Suspiciuni de falsificare a datelor privind poluarea aerului la mai multe companii
Invitat vineri, 25 octombrie, la Tema Zilei, la Radio Cluj, activistul de mediu Mihai Goțiu, despre poluarea din această zonă:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 octombrie 2024, 17:05
Mai multe percheziţii au avut loc la o instituţie publică din Alba Iulia şi la societăţi din industria lemnului şi industria chimică, existând suspiciuni că ar fi fost modificate datele cu privire la emisiile de poluanţi în aer, fiind vorba inclusiv de agenţi cancerigeni.
Potrivit unei informări a Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, percheziţiile au fost realizate în cadrul unui dosar penal care vizează săvârşirea infracţiunilor de poluare, prin evacuarea în atmosferă a unor substanţe periculoase, export de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, pentru care urmărirea penală se desfăşoară in rem.
Procurorii susţin că în urma proceselor au rezultat substanţe din categoria agenţilor cancerigeni care pot provoca anomalii genetice.
Invitat astăzi la Tema Zilei, la Radio Cluj, activistul de mediu Mihai Goțiu, fost senator, a discutat cu Dan Horea despre poluarea din zonă:
Mihai Goțiu: Ce se miră lumea, și mie mi se pare cel puțin ciudat, e ideea asta că aceste două companii sunt suspectate că ar polua. Pentru mine, care am trecut de multe ori prin zonă, sau pentru cei care locuiesc în Alba Iulia sau în Sebeș, sau care trec prin zonă și stau mai mult, ar fi suspect să nu polueze.
Adică, să creadă acea poveste că pe acele coșuri iese doar abur tehnologic, cum ar veni, vapori de apă. În condițiile în care o fabrică produce formaldehidă, iar cealaltă fabrică utilizează formaldehida în diferite produse semi-lucrate din lemn.
Nu ai cum să spui, cum spuneau cei de la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, care a aprobat în 2018, după 3 ani de opoziție civică, de proteste ș.a.m.d., dublarea practic a capacității fabricii Kronospan din Sebeș, nu poți să spui că nu simți lucrul ăsta.
Dan Horea: Spuneau că e abur tehnologic…
Mihai Goțiu: Normal! Și acum procurorii cercetează și asta e pista.
Dan Horea: Inclusiv la Agenția de Mediu, am înțeles, că se fac cercetări.
Mihai Goțiu: Da, exact, pentru că practic, din ce am citit, cât cercetează procurorii sunt pur și simplu modificate din pix, adică fals în acte, valorile monitorizate legate de poluare.
Mihai Goțiu, în dialog cu Dan Horea.
CITEȘTE ȘI: Compania Kronospan se modernizează, locuitorii din Sebeş se tem pentru sănătatea lor, AICI:
Ioana Bindea
Foto: Wikimapia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.