De la roboţi autonomi la degustări: Noaptea Cercetătorilor revine la Cluj
Noaptea Cercetătorilor Europeni vine anul acesta cu două proiecte şi două locaţii distincte.
Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2024, 16:26
Fiţi pregătiţi să începeţi atât weekendul, cât şi săptămâna viitoare cu maşinării, cu experimente, cu materiale noi şi interesante, menite să demonstreze că ştiinţa nu e ceva abstract şi îndepărtat; ştiinţa e lângă noi, contribuind la îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi.
Universităţile clujene au pregătit foarte multe activităţi atractive pentru copii, dar chiar şi adulţii vor avea parte de câte-o surpriză sub formă de degustare (asta dacă au obosit de la prea multă învăţătură, desigur).
Peste 400 de oraşe participă în fiecare an la Noaptea Cercetătorilor Europeni.
În Cluj-Napoca evenimentul are loc sub forma unei colaborări între universităţile mari, ceea ce dă o listă de activităţi de factură foarte diversă.
Vineri, 27 septembrie, pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian, Universitatea Tehnică îi tentează pe cei mari şi cei mici cu roboţi autonomi, maşini electrice şi realitate virtuală. Ne spune mai multe Prof. Univ. Dr. Emilia Câmpean:
Emilia Câmpean: Anul acesta avem 4 secţiuni: Viitor prin trecut, Ştiinţă pentru viitor: cercetarea începe la şcoală, Sănătate şi bunăstareprintr-un mediu înconjurător curat şi Dezvoltarea economică prin tehnologie şi inovaţie.
Vor fi două departamente care vin cu roboţi autonomi.
Mai avem şi partea de 3D printing, vom printa la faţa locului tot felul de elemente atractive pentru public.
Venim şi cu o maşină electrică, aceasta a participat weekendul trecut pe un circuit din Belgia şi a câştigat ceva premii pe acolo.
Pe lângă asta mai venim cu partea de scanare 3D cu masă rotativă, cu realitate virtuală, iar cei de la Ingineria Materialelor şi a Mediului vor face demonstraţii cu bobina Tesla şi cu instrumente optice.
Andrea Nagy: De toate aceste echipamente tehnice cine sunt mai interesaţi, copiii sau tăticii lor?
Emilia Câmpean: Copiii sunt foarte atraşi de partea de experimente, dar la maşina electrică garantez că tăticii vor sta acolo.
Tot în 27 septembrie, în aceeaşi locaţie puteţi întâlni cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, care ies cu microscoape, coconi de viermi de mătase, un tractor şi… câte ceva pentru adulţi.
Cu detalii Conf. Univ. Dr. Tania Mihăiescu:
Tania Mihăiescu: Se vor afla lucruri fascinante despre albine, viermi de mătase, microorganisme, alimente funcţionale, plante aromatice, terarii. De asemenea vom avea demonstraţii cu un tractor.
Andrea Nagy: Aduceţi acolo un tractor?
Tania Mihăiescu: Şi anul trecut acest tractor a fost prezent acolo, iar lumea va vedea cum se utilizează tehnicile moderne în agricultura de precizie.
Vom avea tot felul de experimente ştiinţifice distractive pentru copii, cum ar fi un atelier în care vor fi realizate jeleuri şi biofilme colorate.
Colegii de la Cadastru şi Silvicultură vor prezenta cum se realizează o modelare 3D a construcţiilor, utilizând tehnologia de scanare laser terestră.
Vom avea expoziţii cu plante la ghiveci şi cu specii silvice.
Andrea Nagy: E foarte bine că există activităţi pentru copii; dar nu avem nimic pentru adulţii obosiţi?
Tania Mihăiescu: Vom avea o degustare de produse tradiţionale de la Gurmeticus Academicum şi o selecţie de vinuri de la Vinea Apoldia Maior, care este a USAMV-ului.
Activităţi de popularizare a ştiinţei vor organiza şi cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai.
Ei ne aşteaptă vineri cu exponate aduse din locuri inaccesibile publicului larg, cu cele mai frumoase plante ale Grădinii Botanice adunate în ierbar, dar şi cu câteva proiecte care-şi imaginează viitorul oraşelor din România, spune Conf. Univ. Dr. Vasile Zotic, prodecan al Facultăţii de Geografie:
Vasile Zotic: Vom participa cu un proiect de anvergură, care vizează studierea a 100 de oraşe verzi din România.
Andrea Nagy: Există 100 de oraşe verzi în România?
Vasile Zotic: Există 100 de oraşe luate în considerare în această cercetare pentru a se proiecta structuri verzi, în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice.
Un alt proiect prezentat va fi Utopia Health, care pune accent pe cercetarea în domeniul sănătăţii (în special pe componenta psihologică). Grădina Botanică vine cu colecţii de plante, cu microscoape care le vor permite participanţilor să observe în detaliu aspecte care ţin de biodiversitate.
Pentru prima oară va participa Centrul Confucius pentru Cultură Chineză, care va aduce în atenţia publicului larg şi alte perspective culturale, nu numai cele pe care le regăsim în Europa.
Institutul Emil Racoviţă va participa cu exponate şi elemente de biodiversitate care au fost descoperite în peşterile din România şi nu numai.
Departamentul de geologie vine cu exponate de roci şi minerale, iar la toate acestea se adaugă colegii noştri din învăţământul preuniversitar, pentru că anul acesta avem şi o secţiune care se numeşte Cercetarea începe în şcoli.
O altă noutate, vrem să arătăm că cercetarea este prezentă şi în cadrul unor entităţi din afara instituţiilor de învăţământ.
Avem trei entităţi din domeniul intervenţiei de urgenţă: ISU, SMURD şi Salvaspeo Vlădeasa, unde tot aşa, pe baza unor cercetări de ultimă generaţie, ei reuşesc să intervină şi să acorde primul ajutor; şi atunci vor veni şi ei cu echipamente, cu autoutilitare şi cu personal calificat ca să prezinte publicului larg tehnici de supravieţuire sau de intervenţie.
Pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian noaptea Cercetătorilor Europeni se va încheia vineri, 27 septembrie, la miezul nopţii.
Luni, 30 septembrie, în clădirea Casino din Parcul Central va avea loc Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, un eveniment căruia i s-au alăturat 21 de oraşe din România.
Tema din acest an este Ştiinţă pentru pace şi securitate, extrem de relevantă în contextul socio-politic global instabil de astăzi, subliniază Conf. Univ. Dr. Nicoleta Brişan, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului:
Nicoleta Brişan: Acest subiect a fost ales pentru că siguranţa oamenilor este un domeniu de foarte mare importanţă şi pentru cercetători, nu doar pentru reprezentanţii autorităţilor.
Iar contextul global al ultimilor ani determină un interes crescut pentru a fi găsite soluţii cât mai inovative şi mai eficiente.
Activităţile propuse îşi îndreaptă atenţia tocmai în această direcţie, încercând să prezinte tehnologii care sunt destinate unor probleme de siguranţă, de bunăstare; cum ar fi sistemele de teledetecţie laser, dronele, microscoapele performante sau sistemele de detectare de radiaţii.
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului este prezentă cu o serie de activităţi care se leagă în primul rând de atmosferă, de detectarea poluanţilor şi a unor gaze atmosferice, iar participanţii vor putea afla chiar în timp real despre conţinutul unor astfel de poluanţi.
Apoi ne vom îndrepta atenţia şi înspre sol, înspre ceea ce se află acolo. Colegii chimişti vor aborda chimia într-un mod mai atractiv poate chiar şi pentru cei mici şi vor arăta cum chimia nu este doar o ştiinţă, este şi magie.
Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect începe după-amiaza la ora 14.00 şi se încheie la ora 21.00.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.