Ascultă Radio România Cluj Live

Personalitatea zilei: Bob Marley [VIDEO]

În 6 februarie 1945 s-a născut Robert Nesta Marley și a decedat la 11 mai 1981, la Miami.

Personalitatea zilei: Bob Marley [VIDEO]
Foto: Foto: wikipedia

Articol editat de cristina.rusu, 11 mai 2024, 06:00

A amestecat în muzica lui elemente de reggae, ska şi rocksteady. Prezenţa lui pe scena artistică a făcut ca muzica jamaicană să fie mai vizibilă pe plan internaţional. În 6 februarie 1945 s-a născut Robert Nesta Marley, decedat la 11 mai 1981, la Miami.

 

Familia lui Bob Marley pretindea că avea origini siriene, dar acest lucru nu a putut fi demonstrat; la fel, nici pretenţiile tatălui său de a fi făcut parte din Marina Regală.

În orice caz, pe când s-a căsătorit, lucra ca supraveghetor pe o plantaţie. Îşi întreţinea financiar soţia şi copiii, dar Bob Marley şi-a văzut rar tatăl, care era mai tot timpul plecat.

Pe când Marley avea 10 ani, tatăl lui a murit, iar mama sa s-a recăsătorit cu un funcţionar originar din Statele Unite.

În casa familiei Marley au sosit atunci cei doi copii ai noului soţ, dar şi ritmurile de R&B de la radiourile americane, care se puteau prinde şi în Jamaica.

A fondat un grup numit The Wailers, din care făcea parte şi fratele său vitreg; dar în această perioadă era interesat de armoniile vocale şi abia începuse să cânte cât-decât la chitară.

 

 

În februarie 1962, Marley a fost invitat la un studio să înregistreze 4 piese, dar chiar şi cele care au fost în final acceptate au apărut sub pseudonim.

În acelaşi timp, single-ul produs de The Wailers a ajuns pe locul 1 în topurile jamaicane.

În 1966 Marley s-a căsătorit cu Rita Anderson şi s-a mutat pentru scurt timp în Statele Unite, unde trăia acum şi mama lui.

A însemnat o pauză în cariera muzicală, acesta angajându-se în diverse fabrici ca muncitor pe benzile de asamblare.

A fost crescut în credinţa catolică, dar în anii ’60, când s-a îndepărtat de influenţa mamei lui, a devenit interesat de rastafarianism, la care s-a convertit odată întors din America.

 

O fi fost el popular în ţara sa natală, dar Marley avea probleme în a capta publicul de peste hotare.

În 1972 a făcut un turneu în Marea Britanie cu artistul soul Johnny Nash, ocazie cu care The Wailers s-au ales cu un contract interesant, de a înregistra un album cu influenţe reggae.

Catch a fire a fost lansat în 1973; a fost împachetat ca un disc rock pentru a atrage atenţia şi, cu toate că jamaicanii nu erau fericiţi cu rezultatul, albumul a adunat fani atât printre iubitorii de reggae cât şi de rock. Cam tot prin perioada aceasta s-a întâmplat ca The Wailers să aibă o serie de 17 concerte, în deschiderea unui grup astăzi uitat, pe nume Sly and the family stone.

Au fost concediaţi după al patrulea show, pentru că s-a dovedit că erau mai populari decât cei înaintea cărora urcau pe scenă.

Tensiuni interne au existat mereu în The Wailers, adesea de natură financiară; dar chiar dacă relaţiile personale s-au stricat, au continuat să lucreze împreună.

Cel puţin, până în 1974, când fiecare membru The Wailers s-a îndreptat spre o carieră solo.

 

În Statele Unite se poate spune că Bob Marley s-a impus de prin 1976, odată cu lansarea albumului Rastaman Vibration.

În acelaşi an a fost invitat să cânte la un concert organizat de primul ministru jamaican, într-o încercare de a diminua tensiunea între două grupări politice.

Cu 2 zile înainte de concert, persoane înarmate au intrat în casa artistului şi l-au rănit atât pe el, cât şi pe soţia şi managerul său.

Rănile lui au fost uşoare, a decis aşadar să urce pe scenă în concertul programat. După aceea însă a plecat în Anglia pentru doi ani, într-un fel de exil autoimpus. Marley a avut uneori probleme cu autorităţile londoneze, fiind reţinut de poliţie pentru posesie de droguri uşoare. Concertele lui adunau de pe acum audienţă de zeci de mii de persoane.

 

Marley nu a cântat despre pacea în lume; mai degrabă el a cântat despre faptul că iadul pe pământ vine prea uşor, pentru prea mulţi oameni, a notat despre muzica lui Mikal Gilmore în revista Rolling Stone.

În 1977, un melanom a fost detectat de medici sub o unghie a lui Marley. Nu, contrar legendei urbane, melanomul nu putea fi contactat rănindu-se la un meci de fotbal, era mai degrabă un simptom al cancerului care exista deja în organism.

Marley nu a încetinit ritmul de muncă după diagnostic: a lansat Uprising, care e probabil cel mai religios album al său, iar în 1980 a finalizat un turneu european, unde a adunat audienţe de până la 100 de mii de persoane.

A căzut din picioare în timp ce alerga în Central Park, iar atunci nu a mai putut evita spitalizarea, cu cancerul extinzându-se în creier şi în organele interne.

Ultimul său concert a avut loc la Pittsburgh, în septembrie 1980.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Discuțiile și natura, benefice pentru minte
Diverse vineri, 9 mai 2025, 12:00

Discuțiile și natura, benefice pentru minte

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de...

Discuțiile și natura, benefice pentru minte
Care este meniul Conclavului?
Diverse vineri, 9 mai 2025, 10:40

Care este meniul Conclavului?

Sunt interzise sparanghelul și orice aliment care ar putea ascunde „mesaje secrete” adresate înalţilor prelaţi.   Meniul conclavului...

Care este meniul Conclavului?
Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia
Diverse vineri, 9 mai 2025, 00:00

Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia

Mulți proprietari germani de cafenele și baruri întâmpină probleme din cauza laptopurilor, deoarece oamenii care își mută locul de muncă...

Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia
Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani
Diverse joi, 8 mai 2025, 12:00

Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani

Încetinirea îmbătrânirii este visul tuturor celor al căror scop este să trăiască mai mult și să o facă în cel mai bun mod posibil.  ...

Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani
Diverse joi, 8 mai 2025, 08:27

Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide

Insula Alcatraz este situată în centrul Golfului San Francisco din California, SUA.   Inițial, a fost construită o fortăreață, Fort...

Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide
Diverse joi, 8 mai 2025, 00:00

18 ani de mușcături de șarpe – un pas spre antidotul universal

Tim Friede, un fost mecanic din Wisconsin, s-a lăsat muşcat de șerpi timp de 18 ani, în încercarea de a deveni imun la veninul lor.   Acum,...

18 ani de mușcături de șarpe – un pas spre antidotul universal
Diverse miercuri, 7 mai 2025, 12:00

Beneficii şi riscuri ale gumei de mestecat

Guma de mestecat a devenit parte din viaţa noastră zilnică – o folosim pentru a ne împrospăta respiraţia, pentru a ne distrage atenţia...

Beneficii şi riscuri ale gumei de mestecat
Diverse miercuri, 7 mai 2025, 00:00

Cel mai mare diamant, New Sun, scos la licitație

Greutatea pietrei prețioase este mai mare de 100 de carate.   Alrosa intenționează să vândă la licitație cel mai mare diamant din istoria...

Cel mai mare diamant, New Sun, scos la licitație