Ascultă Radio România Cluj Live

Dulciurile de lux și trendurile actuale

Se mai caută gusturile tradiţionale (doboș, snickers, rafaello etc)?

Dulciurile de lux și trendurile actuale

Articol editat de cristina.rusu, 30 aprilie 2024, 11:03

Cum s-a schimbat trendul comercial în materie de prăjituri de sărbători şi petreceri aflăm de la Alexandru Szabo, inginer în industria alimentului, specializat în patiserie și dulciuri de lux:

 

Alina Nechita: Cum s-a schimbat trendul comercial în materie de prăjituri de sărbători? Diferă de la o sărbătoare la alta?

Trendul comercial cred că se îmbunătățește de la un an la altul din punct de vedere economic. Tot mai multe persoane și în special tinerii aleg să cumpere prăjituri sau deserturi pentru mesele festive.

Și la sate am observat că iau naștere tot mai multe laboratoare de cofetărie și firme de catering, iar această tendință de a cumpăra deserturile sau prăjiturile pentru evenimente ia amploare.

Desigur, sunt și cazuri în care se gătește în familie, ca o tradiție, însă se pare că timpul nu e mereu de partea noastră, mai ales în preajma sărbătorilor.

Tot cu ocazia lor, din nefericire apare și o risipă alimentară mai accentuată datorită achizițiilor în exces de mâncare.

Iar dacă ne raportăm la alte evenimente, personale, aici se schimbă puțin lucrurile. Clienții devin mai chibzuiți și totul e calculat la virgulă.

 

La capitolul cerințelor față de aspectul prăjiturilor sau a deserturilor, gusturile diferă foarte mult de la consumator la consumator.

În timp ce tot mai multe cofetării adoptă variante de decor cât mai naturale și simple, există de asemenea și cereri mai speciale întâlnite de obicei la nunți sau botezuri.

Anumite culori, anumite modele sunt cerute, lăsând deoparte de multe ori adevărata calitate a produsului în detrimentul aspectului.

 

Alina Nechita: Se mai caută gusturile tradiționale (doboș, snickers, rafaello, etc?)

 

Categoric da. În rândul unui segment destul de mare de consumatori, persoane peste 30-40 de ani, prăjiturile clasice rămân în topul preferințelor cu orice ocazie.

Unele cofetării încearcă să creeze deserturi noi pornind de la acestea, însă eu sunt de părere că prăjitura clasică nu poate fi schimbată.

Aici amintim de celebra prăjitură snickers, albinița, Petre Roman, doboș, prăjitura înghețată și multe altele.

Și chiar dacă nu e tocmai un desert, gustul tradițional al cozonacului e de nelipsit de pe masa de sărbători.

Oricare variantă de deserturi ar fi (tradiționale sau moderne) cozonacul le completează perfect. Este și probabil va rămâne în ADN-ul nostru.

 

Cum sunt trendurile în materie de prăjituri și deserturi la noi, comparativ cu alte țări europene?

 

La capitolul gastronomie sau deserturi, e clar că Franța dictează trendul.

Și la noi în țară sunt cofetării care reușesc să scoată produse similare, calitative și să spunem, la modă. Însă din păcate cultura noastră gastronomică nu prea e înrădăcinată.

Unele persoane vor fi de acord cu mine, altele nu. Plus că, e greu să urmezi trendurile în acest domeniu având în vedere calitatea slabă a unui procent destul de mare a materiei prime folosite în România.

Din păcate, e realitatea. Anul acesta de exemplu au fost extrem de mediatizate în țările vestice ouăle de Paște făcute din ciocolată și umplute cu tot felul de creme.

Ca mică paranteză, vă vine să credeți sau nu, dar noi ca și popor cumpărăm regulat surogate de ciocolată în locul ciocolatei adevărate.

Există foarte multe produse denumite “tabletă cu cacao”. Aceasta nu e ciocolată. Și un alt lucru de precizat, cert este că un trend pe care țara noastră îl urmează este de a crește constant prețurile.

Alexandru Szabo, inginer în industria alimentului, specializat în patiserie și dulciuri de lux

Dacă ne poți spune câte ceva din secretele asocierilor de gusturi și arome, la dulciuri, care sunt surprinzătoare din perspectiva efectului.

 

Dacă totuși vrem să facem acasă prăjiturile de Paște sau nu numai, să încercăm rețete noi cu care să ne surprindem familia sau invitații, este foarte important de urmărit un lucru.

Iar acest lucru face diferența între o prăjitură prea dulce care ne dă o senzație nu tocmai plăcută după ce am mâncat o singură bucățică și o prăjitură reușită despre care toată lumea va întreba care e secretul din spate.

În industria alimentară e la ordinea zilei folosirea diferitelor tipuri de acizi pentru a îmbunătăți calitatea organoleptică a produselor și în special a deserturilor sau a produselor dulci.

Cu siguranță vă este familiară expresia „corector de aciditate: acid citric” scrisă pe lista ingredientelor.

Ce putem face noi acasă este să încercăm să introducem în rețetă o componentă mai acrișoară. Un gem de fructe cu mai puțin zahăr, suc de lămâie unde e posibil sau poate puțin iaurt, ori smântână fermentată. Veți vedea diferența.

Din punctul meu de vedere e cel mai important secret dacă vrem să creăm deserturi sau prăjituri surprinzătoare.

 

Alian Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sigheteanca Anișoara Mârza, prezentă la Beyond Fashion Limits de la Londra
Reportaje vineri, 12 iulie 2024, 11:04

Sigheteanca Anișoara Mârza, prezentă la Beyond Fashion Limits de la Londra

Anișoara Mârza este cunoscută în Sighet pentru modul în care a reușit să depășească un moment tragic din existența ei, moment în care,...

Sigheteanca Anișoara Mârza, prezentă la Beyond Fashion Limits de la Londra
Teatrul merge și pe la sat
Reportaje marți, 9 iulie 2024, 14:13

Teatrul merge și pe la sat

Teatrul merge pe la sat. Are două misiuni, prin două proiecte: să-i apropie pe copii și tineri de știință, prin spectacolul Profesorul...

Teatrul merge și pe la sat
Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo
Reportaje luni, 8 iulie 2024, 12:43

Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo

La sfârșitul lunii iunie, exact în ziua când se împlineau 40 de ani de la începerea lucrărilor de construcție la actuala Casă a Poporului...

Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo
Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO
Reportaje sâmbătă, 6 iulie 2024, 14:30

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO

Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, continuă extinderea programului național de dotare a celor mai aglomerate orașe din țară cu...

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO
Reportaje sâmbătă, 6 iulie 2024, 06:00

Clubul lecturii de vacanță | FOTO

Ca-n fiecare an Biblioteca Județeană “O Goga” a pregătit o serie de activități pentru perioada vacanței.   Participanții la Clubul de...

Clubul lecturii de vacanță | FOTO
Reportaje vineri, 5 iulie 2024, 12:39

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj

Parcul Central din Cluj-Napoca se transformă în acest weekend într-un hub efervescent pentru jazz-ul contemporan. Jazz in the Parc Competition...

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj
Reportaje vineri, 28 iunie 2024, 13:28

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”

Mai multe zboruri ale unor companii aviatice sunt întârziate cu ore bune sau au fost chiar anulate, iar, de cele mai multe ori, pasagerii află...

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”
Reportaje joi, 27 iunie 2024, 12:23

Servicii stomatologice gratuite pentru copii

Pentru copiii care locuiesc în Cluj-Napoca, o vizită la dentist nu necesită un efort prea mare. Situația e cu totul alta în mediul rural, unde,...

Servicii stomatologice gratuite pentru copii