Ascultă Radio România Cluj Live

Memorandum pentru extrădare

Prezent la Oradea cu prilejul inaugurării noului sediul al DNA, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a anunțat că se încearcă facilitarea condițiilor de extrădare a condamnaților români.

Memorandum pentru extrădare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 martie 2024, 11:09

În acest scop, la nivelul Parchetului General, în perioada următoare, se va semna un memorandum de înțelegere cu Parchetul din Italia astfel încât să se poată stabili un canal de comunicare direct între cele două parchete, a anunțat procurorul șef Florența.

 

Decizia de a încheia acest parteneriat vine în contextul dificultăților pe care țara noastră le-a întâmpinat în cazul cererilor de extrădare a fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dar și în altor cazuri de extrădare din Italia.

În prezența procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Alex Florența, și a șefului Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a fost inaugurat noul sediu din Palatul Apollo, strada Republicii, nr. 12, etaj I.

Investiția a costat peste 6,8 milioane de lei, cu TVA inclus, au costat lucrările la noul sediu, realizate de Compania Națională de Investiții.

Din păcate, în România ne-am obișnuit să nu avem așteptări prea ridicate în ceea ce privește calitatea de muncă atunci când vorbim de zona de funcții publice, de stat, iar aceasta, din punctul meu de vedere, este o abordare profund greșită.

Dacă cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii, atunci ne interesează în bună măsură să existe o productivitate mai mare și o motivație mai mare a acestora, iar condițiile de infrastructură, de logistică, pe care le avem trebuie să fie disponibile și să corespundă măcar într-o măsură ca un paralelism și cu mediul privat.

Având în vedere natura muncii noastre, este important ca oamenii să vină cu plăcere la locul de muncă și pentru acest motiv, cu mare plăcere am regăsit un sediu nou, unul extrem de modern, a spus Marius Voineag, șeful DNA.

Procurorul – șef al DNA Oradea, Bogdan Chiș, a fost felicitat de șeful DNA pentru felul în care a supravegheat lucrările la noul sediul al unității de parchet:

Dacă ne raportăm la altă resursă de care suntem foarte interesați, aceasta este legată de reputație, iar una dintre componentele acesteia, se referă chiar la imaginea pe care noi ne dorim să o avem în momentul de față în arhitectura Ministerului Public. Din această imagine face parte și sediul. Suntem cu atât mai respectați cu cât avem o imagine respectată de cei care ne calcă pragul.

Așa cum ne-am prefigurat această vizită a noastră la sediul de la DNA Oradea, un sediu modern prezintă o identitate de imagine care transmite mesajul că instituția se modernizează în sine, așa cum trec anii în mod firesc.

Această inaugurare face parte din strategia noastră de a crește capacitatea instituțională, investind în infrastructura și în logistica instituției. De fapt, acesta este un mod în care noi putem investi direct în oameni și, în bună măsură, lucrurile acestea nu ne pot face pe noi decât să fim mai mândri, iar colegii noștri mai motivați să livreze, pe baza muncii acestora, o calitate a urmăririi dosarelor de urmărire penală, pe care o așteptăm cu toții, este de părere procurorul-șef Voineag.

Normalitate

Șeful PÎCCJ spune că mutarea procurorilor DNA Oradea în noul sediu este un semn de normalitate:

Nu mai vorbim de imaginea unei instituții, ci de modul în care îți desfășori activitatea la locul de muncă. DNA este o instituție fundamentală din arhitectura sistemului judiciar, este și va rămâne așa și este important ca activitatea DNA să fie susținută de toți factorii de decizie, atât sub aspectul resursei umane, cât și al resurselor materiale.

Mă bucur că văd la ST Oradea o schemă plină de procurori, având în vedere situația de personal, destul de îngrijorătoare la nivelul Ministerului Public.

Faptul că la DNA vin colegi este un semn îmbucurător, este un semn de vocație, e un element care arată că procurorii cu dăruire și cu experiență își doresc să funcționeze într-o structură cum este DNA-ul și este bine că este așa. Mă bucur că, pe lângă o schemă completă, vor avea de acum încolo și un sediu care să facă imaginea unei structuri ca DNA.

Le urez succes și sper să aud, în curând, că vor avea unele dintre cele mai bune rezultate, a afirmat procurorul Alex Florența.

Colegialitate și respect reciproc

Invitată la eveniment, judecătoarea Florica Roman, șefa Curții de Apel Oradea, cel mai important este ca fiecare să-și exercite meseria cu profesionalism și responsabilitate.

Timpul a trecut, nu mai putem corectat ce a fost greșit. Știm cu toții istoria, problema este că viitorul nu ne aparține, că fiecare moment ne este dăruit, ce putem face în prezent este să ne exercităm profesia cu profesionalism, responsabilitate și modestie, dacă se poate.

Să nu uităm niciodată să respectăm drepturile și libertățile cetățenești, pentru că fiecare om, oricât de mic sau de mare este, este de la Dumnezeu înzestrat cu demnitate, indiferent ce funcție exercită – procuror sau judecător, a spus judecătoarea Florica Roman.

Aceasta a asigurat procurorii DNA că, pe perioada mandatului său, relațiile vor fi bazate pe lege, dar și pe colegialitate și respect reciproc.

Puteți oricând să apelați la președintele Curții de Apel sau la președinții celorlalte instanțe. Eu o să promovez relații între noi cât mai bune și cât mai cordiale, bazate pe lege. Vă doresc succes, a spus judecătoarea Roman.

De aceeași colaborare, bazată pe respect și colegialitate, i-a asigurat și decanul Baroului Bihor, avocatul Adrian Stancu.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Al doilea suspect în cazul asasinării lui Adrian Kreiner, adus în țară
Justiţie luni, 22 aprilie 2024, 10:21

Al doilea suspect în cazul asasinării lui Adrian Kreiner, adus în țară

Este vorba de Cristian Marian Minae care este acuzat de omor calificat şi tâlhărie în cazul crimei de la Sibiu – el a consimţit să fie...

Al doilea suspect în cazul asasinării lui Adrian Kreiner, adus în țară
Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare
Justiţie joi, 18 aprilie 2024, 12:55

Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare

De asemenea, magistrații clujeni au respins o cerere a lui Cătălin Cherecheş în legătură cu termenul de prescripţie în cazul infracţiunii...

Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare
Agresorul de la liceul orădean a fost reținut [UPDATE]
Justiţie joi, 18 aprilie 2024, 10:01

Agresorul de la liceul orădean a fost reținut [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Pedagogul orădean acuzat de agresiune sexuală a fost arestat pentru 30 de zile   Un judecător de drepturi și libertăți...

Agresorul de la liceul orădean a fost reținut [UPDATE]
Judecătoarea care soluționează cazul Vlad Pascu, propusă pentru suspendare
Justiţie marți, 16 aprilie 2024, 18:28

Judecătoarea care soluționează cazul Vlad Pascu, propusă pentru suspendare

Judecătoarea soluţionează dosarul în care este cercetat penal Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în...

Judecătoarea care soluționează cazul Vlad Pascu, propusă pentru suspendare
Justiţie sâmbătă, 13 aprilie 2024, 10:17

Pedeapsă redusă pentru Cătălin Cherecheș

A fost redusă cu un an pedeapsa de 5 ani de închisoare primită de acesta pentru corupție. Judecătorii de la Tribunalul București au decis...

Pedeapsă redusă pentru Cătălin Cherecheș
Justiţie joi, 11 aprilie 2024, 17:16

Condamnări pentru socrii fostului primar din Baia Mare

Cei doi au fost trimişi în judecată pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, fapte săvârşite în încercarea de a determina un...

Condamnări pentru socrii fostului primar din Baia Mare
Justiţie joi, 11 aprilie 2024, 16:14

Patronul magazinelor Leonardo, acuzat de evaziune fiscală

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor îl acuză pe acesta de evaziune fiscală. Concret, anchetatorii îi impută orădeanului 705...

Patronul magazinelor Leonardo, acuzat de evaziune fiscală
Justiţie sâmbătă, 6 aprilie 2024, 13:28

Zeci de infractori prinși cu ajutorul aplicației E-DAC

Astfel, au fost identificate zeci de persoane date în urmărire națională sau europeană sau declarate dispărute, persoane pe numele cărora erau...

Zeci de infractori prinși cu ajutorul aplicației E-DAC