Ascultă Radio România Cluj Live

Noi reguli de acordare a burselor și bursa de rezilienţă

Ministrul Educaţiei a anunţat modificări cu privire la bursele acordate elevilor, începând cu anul şcolar următor. Ca noutate, apare bursa de rezilienţă, pentru elevii cu media de minimum 7 şi care se află între primii 30% din clasă.

Noi reguli de acordare a burselor și bursa de rezilienţă

Articol editat de cristina.rusu, 26 martie 2024, 12:44

În anul școlar în curs, în baza actualei metodologii de acordare a burselor, sunt cazuri în care elevi cu media generală sub 5, beneficiază de burse de merit, indiferent de numărul de absențe nemotivate pe care îl au în catalog.

 

Pentru a corecta aceste situații, ministrul Educației a anunțat o nouă metodologie de acordare a burselor aflată în dezbatere publică și care nu doar că reglementează astfel de situații, ci suplimentează veniturile pentru elevii buni la învățătură.

Astfel, pe lângă bursa de merit și cea socială apare bursa de reziliență care poate fi cumulată cu cea de merit. Scopul acestei burse este de a motiva elevii cu rezultate medii, să progreseze.

Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună și se va acorda elevilor care au media anuală de minimum 7 şi se află, ca rezultate, printre primii 30% dintre elevii din clasă.

Bursele de merit şi de rezilienţă, cumulate se vor acorda, din următorul an școlar, pentru minim 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu, inclusiv pentru învăţământul profesional şi dual.

În același timp, bursele de excelenţă, de merit, de rezilienţă şi bursa tehnologică se vor acorda doar celor care au media 10 la purtare sau calificativul FB, la finalul anului şcolar anterior. O condiție suplimentară pentru acordarea acestor burse, dar și a celei sociale, este ca elevii să nu depășească 10 absenţe nemotivate, într-o lună.

Pe lângă burse, din noul an școlar vor apărea și câteva modificări privind transportul gratuit al elevilor, dar și mai multe posturi în învățământul preuniversitar, a mai precizat Ligia Deca:

Ordonanţa prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă, bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment şi rezultate medii, să progreseze. Este o formă de a stimula progresul individual în învăţare.
Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află printre primii 30 la sută dintre elevii din clasă, din punct de vedere al rezultatelor.
De bursa de rezilienţă vor beneficia şi elevii cu afecţiuni oncologi esau cronice, şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul aşa-numitei şcoli din spital sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdusă acum, atât la bursa de rezilienţă, cât şi la bursa socială.
În ceea ce priveşte bursa de rezilienţă, pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-ase va lua în considerare media de admiterela liceu.
O altă modificare vizează bursa de merit. Aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puţin 9.50. Pentru clasa a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare ale anului şcolar în curs. Pentru clasa a IX-a, similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu. Pentru toţi ceilalţi elevi se va lua în considerare media anului şcolar trecut.
Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolare şi extraşcolare, recunoscute şi finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei şi elevilor care au obţinut medalia de aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de Federaţiile naţionale olimpice sau la probele olimpice.
Bursa de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum, de 450 de lei pe lună. Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent.

Cuantumul burselor elevilor pentru anul şcolar 2024 – 2025:

bursa de merit – 450 de lei pe lună,

bursa de rezilienţă – 300 lei pe lună,

bursa socială – 300 lei pe lună,

bursa tehnologică – 300 de lei pe lună.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Eco-Școala – proiect educativ derulat de Asociația Life Education for All [FOTO]
Educaţie luni, 29 aprilie 2024, 14:03

Eco-Școala – proiect educativ derulat de Asociația Life Education for All [FOTO]

Cu toții știm că protejarea mediului înconjurător este esențială pentru conservarea biodiversității, protejarea sănătății umane și...

Eco-Școala – proiect educativ derulat de Asociația Life Education for All [FOTO]
Încep înscrierile pentru școala de poliție din Cluj-Napoca
Educaţie duminică, 28 aprilie 2024, 12:48

Încep înscrierile pentru școala de poliție din Cluj-Napoca

Până pe 14 mai se pot depune cererile de înscriere pentru sesiunea de admitere la școlile de poliție din Cluj-Napoca. Sunt scoase la concurs 300...

Încep înscrierile pentru școala de poliție din Cluj-Napoca
Oradea găzduiește Olimpiada Națională de Tehnologii
Educaţie sâmbătă, 27 aprilie 2024, 14:07

Oradea găzduiește Olimpiada Națională de Tehnologii

Inspectoratul Școlar al Județului Bihor este gazda etapei naționale a Olimpiadei din aria curriculară Tehnologii – Domeniul Construcții,...

Oradea găzduiește Olimpiada Națională de Tehnologii
Elevii intră în vacanţă
Educaţie vineri, 26 aprilie 2024, 14:22

Elevii intră în vacanţă

Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie 2024, după finalizarea cursurilor. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi...

Elevii intră în vacanţă
Educaţie luni, 22 aprilie 2024, 15:43

Liceul de Arte din Oradea intră în reabilitare

Datorită faptului că de la ultima reparație a imobilului s-a produs degradarea tencuielilor, iar tâmplăria este și ea în stare de degradare,...

Liceul de Arte din Oradea intră în reabilitare
Educaţie luni, 22 aprilie 2024, 08:22

Săptămâna Altfel – Golf pentru elevi

UPDATE: ora 8.15 Datorită condițiilor meteo, nu se vor putea desfășura activitățile programului “Verde la Golf”. Dacă apar modificări și...

Săptămâna Altfel – Golf pentru elevi
Educaţie duminică, 21 aprilie 2024, 17:40

Un nou parteneriat strategic pentru Universitatea Babeș-Bolyai

Această înțelegere presupune și consolidarea colaborării în diverse domenii de cercetare, dar şi dezvoltarea schimburilor de experienţă....

Un nou parteneriat strategic pentru Universitatea Babeș-Bolyai
Educaţie duminică, 21 aprilie 2024, 11:36

Un nou laborator pentru studenții orădeni

Departamentul de Electronică și Telecomunicații din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației este preocupat...

Un nou laborator pentru studenții orădeni