Ascultă Radio România Cluj Live

Noi reguli de acordare a burselor și bursa de rezilienţă

Ministrul Educaţiei a anunţat modificări cu privire la bursele acordate elevilor, începând cu anul şcolar următor. Ca noutate, apare bursa de rezilienţă, pentru elevii cu media de minimum 7 şi care se află între primii 30% din clasă.

Noi reguli de acordare a burselor și bursa de rezilienţă

Articol editat de cristina.rusu, 26 martie 2024, 12:44

În anul școlar în curs, în baza actualei metodologii de acordare a burselor, sunt cazuri în care elevi cu media generală sub 5, beneficiază de burse de merit, indiferent de numărul de absențe nemotivate pe care îl au în catalog.

 

Pentru a corecta aceste situații, ministrul Educației a anunțat o nouă metodologie de acordare a burselor aflată în dezbatere publică și care nu doar că reglementează astfel de situații, ci suplimentează veniturile pentru elevii buni la învățătură.

Astfel, pe lângă bursa de merit și cea socială apare bursa de reziliență care poate fi cumulată cu cea de merit. Scopul acestei burse este de a motiva elevii cu rezultate medii, să progreseze.

Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună și se va acorda elevilor care au media anuală de minimum 7 şi se află, ca rezultate, printre primii 30% dintre elevii din clasă.

Bursele de merit şi de rezilienţă, cumulate se vor acorda, din următorul an școlar, pentru minim 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu, inclusiv pentru învăţământul profesional şi dual.

În același timp, bursele de excelenţă, de merit, de rezilienţă şi bursa tehnologică se vor acorda doar celor care au media 10 la purtare sau calificativul FB, la finalul anului şcolar anterior. O condiție suplimentară pentru acordarea acestor burse, dar și a celei sociale, este ca elevii să nu depășească 10 absenţe nemotivate, într-o lună.

Pe lângă burse, din noul an școlar vor apărea și câteva modificări privind transportul gratuit al elevilor, dar și mai multe posturi în învățământul preuniversitar, a mai precizat Ligia Deca:

Ordonanţa prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă, bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment şi rezultate medii, să progreseze. Este o formă de a stimula progresul individual în învăţare.
Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află printre primii 30 la sută dintre elevii din clasă, din punct de vedere al rezultatelor.
De bursa de rezilienţă vor beneficia şi elevii cu afecţiuni oncologi esau cronice, şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul aşa-numitei şcoli din spital sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdusă acum, atât la bursa de rezilienţă, cât şi la bursa socială.
În ceea ce priveşte bursa de rezilienţă, pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-ase va lua în considerare media de admiterela liceu.
O altă modificare vizează bursa de merit. Aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puţin 9.50. Pentru clasa a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare ale anului şcolar în curs. Pentru clasa a IX-a, similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu. Pentru toţi ceilalţi elevi se va lua în considerare media anului şcolar trecut.
Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolare şi extraşcolare, recunoscute şi finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei şi elevilor care au obţinut medalia de aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de Federaţiile naţionale olimpice sau la probele olimpice.
Bursa de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum, de 450 de lei pe lună. Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent.

Cuantumul burselor elevilor pentru anul şcolar 2024 – 2025:

bursa de merit – 450 de lei pe lună,

bursa de rezilienţă – 300 lei pe lună,

bursa socială – 300 lei pe lună,

bursa tehnologică – 300 de lei pe lună.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 17:39

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage

La Muzeul Evreilor și în Sinagoga Sion vor putea fi organizate lecții de istorie.   Un parteneriat inedit semnat de Inspectoratul Școlar...

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 15:23

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager

Într-o lume a schimbărilor în ritm alert și a cerințelor tot mai complexe de pe piața muncii, Asociația EDUSPACE a lansat cel mai complex...

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Minor molestat de un pedagog
Educaţie miercuri, 17 aprilie 2024, 18:06

Minor molestat de un pedagog

Un elev de 15 ani (clasa a IX-) de la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” din Oradea a fost molestat de pedagogul de serviciu.  ...

Minor molestat de un pedagog
Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației
Educaţie marți, 16 aprilie 2024, 09:43

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației

Pornind de la experiența simulărilor din lunile trecute, când s-a atestat în toate școlile și liceele din țară noul sistem, autoritățile...

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 14:32

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT

În cadrul acestui eveniment care face parte din Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară, Regionale și Interjudețene, ce vizează elevii...

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 11:29

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba

Metoda de corectare digitală a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.   Reprezentanții...

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 11:46

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea

Aceste clădiri vor avea spații moderne și multifuncționale, iar exteriorul va fi reabilitat, anunță Primăria Oradea.   Durata de...

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 08:20

Începe înscrierea în învăţământul primar

Între 14 şi 17 mai se vor procesa cererile-tip de înscriere şi se vor repartiza copiii la şcoala de circumscripţie.   Între 20 şi 27 mai...

Începe înscrierea în învăţământul primar