: pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 12 martie 2025, 00:00

Experţii au subliniat cele mai importante cinci alimente care nu trebuie niciodată păstrate în frigider: roşiile, cartofii, ceapa, usturoiul şi pâinea, care ar trebui depozitate în alt loc pentru a le prelungi durata de viaţă.

 

Păstrarea corectă menţine alimentele proaspete pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă mai puţine drumuri la supermarket şi reducerea considerabilă a banilor cheltuiţi pe alimente în decurs de un an. De exemplu, dacă alimentele rezistă două săptămâni în loc de una, costurile pot fi reduse la jumătate.

Roşiile depozitate în frigider îşi pot pierde aroma şi textura. Acest lucru se întâmplă deoarece temperaturile scăzute împiedică maturizarea lor, oprind dezvoltarea gustului dulce şi provocând pierderea suculenţei lor. Cel mai bun mod de a le menţine proaspete este păstrarea la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui. Dacă sunt foarte coapte, pot fi depozitate într-un loc mai răcoros din bucătărie, dar frigiderul trebuie evitat cu orice preţ. Roşiile pot rezista până la două săptămâni dacă sunt păstrate corespunzător.

Potrivit experţilor, cartofii trebuie depozitaţi într-un loc răcoros, întunecat şi uscat, precum o cămară sau o pivniţă. Păstrarea cartofilor în frigider poate accelera transformarea amidonului în zahăr, ceea ce le poate da o culoare închisă şi o textură prea dulce şi nisipoasă. De asemenea, este important să fie păstraţi într-un sac din hârtie sau plasă pentru a preveni acumularea umezelii şi încolţirea. O pungă de cartofi poate rezista între una şi două luni în condiţii optime, dar în frigider, termenul de valabilitate se reduce la doar una-două săptămâni.

Ceapa absoarbe uşor umezeala, ceea ce înseamnă că se poate înmuia şi poate mucegăi rapid în frigider. Pentru a o menţine proaspătă, trebuie depozitată într-un loc răcoros, uscat şi bine ventilat. De asemenea, experţii avertizează să nu fie păstrată lângă cartofi, deoarece gazele şi umezeala pe care le elimină pot accelera degradarea reciprocă. Ceapa depozitată corespunzător poate rezista între două şi trei luni.

Usturoiul poate rezista până la şase luni. Însă umiditatea din frigider poate provoca încolţirea, formarea mucegaiului sau transformarea într-o textură cauciucată. Cel mai bun mod de a păstra usturoiul este într-un loc răcoros şi întunecat, cu o bună circulaţie a aerului. O zonă uscată din cămară sau un recipient special pentru usturoi îl pot ajuta să îşi menţină aroma şi textura mai mult timp.

Depozitarea pâinii în frigider poate părea o idee bună, însă, în realitate, temperaturile scăzute determină învechirea mai rapidă a pâinii. Frigiderul accelerează procesul de cristalizare a amidonului, ceea ce duce la uscarea pâinii şi la transformarea ei într-un produs tare şi cauciucat. În schimb, este recomandată depozitarea pâinii la temperatura camerei, într-o cutie de pâine sau într-o pungă de hârtie, pentru a-i menţine textura moale.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice
Diverse duminică, 17 august 2025, 12:00

Ecranele afectează inima copiilor

Un obicei practicat de milioane de oameni s-a dovedit periculos pentru sănătatea inimii.   Timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor –...

Ecranele afectează inima copiilor
Diverse duminică, 17 august 2025, 00:00

Un pomeranian face senzație online

În Canada, un urs a intrat prin efracție într-o casă — dar a dat peste un pomeranian foarte curajos.   În Vancouver, ursul s-a strecurat...

Un pomeranian face senzație online
Diverse sâmbătă, 16 august 2025, 12:00

Dimineți mai bune, zile mai bune!

Modul în care îți începi dimineața influențează energia și starea de spirit pentru întreaga zi.   Adoptarea unor obiceiuri sănătoase...

Dimineți mai bune, zile mai bune!