Ascultă Radio România Cluj Live

Memorandum pentru extrădare

Prezent la Oradea cu prilejul inaugurării noului sediul al DNA, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a anunțat că se încearcă facilitarea condițiilor de extrădare a condamnaților români.

Memorandum pentru extrădare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 martie 2024, 11:09

În acest scop, la nivelul Parchetului General, în perioada următoare, se va semna un memorandum de înțelegere cu Parchetul din Italia astfel încât să se poată stabili un canal de comunicare direct între cele două parchete, a anunțat procurorul șef Florența.

 

Decizia de a încheia acest parteneriat vine în contextul dificultăților pe care țara noastră le-a întâmpinat în cazul cererilor de extrădare a fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dar și în altor cazuri de extrădare din Italia.

În prezența procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Alex Florența, și a șefului Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a fost inaugurat noul sediu din Palatul Apollo, strada Republicii, nr. 12, etaj I.

Investiția a costat peste 6,8 milioane de lei, cu TVA inclus, au costat lucrările la noul sediu, realizate de Compania Națională de Investiții.

Din păcate, în România ne-am obișnuit să nu avem așteptări prea ridicate în ceea ce privește calitatea de muncă atunci când vorbim de zona de funcții publice, de stat, iar aceasta, din punctul meu de vedere, este o abordare profund greșită.

Dacă cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii, atunci ne interesează în bună măsură să existe o productivitate mai mare și o motivație mai mare a acestora, iar condițiile de infrastructură, de logistică, pe care le avem trebuie să fie disponibile și să corespundă măcar într-o măsură ca un paralelism și cu mediul privat.

Având în vedere natura muncii noastre, este important ca oamenii să vină cu plăcere la locul de muncă și pentru acest motiv, cu mare plăcere am regăsit un sediu nou, unul extrem de modern, a spus Marius Voineag, șeful DNA.

Procurorul – șef al DNA Oradea, Bogdan Chiș, a fost felicitat de șeful DNA pentru felul în care a supravegheat lucrările la noul sediul al unității de parchet:

Dacă ne raportăm la altă resursă de care suntem foarte interesați, aceasta este legată de reputație, iar una dintre componentele acesteia, se referă chiar la imaginea pe care noi ne dorim să o avem în momentul de față în arhitectura Ministerului Public. Din această imagine face parte și sediul. Suntem cu atât mai respectați cu cât avem o imagine respectată de cei care ne calcă pragul.

Așa cum ne-am prefigurat această vizită a noastră la sediul de la DNA Oradea, un sediu modern prezintă o identitate de imagine care transmite mesajul că instituția se modernizează în sine, așa cum trec anii în mod firesc.

Această inaugurare face parte din strategia noastră de a crește capacitatea instituțională, investind în infrastructura și în logistica instituției. De fapt, acesta este un mod în care noi putem investi direct în oameni și, în bună măsură, lucrurile acestea nu ne pot face pe noi decât să fim mai mândri, iar colegii noștri mai motivați să livreze, pe baza muncii acestora, o calitate a urmăririi dosarelor de urmărire penală, pe care o așteptăm cu toții, este de părere procurorul-șef Voineag.

Normalitate

Șeful PÎCCJ spune că mutarea procurorilor DNA Oradea în noul sediu este un semn de normalitate:

Nu mai vorbim de imaginea unei instituții, ci de modul în care îți desfășori activitatea la locul de muncă. DNA este o instituție fundamentală din arhitectura sistemului judiciar, este și va rămâne așa și este important ca activitatea DNA să fie susținută de toți factorii de decizie, atât sub aspectul resursei umane, cât și al resurselor materiale.

Mă bucur că văd la ST Oradea o schemă plină de procurori, având în vedere situația de personal, destul de îngrijorătoare la nivelul Ministerului Public.

Faptul că la DNA vin colegi este un semn îmbucurător, este un semn de vocație, e un element care arată că procurorii cu dăruire și cu experiență își doresc să funcționeze într-o structură cum este DNA-ul și este bine că este așa. Mă bucur că, pe lângă o schemă completă, vor avea de acum încolo și un sediu care să facă imaginea unei structuri ca DNA.

Le urez succes și sper să aud, în curând, că vor avea unele dintre cele mai bune rezultate, a afirmat procurorul Alex Florența.

Colegialitate și respect reciproc

Invitată la eveniment, judecătoarea Florica Roman, șefa Curții de Apel Oradea, cel mai important este ca fiecare să-și exercite meseria cu profesionalism și responsabilitate.

Timpul a trecut, nu mai putem corectat ce a fost greșit. Știm cu toții istoria, problema este că viitorul nu ne aparține, că fiecare moment ne este dăruit, ce putem face în prezent este să ne exercităm profesia cu profesionalism, responsabilitate și modestie, dacă se poate.

Să nu uităm niciodată să respectăm drepturile și libertățile cetățenești, pentru că fiecare om, oricât de mic sau de mare este, este de la Dumnezeu înzestrat cu demnitate, indiferent ce funcție exercită – procuror sau judecător, a spus judecătoarea Florica Roman.

Aceasta a asigurat procurorii DNA că, pe perioada mandatului său, relațiile vor fi bazate pe lege, dar și pe colegialitate și respect reciproc.

Puteți oricând să apelați la președintele Curții de Apel sau la președinții celorlalte instanțe. Eu o să promovez relații între noi cât mai bune și cât mai cordiale, bazate pe lege. Vă doresc succes, a spus judecătoarea Roman.

De aceeași colaborare, bazată pe respect și colegialitate, i-a asigurat și decanul Baroului Bihor, avocatul Adrian Stancu.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

O funcționară, arestată preventiv pentru trafic de influență
Justiţie vineri, 12 iulie 2024, 17:57

O funcționară, arestată preventiv pentru trafic de influență

O funcționară, care a primit peste 40.000 de euro, promițând locuri de muncă la instituții publice din Sighetu Marmației, a fost arestată...

O funcționară, arestată preventiv pentru trafic de influență
Elevul care şi-a înjunghiat profesoara va fi internat într-un centru de minori
Justiţie vineri, 12 iulie 2024, 12:16

Elevul care şi-a înjunghiat profesoara va fi internat într-un centru de minori

De asemenea, elevul trebuie să îi plătească profesoarei daune de 50.000 de euro.   Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti, dar...

Elevul care şi-a înjunghiat profesoara va fi internat într-un centru de minori
Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei
Justiţie vineri, 12 iulie 2024, 11:53

Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat vineri, 12 iulie, la Parchetul General pentru a da declaraţii scrise în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie...

Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei
Profesor de religie, arestat pentru hărțuire sexuală
Justiţie miercuri, 10 iulie 2024, 15:14

Profesor de religie, arestat pentru hărțuire sexuală

Un profesor de religie din Baia-Mare a fost reținut, pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de agresiune sexuală și hărțuire....

Profesor de religie, arestat pentru hărțuire sexuală
Justiţie luni, 8 iulie 2024, 16:19

Prințul Paul al României a fost eliberat

Prințul Paul al României a fost eliberat! O instanţă din Malta a decis eliberarea pe cauţiune a aşa-zisului prinţ Paul al României şi...

Prințul Paul al României a fost eliberat
Justiţie luni, 8 iulie 2024, 15:54

Bărbat prins cu 25 de kilograme de canabis

Bărbat prins cu 25 de kilograme de canabis. Un bărbat a fost reținut de polițiști după ce a fost prins că a cultivat canabis. Acesta...

Bărbat prins cu 25 de kilograme de canabis
Justiţie sâmbătă, 6 iulie 2024, 12:47

Frații Tate rămân sub control judiciar

Frații Tate rămân sub control judiciar! Ei vor putea însă părăsi teritoriul României și pot merge într-o altă țară a Uniunii Europene,...

Frații Tate rămân sub control judiciar
Justiţie joi, 4 iulie 2024, 17:55

Bărbat arestat după ce și-a tăiat cumnatul cu maceta

Bărbat arestat după ce și-a tăiat cumnatul cu maceta! Un bărbat în vârstă de 35 ani din Oradea a fost arestat, după un scandal pe care l-a...

Bărbat arestat după ce și-a tăiat cumnatul cu maceta