Copii și tineri în tinda Bisericii | FOTO
Prima săptămână a lunii august este așteptată cu nerăbdare de copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 august 2024, 10:13
În jur de 100 de copii și tineri se bucură, timp de o săptămână, de activitățile școlii de vară „Copii și tineri în tinda Bisericii”, organizate de Parohia Ortodoxă Română Velența I („Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei și alte instituții din oraș.
În ultimii cinci ani, prima săptămână a lunii august este așteptată cu nerăbdare de copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I.
Peste 100 de copii și tineri se bucură, și în acest an, într-un cadru nonformal, de un program educativ bogat și atractiv. Școala de vară are loc din 5 până în 10 august, și cuprinde ateliere de pictură, jocuri, activități artistice, sportive și nu numai.
Activitățile din cadrul școlii de vară au debutat luni, 5 august, și sunt precedate, de un câte un moment rugăciune, în care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile lor, dar și asupra dascălilor. Cei din urmă, deși se află în vacanță, s-au alăturat în mod voluntar și în acest an preoților slujitori, pregătind și susținând activități interesante, care îi pun în valoare și pe cei mici, și pe cei mari.
În aceste zile, alături de copii se află profesori pentru învățământul preprimar și primar, psihologi, profesori de limba română, de matematică, muzică, desen, elevi, tineri studenți și absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, precum și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor.
În fiecare zi în intervalul 09:00-13:00, participanții desenează, pictează, construiesc, confecționează diverse articole, gătesc, află lucruri interesante despre igienă, reguli de circulație, dar și cum să prevină anumite situații de risc. Totodată, desfășoară activități de autocunoaștere, cântă și dansează, bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de organizatori și de dascălii implicați.
Beneficii educaționale
Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii – preotul Nicolae Pop și preotul Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii se bucură și de o gustare, apă și sucuri, asigurîndu-se astfel confortul necesar participării la acest program.
Sunt copii și tineri începând cu vârsta de 4 ani, de la mai multe unități de învățământ din Oradea, unii se întâlnesc pentru prima oară. Cei mai mari sunt voluntari și îi ajută pe profesori la activități. Cu siguranță va fi o experiență inedită pentru fiecare dintre ei. Este o ocazie de a lega prietenii, dar și de a-și descoperi vocațiile personale, pentru că unii au talent la muzică, alții la desen, dans sau activități sportive. Toate acestea aproape de biserică. Numărul participanților este de la an la an mai mare, a afirmat preotul Florin Negruțiu, sufletul Școlii de vară „Copii și tineri în tinda Bisericii”.
Pe parcursul activităților din această perioadă, interacțiunea dintre copii și profesori și voluntari este una specială.
În aceste zile îi ajutăm pe copii să învețe să socializeze, să învețe ce înseamnă o prietenie adevărată, să fie empatici, să fie mai aplecați asupra nevoilor semenilor lor, să învețe reguli de comportare în societate, dar și rugăciuni, pictură pe sticlă, povestioare motivaționale, cântece și pricesne din Postul Sfintei Marii. Aceste activități sunt foarte importante pentru că, mai ales că în ultimii ani, copii nu mai socializează. Aici, ei cunosc copii noi, situații noi, sunt puși în situația de a lua decizii în cadrul activităților și jocurilor, dar și de a-și pune la contribuție gândirea, a spus Sanda Maria Caba, unul dintre cadrele didactice implicate în organizarea școlii de vară.
Printre voluntarii taberei se numără și unul dintre elevii de 10 la Evaluarea Națională din acest an, Bogdan Ioan Solomie.
Am făcut desene, jocuri și le-am citit copiilor povești în Biserică. Jocurile nu au o vârstă, ci sunt pentru toți, atât pentru copiii mai mici, cât și pentru cei mai mari, a spus Bogdan Ioan Solomie
Tabăra va culmina în 10 august, cu o festivitate de închidere și premiere. Aceasta va reuni copiii, tinerii, părinții și bunicii acestora, dascălii îndrumători și comunitatea credincioșilor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram