Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: recomandarea librarului

Astăzi ne oprim asupra câtorva cărți pe care vrem neapărat să le semnalăm cititorilor ca recomandări de lectură.

Ce mai citim: recomandarea librarului

Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2024, 00:00 / actualizat: 8 noiembrie 2024, 10:48

Toamna a venit cu foarte multe noutăți editoriale și este încă în plin rod, astfel că a fost foarte greu să selectăm doar câteva. 

 

Începem cu unul dintre cele mai așteptate romane ale toamnei, cel al celebrei scriitoarei armeniene Narine Abgarian, Viața e mai dreaptă decât moartea. Treizeci și una de povestiri înlănțuite, ce alcătuiesc un adevărat roman despre locuitorii orășelului Berd, de care ne-am îndrăgostit in romanul Maniunea, oraș aflat la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, a căror viață e schimbată pentru totdeauna de războiul (cât se poate de real) abia încheiat (sau poate nu).

Aici, oamenii încă mai pun carne la garniţă, adună fructele, coc pâine și ţes covoare, dar viaţa fiecăruia se împarte în „înainte“ și „după“. Aproape fiecare dintre ei a pierdut pe cineva drag. Dar învață să trăiască mai departe și sunt încredinţaţi că, atâta timp cât mai ai un strop de putere, trebuie să-i ajuţi pe cei aflaţi în impas. Uneori, chiar pe un inamic. Astăzi, orașul e același – cu ninsori în februarie și aromă de miere pe câmpurile din împrejurimi în septembrie, cu bătrâni buni la suflet și încăpăţânaţi. Numai viaţa e altfel.

Tot editura Humanitas a publicat recent de aceeasi autoare si Bunicul de ciocolată, roman scurt pentru copii, o poveste cu parfum de Crăciun, plină de veselie și de ghidușii.

Si deoarece am ajuns în punctul acesta nu putem să nu amintim o noutate editorială foarte caldă pentru copii semnată de Augustin Cupșa și publicată tot de Humanitas Junior: Fraţii Mesteacăn şi cei 7 vampiri care aveau o singură pereche de chiloţi. Cu un titlu pe cât de amuzant pe atât de intrigant, cea de-a doua sa carte pentru copii se lasă cu o întâlnire foarte așteptată cu autorul la Cluj, pe data de16 noiembrie la librăria Bookstory, în cadrul atelierului de literație pentru copii, sâmbăta de poveste cu Alina Oancea.

Vom avea imensa plăcere de-a ne întâlni din nou cu Augustin Cupșa si cu o porție bună de umor și personaje deja îndrăgite pe care pe cei mici le cunosc din prima sa carte pentru copii, Două furnici și un elefant, carte distinsă anul acesta cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Nu poate decât să ne bucure ca e un timp în care autorii români se citesc mult, astfel că trecem și în zona de beletristică unde îl vom aminti pe Marin Mălaicu-Hondrari cu noul său roman, Clandestin, publicat  de editura Trei.

„Îmi amintesc că o vreme, în fiecare noapte, înainte de culcare, ne jucam de-a „cel mai frumos cuvânt de azi“ și odată tu ai spus clandestin și mi s-a părut cel mai frumos cuvânt auzit vreodată, mi l-am notat în jurnalul secret, pe care mi-ar fi plăcut să-l descoperi, am scris acolo clandestin de mai multe ori și nu l-am mai uitat niciodată. Nu știam ce înseamnă, dar nici nu voiam neapărat să aflu. Pentru mine însemna un secret, ceva care îți taie respirația. După câtva timp, ne-am plictisit și am renunțat la joc.“ Marin Mălaicu-Hondrari

„Acest al cincilea roman al lui Marin Mălaicu-Hondrari — un road novel epistolar desfășurat între dealurile Bistriței și insulele Camarile — este, poate, cel mai livresc & muzical și totodată cel mai aventuros epic. Atmosfera, personajele, temele, stilul sunt toate recognoscibile, dar în același timp au o remarcabilă prospețime dată de o anume nonșalanță narativă, de umorul și erotismul dialogurilor, de galeria de personaje neaoșe și cosmopolite, precum și de dramatismul istoriilor de familie și al situațiilor neobișnuite, pendulând între trecut și prezent, în turația motorului și foșnetul vinilului. Pitoresc și exotic, polifonic și intimist, livresc și detectivist, feminin și crud, Clandestin pare scris de un Bolaño ajuns la Sângeorz-Băi pentru a răzbuna în secret, în timp ce ascultă în loop Jimi Hendrix, o crimă politică petrecută în timpul mineriadei.” Marius Chivu

 

Rămânem tot în zona de autori români foarte căutați în rândurile cititorilor noștri, si tot la editura Trei, cu PETRONELA ROTAR  și  noua sa carte recent lansată, TOTUL E IN REGULA IN MINE SI IN LUME.

O carte de transformare personală, în care autoare ne spune că a pus „toată știința mea, toate căutările și înțelegerile mele din ultimii ani – mulți, de studiu, și mai puțini, dar foarte intenși, de practică terapeutică (am lucrat cu aproape o mie de oameni în taberele și atelierele mele), dar și munca mea cu mine din tot acest timp. Nu pretind că înțelegerile mele sînt cele adevărate sau că ce a funcționat pentru mine și oamenii cu care am lucrat poate funcționa și pentru tine. Nu sînt un guru și, te rog, oricine ai fi, cititorule, ia cu beneficiu de inventar tot ce vei găsi în cartea asta. Îndoiește‑te, verifică cu tine, în interiorul tău, dacă ți se potrivește ce citești. E în regulă dacă nu. (…) Am scris cu multă iubire și multă compasiune cartea asta: în primul rînd pentru mine, apoi pentru fiecare om care o va citi, pentru istoricul lui personal, mai mult sau mai puțin traumatic, pentru greul pe care îl duce în spate, pentru adaptările și strategiile la care a fost nevoit să recurgă pentru a supraviețui. Și cu multă încredere în viață și în capacitatea noastră umană de a ne regenera, de a fi bine, de a continua să creștem.“- Petronela Rotar

 

Trecand din nou spre beletristică, ne-am bucurat mult să aflăm un nou titlu semnat de MURIEL BARBERY, cea care ne amintim că a scris unul dintre cele mai frumoase romane traduse de editura Nemira în limba română, și anume Eleganța ariciului.

O ROZĂ SINGURĂ este noua sa carte și este o poveste despre o femeie care pleacă în căutarea unui tată pe care nu l-a cunoscut niciodată și a unei iubiri pe care nu o mai credea posibilă

La patruzeci de ani, Rose primește un telefon de la un avocat care o invită în Kyoto pentru a discuta testamentul tatălui ei.

Acolo este condusă în casa bărbatului care, după cum i s-a spus, a fost un comerciant de artă contemporană. Aflată față în față cu un trecut confiscat, tânăra nu simte decât amărăciune și furie. Dar Kyoto o îmblânzește și, în fiecare zi, ghidată de Paul, asistentul tatălui ei, descoperă un itinerariu fascinant, imaginat de tatăl dispărut, presărat cu temple și grădini, emoții și întâlniri care o vor ajuta să se cunoască mai bine pe ea însăși.

Roman al devenirii, O roză singură spune povestea unei femei care descoperă nu doar peisajul originilor sale, ci și dragostea care i se dezvăluie în mod neașteptat.

 

De la editura Polirom ne-a fost foarte greu să alegem doar o carte, însa ne-am oprit la cel mai recent roman al scriitoarei Dubravka Ugrešić, poate foarte cunoscută la noi pentru romanul Ministerul durerii, și anume Baba Iaga a făcut un ou.

Potrivit unui mit slav, Baba Iaga este o vrăjitoare care trăieşte într-o casă construită pe picioare de găină şi răpeşte copii mici. În Baba Iaga a făcut un ou, faimoasa scriitoare Dubravka Ugrešić transformă legenda într-o poveste modernă despre feminitate, îmbătrânire, identitate şi dragoste. Cu un spirit tăios şi o inteligenţă ascuţită ca bisturiul, Ugrešić împleteşte poveştile a patru femei care trăiesc în Europa de Est: o scriitoare care îi îndeplineşte mamei ei ultima dorinţă şi călătoreşte în oraşul natal al acesteia din Bulgaria, o femeie foarte în vârstă care se trezeşte în fiecare dimineaţă sperând ca acea zi să fie ultima pentru ea, o blondă cu sâni imenşi, funcţionară la un spital, care a renunţat la iubire, şi o văduvă în serie, înzestrată cu un talent secret pentru scris. Prin intermediul temerilor şi dorinţelor femeilor, al zbaterii lor de a nu se pierde în anonimat, Dubravka Ugrešić ne oferă o superbă reimaginare în cheie postmodernă a unui mit străvechi, plină de umanitate şi de bucuria de a povesti.

 

Si pentru că toamna la Cluj este una foarte bogată în evenimente teatrale și artistice, în finalul listei noastre foarte restrânse și selective ne-am oprit asupra unor titluri de non ficțiune, dedicate de data aceasta iubitorii artelor spectacolului și nu numai, care vor face cunoștință îndeaproape cu opera lui Thomas Ostermeier prin volumele „Teatru și frica” și „Teatrul lui Thomas Ostermeier”, o invitație la reflecție asupra legăturii dintre teatru și realitate.

„Teatrul trebuie sa se elibereze de dorinta de a fi mereu de partea cea buna, trebuie sa infrunte realitatea. El este cel mai vechi mijloc de analiza artistica a lumii in care traieste fiinta umana, menit sa exprime receptarea lumii (a realitatii). Pentru aceasta analiza, el trebuie din cand in cand sa indure realismul, spunand iar si iar povesti despre cruzimea lumii si despre victimele ei.“ Thomas Ostermeier

 

Tot în seria Yorick de la editura Nemira s-a lansat un eveniment editorial de excepție, autobiografia lui Al Pacino. „Sonny Boy” este o carte despre memoriile unui om care nu mai are nimic de care să se teamă și nimic de ascuns.

În pregătire în seria Yorick rămânem în lumea marilor actori și regizori și în noiembrie cu „Spațiul viselor” – o privire fără precedent asupra vieții personale și creative a autorului vizionar David Lynch, o poveste spusă prin propriile sale cuvinte și ale celor mai apropiați colegi, prieteni și familie.

 

Lecturi frumoase la Cluj!

 

Emma Moldovan, librăria independentă Bookstory Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Agutoki
Ce mai citim? duminică, 13 octombrie 2024, 00:08

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Agutoki

Astăzi vă propun să călătorim împreună prin intermediul unei cărți. O carte care povestește, cu emoție și inspirație, despre curajul de...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Agutoki
Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea librarului

Găsiți mai jos atât literatură, cât și titluri de non-ficțiune. Sperăm să vă inspire.   Ochii Monei, Thomas Schlesser, editura...

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 29 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Emily Gerard (1849-1908), s-a născut la Chesters, o moșie din regiunea Scottish Borders, într-o familie de mici nobili scoțieni, în care...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim? duminică, 22 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii și reguli proprii.   În spatele...

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim? duminică, 15 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun

Nu pot să-ncep altfel decât mărturisindu-vă deschis că mi-a fost dor de rubrica aceasta, așa că bine v-am regăsit!   Vin astăzi spre...

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 30 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră

A venit vacanța și iată că ne trimite și pe noi într-una dintre țările preferate ca destinație de vară, Grecia. Dar nu cum ne-am aștepta,...

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră
Ce mai citim? duminică, 23 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Tatiana Niculescu, cunoscută pentru abilitățile ei de narator și cercetător, reușește să aducă la viață povestea unui om de cultură care...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 16 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Gonçalo M. Tavares este autorul unei vaste opere care este tradusă în peste cincizeci de țări. În noua sa carte București-Budapesta:...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului