Ascultă Radio România Cluj Live

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO

Două noi motociclete, echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO

Articol editat de cristina.rusu, 6 iulie 2024, 14:30 / actualizat: 7 iulie 2024, 10:12

Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, continuă extinderea programului național de dotare a celor mai aglomerate orașe din țară cu motociclete de intervenție urbană, capabile să scurteze timpul de răspuns la cazurile grave. Oradea a fost inclusă pe harta reședințelor de județ beneficiare.

 

Astfel, două noi motociclete, echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor (defibrilator semi-automat, balon de ventilație, trusă cu laringoscop, aspirator de secreții și geantă medicală de urgență conținând alte echipamente specifice) au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.

De asemenea, motocicletele au fost dotate cu dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă, dar și cu sisteme speciale de comunicații.

Pentru a putea folosi cele două motociclete, zece paramedici SMURD au beneficiat de cursuri specifice de perfecționare pentru conducerea în condiții periculoase și au primit zece seturi complete de echipamente de protecție moto, tip vară/iarnă.

Acestea au fost prezentate sâmbătă, 6 iulie, la Oradea, în prezența secretarului de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

 

400.000 de lei

 

Sprijinul financiar oferit de retailar pentru extinderea acestui proiect în județul Bihor este de aproximativ 400.000 de lei.

Acest program a fost demarat inițial în București de către Fundația pentru SMURD prin achiziționarea primelor două motociclete cu ajutorul fondurilor strânse în urma unei campanii de redirecționare a 2% din impozitul pe venit către această cauză.

Până în prezent au mai fost achiziționate cu sprijinul financiar al retailarului încă 16 motociclete pentru orașele Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Galați, Târgu-Mureș, Ploiești și Sibiu în valoare totală de 2.960.000 RON.

 

Rapiditate în intervenții

 

Acest proiect, demarat de Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, reprezintă o dovadă clară a angajamentului nostru de a îmbunătăți și moderniza serviciile de urgență în cele mai aglomerate orașe din țară.

Programul de dotare cu motociclete de intervenție urbană a început cu pași mici, dar siguri, și a evoluat într-o inițiativă națională de succes. Extinderea acestui program și în județul Bihor va aduce beneficii majore comunității, atât prin reducerea timpului de răspuns la cazurile grave și, implicit, prin salvarea mai multor vieți.

Stopul cardio-respirator poate apărea oricând, oriunde și mai ales la oricine. Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio-respirator, dacă nu se intervine cu măsuri de prim ajutor, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu aproximativ 10%. Prin utilizarea motocicletelor de intervenție, timpul de răspuns poate fi redus la jumătate, ceea ce înseamnă o diferență semnificativă pentru pacienți.

Totodată, eficiența acestor motociclete nu ar fi posibilă fără dedicarea și profesionalismul colegilor paramedici, care au trecut prin programe intense de pregătire, asigurându-se că sunt gata să facă față oricăror provocări pe care le-ar putea întâlni. Fiecare secundă contează atunci când viața cuiva este în pericol, iar pregătirea și echipamentul adecvat fac diferența în situații de urgență. (dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență)

Reacție rapidă

 

Operaționalizarea motocicletelor SMURD la nivelul municipiului Oradea va oferi posibilitatea unei reacții mai rapide în cazul situațiilor de urgență care necesită acordarea primului ajutor.

Cele două motociclete de intervenție urbană SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor, vor fi alocate Detașamentului 1 de Pompieri Oradea și vor fi deservite de către zece subofițeri instruiți în vederea folosirii lor, asigurând intervenția coordonată, rapidă și eficientă în zone caracterizate de valori ridicate de trafic în care se produc frecvent ambuteiaje sau în zone cu căi de acces de dimensiuni reduse. Operaționalizarea motocicletelor se va face în tandem, ceea ce presupune dislocarea la caz a celor două motociclete.

Misiunile se vor desfășura pe timpul zilei și doar în condiții favorabile conducerii în siguranță, motocicletele SMURD efectuând zilnic misiuni de patrulare pe principalele artere ale municipiului, a declarat General de brigadă Sorin Caba, Inspector Șef, ISU Bihor.

În București, timpul mediu de intervenție cu o motocicletă SMURD este de 3-5 minute, ceea ce face o diferență semnificativă în cazul unor urgențe majore, așa cum este, de exemplu, stopul cardiorespirator, unde timpul mediu de răspuns al unei ambulanțe este de 8 minute și 42 de secunde.

Parteneriate SMURD

 

Fundația pentru SMURD este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituție sau persoană.

Promovând transparența și profesionalismul, Fundația pentru SMURD susține, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD).

Fundația funcționeaza independent, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistență medicală, tehnică de urgență și prim ajutor puternic.

Activitatea Fundației se desfășoară prin intermediul unor parteneriate durabile între instituții abilitate precum Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Unitatea Specială de Aviație), Ministerul Sănătății, administrațiile publice locale sau alte companii și organisme responsabile sau dornice să se implice în acest sens.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Teatrul merge și pe la sat
Reportaje marți, 9 iulie 2024, 14:13

Teatrul merge și pe la sat

Teatrul merge pe la sat. Are două misiuni, prin două proiecte: să-i apropie pe copii și tineri de știință, prin spectacolul Profesorul...

Teatrul merge și pe la sat
Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo
Reportaje luni, 8 iulie 2024, 12:43

Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo

La sfârșitul lunii iunie, exact în ziua când se împlineau 40 de ani de la începerea lucrărilor de construcție la actuala Casă a Poporului...

Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo
Clubul lecturii de vacanță | FOTO
Reportaje sâmbătă, 6 iulie 2024, 06:00

Clubul lecturii de vacanță | FOTO

Ca-n fiecare an Biblioteca Județeană “O Goga” a pregătit o serie de activități pentru perioada vacanței.   Participanții la Clubul de...

Clubul lecturii de vacanță | FOTO
Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj
Reportaje vineri, 5 iulie 2024, 12:39

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj

Parcul Central din Cluj-Napoca se transformă în acest weekend într-un hub efervescent pentru jazz-ul contemporan. Jazz in the Parc Competition...

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj
Reportaje vineri, 28 iunie 2024, 13:28

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”

Mai multe zboruri ale unor companii aviatice sunt întârziate cu ore bune sau au fost chiar anulate, iar, de cele mai multe ori, pasagerii află...

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”
Reportaje joi, 27 iunie 2024, 12:23

Servicii stomatologice gratuite pentru copii

Pentru copiii care locuiesc în Cluj-Napoca, o vizită la dentist nu necesită un efort prea mare. Situația e cu totul alta în mediul rural, unde,...

Servicii stomatologice gratuite pentru copii
Reportaje joi, 27 iunie 2024, 11:16

Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai

Pentru admiterea din această vară, UBB scoate la concurs peste 27.800 de locuri, pentru anul universitar 2024-2025, dintre care aproximativ 5.300...

Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai
Reportaje marți, 25 iunie 2024, 14:00

Dorina Chiriac: ”Pe mine actoria m-a salvat. Recomand”

Actrița Dorina Chiriac, prezentă la TIFF la premiera filmului Moromeții 3, în care a jucat, a avut și o întâlnire foarte relaxată cu...

Dorina Chiriac: ”Pe mine actoria m-a salvat. Recomand”