Ascultă Radio România Cluj Live

Memorandum pentru extrădare

Prezent la Oradea cu prilejul inaugurării noului sediul al DNA, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a anunțat că se încearcă facilitarea condițiilor de extrădare a condamnaților români.

Memorandum pentru extrădare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 martie 2024, 11:09

În acest scop, la nivelul Parchetului General, în perioada următoare, se va semna un memorandum de înțelegere cu Parchetul din Italia astfel încât să se poată stabili un canal de comunicare direct între cele două parchete, a anunțat procurorul șef Florența.

 

Decizia de a încheia acest parteneriat vine în contextul dificultăților pe care țara noastră le-a întâmpinat în cazul cererilor de extrădare a fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dar și în altor cazuri de extrădare din Italia.

În prezența procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Alex Florența, și a șefului Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a fost inaugurat noul sediu din Palatul Apollo, strada Republicii, nr. 12, etaj I.

Investiția a costat peste 6,8 milioane de lei, cu TVA inclus, au costat lucrările la noul sediu, realizate de Compania Națională de Investiții.

Din păcate, în România ne-am obișnuit să nu avem așteptări prea ridicate în ceea ce privește calitatea de muncă atunci când vorbim de zona de funcții publice, de stat, iar aceasta, din punctul meu de vedere, este o abordare profund greșită.

Dacă cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii, atunci ne interesează în bună măsură să existe o productivitate mai mare și o motivație mai mare a acestora, iar condițiile de infrastructură, de logistică, pe care le avem trebuie să fie disponibile și să corespundă măcar într-o măsură ca un paralelism și cu mediul privat.

Având în vedere natura muncii noastre, este important ca oamenii să vină cu plăcere la locul de muncă și pentru acest motiv, cu mare plăcere am regăsit un sediu nou, unul extrem de modern, a spus Marius Voineag, șeful DNA.

Procurorul – șef al DNA Oradea, Bogdan Chiș, a fost felicitat de șeful DNA pentru felul în care a supravegheat lucrările la noul sediul al unității de parchet:

Dacă ne raportăm la altă resursă de care suntem foarte interesați, aceasta este legată de reputație, iar una dintre componentele acesteia, se referă chiar la imaginea pe care noi ne dorim să o avem în momentul de față în arhitectura Ministerului Public. Din această imagine face parte și sediul. Suntem cu atât mai respectați cu cât avem o imagine respectată de cei care ne calcă pragul.

Așa cum ne-am prefigurat această vizită a noastră la sediul de la DNA Oradea, un sediu modern prezintă o identitate de imagine care transmite mesajul că instituția se modernizează în sine, așa cum trec anii în mod firesc.

Această inaugurare face parte din strategia noastră de a crește capacitatea instituțională, investind în infrastructura și în logistica instituției. De fapt, acesta este un mod în care noi putem investi direct în oameni și, în bună măsură, lucrurile acestea nu ne pot face pe noi decât să fim mai mândri, iar colegii noștri mai motivați să livreze, pe baza muncii acestora, o calitate a urmăririi dosarelor de urmărire penală, pe care o așteptăm cu toții, este de părere procurorul-șef Voineag.

Normalitate

Șeful PÎCCJ spune că mutarea procurorilor DNA Oradea în noul sediu este un semn de normalitate:

Nu mai vorbim de imaginea unei instituții, ci de modul în care îți desfășori activitatea la locul de muncă. DNA este o instituție fundamentală din arhitectura sistemului judiciar, este și va rămâne așa și este important ca activitatea DNA să fie susținută de toți factorii de decizie, atât sub aspectul resursei umane, cât și al resurselor materiale.

Mă bucur că văd la ST Oradea o schemă plină de procurori, având în vedere situația de personal, destul de îngrijorătoare la nivelul Ministerului Public.

Faptul că la DNA vin colegi este un semn îmbucurător, este un semn de vocație, e un element care arată că procurorii cu dăruire și cu experiență își doresc să funcționeze într-o structură cum este DNA-ul și este bine că este așa. Mă bucur că, pe lângă o schemă completă, vor avea de acum încolo și un sediu care să facă imaginea unei structuri ca DNA.

Le urez succes și sper să aud, în curând, că vor avea unele dintre cele mai bune rezultate, a afirmat procurorul Alex Florența.

Colegialitate și respect reciproc

Invitată la eveniment, judecătoarea Florica Roman, șefa Curții de Apel Oradea, cel mai important este ca fiecare să-și exercite meseria cu profesionalism și responsabilitate.

Timpul a trecut, nu mai putem corectat ce a fost greșit. Știm cu toții istoria, problema este că viitorul nu ne aparține, că fiecare moment ne este dăruit, ce putem face în prezent este să ne exercităm profesia cu profesionalism, responsabilitate și modestie, dacă se poate.

Să nu uităm niciodată să respectăm drepturile și libertățile cetățenești, pentru că fiecare om, oricât de mic sau de mare este, este de la Dumnezeu înzestrat cu demnitate, indiferent ce funcție exercită – procuror sau judecător, a spus judecătoarea Florica Roman.

Aceasta a asigurat procurorii DNA că, pe perioada mandatului său, relațiile vor fi bazate pe lege, dar și pe colegialitate și respect reciproc.

Puteți oricând să apelați la președintele Curții de Apel sau la președinții celorlalte instanțe. Eu o să promovez relații între noi cât mai bune și cât mai cordiale, bazate pe lege. Vă doresc succes, a spus judecătoarea Roman.

De aceeași colaborare, bazată pe respect și colegialitate, i-a asigurat și decanul Baroului Bihor, avocatul Adrian Stancu.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Schimbare importantă în regimul armelor
Justiţie joi, 9 mai 2024, 09:09

Schimbare importantă în regimul armelor

Persoanele cercetate sau condamnate pentru trafic de droguri, arme sau terorism nu vor mai avea dreptul să dețină arme, potrivit unei ordonanțe...

Schimbare importantă în regimul armelor
Al doilea suspect în cazul crimei din Sibiu, adus în țară
Justiţie miercuri, 1 mai 2024, 09:40

Al doilea suspect în cazul crimei din Sibiu, adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri sibian Adrian Kreiner, a fost adus în ţară, în cursul nopţii de...

Al doilea suspect în cazul crimei din Sibiu, adus în țară
Prințul Paul prins în Malta! [UPDATE]
Justiţie luni, 29 aprilie 2024, 15:35

Prințul Paul prins în Malta! [UPDATE]

UPDATE: ora 17.00 Paul al României, condamnat în dosarul ‘Ferma Băneasa’ la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, a...

Prințul Paul prins în Malta! [UPDATE]
Sorina Pintea, condamnată la închisoare
Justiţie vineri, 26 aprilie 2024, 16:43

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

 Sorina Pintea este acuzată de luare de mită în formă continuată.   De asemenea, Sorinei Pintea i se interzice exercitarea drepturilor de...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare
Justiţie vineri, 26 aprilie 2024, 12:11

Ion Iliescu, acuzat oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul mineriadei

Joi, 25 aprilie, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma au fost chemaţi la sediul Parchetului General, pentru a li...

Ion Iliescu, acuzat oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul mineriadei
Justiţie joi, 25 aprilie 2024, 18:00

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Parchetul General a anunţat oficial joi, 25 aprilie punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Justiţie miercuri, 24 aprilie 2024, 15:41

Reținut după ce și-a distrus brățara electronică de supraveghere

Precizarea a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Elena Welter.   Potrivit sursei citate, bărbatul...

Reținut după ce și-a distrus brățara electronică de supraveghere
Justiţie marți, 23 aprilie 2024, 16:58

O inspectoare șefă a luat mită ca să închidă ochii la nereguli!

Inspectoarea şefă adjunctă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Nadia Florentina Racz a fost trimisă în judecată de procurorii DNA...

O inspectoare șefă a luat mită ca să închidă ochii la nereguli!