Ascultă Radio România Cluj Live

Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor

Știați că bulbii de lalele, care erau cultivaţi pe scară largă în Olanda pentru industria florilor, au devenit o sursă de hrană?

Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor

Articol editat de cristina.rusu, 27 februarie 2025, 11:15

Colorate şi vesele, lalelele sunt nelipsite din buchetele dăruite la începutul lunii martie. A existat însă o perioadă în care bulbii lor au devenit esenţiali pentru supravieţuire.

 

                                                                                     Ce s-a întâmplat?

 

Olanda a devenit un câmp de luptă între trupele germane şi forţele aliate în 1944. Sudul ţării a fost eliberat, dar nordul şi vestul, inclusiv oraşe mari ca Amsterdam, Rotterdam şi Haga, au rămas sub ocupaţie germană. În septembrie 1944, guvernul olandez aflat în exil a cerut o grevă feroviară pentru a bloca transporturile germane. Ca represalii, germanii au interzis transportul alimentelor şi combustibilului către regiunile ocupate.

Acest embargo, combinat cu distrugerea fermelor şi a infrastructurii agricole, a dus la o foamete severă, iar temperaturile de iarnă şi lipsa cărbunelui au agravat situaţia. Aproximativ 20.000 de oameni au murit de foame, iar milioane de olandezi au suferit de malnutriţie.

 

                                                                 Bulbii de lalele – o soluţie disperată

 

În lipsa hranei, oamenii au început să consume orice era disponibil. Bulbii de lalele, care erau cultivaţi pe scară largă în Olanda pentru industria florilor, au devenit o sursă de hrană. O parte dintre ei sunt toxici, iar depozitarea pe perioade mai lungi îi făcea să aibă un gust amar, aşa că cele mai multe reţete presupuneau prăjirea, fierberea sau măcinarea pentru a face un fel de făină. Această perioadă tragică a rămas adânc întipărită în memoria colectivă olandeză şi este un simbol al suferinţei din timpul războiului.

Bulbii de lalele au fost consumaţi şi înainte de al Doilea Război Mondial, dar doar în situaţii excepţionale. Un exemplu notabil este Primul Război Mondial, când Olanda, deşi neutră, a fost afectată de lipsuri alimentare din cauza restricţiilor comerciale. În acea perioadă au existat cazuri izolate de consum de bulbi de lalele, dar acest fenomen nu a fost nici pe departe la fel de răspândit ca în „Iarna Foametei” din 1944-1945.  De asemenea, în anii de criză economică ai anilor ’30, unele reţete experimentale recomandau utilizarea bulbilor de lalele, dar mai mult ca o curiozitate decât ca o necesitate.

În zilele noastre, unele restaurante de lux, în special cele axate pe bucătăria experimentală şi gastronomia moleculară, au început să folosească bulbii de lalele în preparate fine dining. Aceştia sunt consideraţi o delicatesă rară şi sunt utilizaţi în principal pentru aromele lor subtile şi textura asemănătoare cu cartoful sau napii, fiind transformaţi în piure, murături şi chiar deserturi.

Anumite varietăţi de lalele conţin compuşi toxici, iar consumul de bulbi de lalele neprocesaţi sau din surse nesigure poate fi periculos. Restaurantele care folosesc bulbi de lalele în preparatele lor aleg doar specii sigure şi crescute organic, fără tratamente chimice. Această tendinţă este mai des întâlnită în restaurante cu stele Michelin, unde bucătarii experimentează cu ingrediente neobişnuite.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Diverse luni, 28 aprilie 2025, 13:33

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”

Deși nu a renegat niciodată originile italiene ale familiei sale piemonteze din partea tatălui și liguriene din partea mamei, Papa Francisc era...

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 18:00

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri

Multe persoane se spală pe dinţi după ce mănâncă ceva dulce, crezând că astfel previn apariţia cariilor.   Deşi intenţia este bună,...

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 15:33

Trenuri spre litoral

CFR Călători a suplimentat pentru săptămâna care vine, legăturile spre Constanța și stațiunile de pe litoral până la Mangalia, cu trenuri...

Trenuri spre litoral
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 00:00

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie

Un set rar de patru ediții ale pieselor lui William Shakespeare din secolul al XVII-lea, estimat la peste 3,5 milioane de lire sterline (4 milioane...

Colecții Shakespeare scoase la licitaţie
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 18:00

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex

Avocado este un produs care îşi face loc în meniul nostru și este extrem de benefic – nu doar că are proprietăţile nutritive ale unui...

Avocado, contraindicat persoanelor alergice la latex
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor

Ouăle se numără printre puţinele alimente care pot fi clasificate drept superalimente, datorită proprietăţilor lor benefice şi valorii lor...

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor