Ascultă Radio România Cluj Live

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?

“Nutriția în viața noastră“, rubrică realizată împreună cu Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness la Clubul de nutriție Nutrivibes din Cluj-Napoca.

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?
Foto: Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 11 martie 2024, 14:41 / actualizat: 24 martie 2024, 14:58

Suntem în luna lui Mărțișor și ne bucurăm de venirea primăverii. În această perioadă, unele persoane s-ar putea să se simtă obosite, fără chef de viață și mai tot timpul somnoroase.

 

Astenia de primăvară ar putea să fie cauza acestor tulburări. Este vorba despre un simptom comun în perioada schimbărilor sezoniere, caracterizat prin oboseală persistentă și lipsă de energie. Această schimbare de anotimp se simte asupra corpului nostru prin dificultate de concentrare, menținerea atenției și scăderea clarității mentale, prin creșterea nivelului de oboseală și a senzației de extenuare, prin tensiune crescută și reacții emotive intense, mai exact, o senzație de irascibilitate mai crescut.

Cum combatem astenia de primăvară?

Pentru a combate aceste senzații, alimentația ne poate ajuta dacă urmărim trei aspecte importante. În primul rând, ar fi bine să ne hidratăm adecvat. Consumul optim de apă pentru a menține nivelul de energie este de 1l de apă la 25kg în greutate corporală.
De exemplu, dacă am 50kg, e nevoie să beau 2l de apă.

În al 2-lea rând, ar trebui să consumăm alimente bogate în vitamine și minerale. Să urmărim să avem alimente cât mai colorate în farfurii, pentru că fiecare culoare ne aduce câte o vitamină, iar aceasta contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Iar al 3-lea aspect se referă la consumul de proteine de calitate. Consumul personalizat de proteine ne ajută să construim masa musculară care ne influențează metabolismul bazal și implicit energia.

Dacă vreți să profitați la maxim de alimentele care vă pot ajuta în combaterea asteniei de primăvară, atunci vă recomand să consumați spanac, pătrunjel, leurdă, urzici, salată verde și toate frunzele verzi care sunt bogate în fier, vitamina c, vitamina a și minerale. Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de omega trei, la fel și peștele gras, care aduc un aport calitativ de proteine organismului nostru.

De asemenea, suplimentele pot susține foarte bine organismul în perioada asteniei de primăvară, dar nu numai. În cazul unor deficiențe nutriționale, suplimentele completează aportul necesar și ajută la menținerea energiei constante pe parcursul zilei.

Mișcarea are și ea un rol deosebit de important. Ea ne ajută să fim activi și să ne menținem echilibru de zi cu zi. Pe lângă energia pe care ne-o oferă, mișcarea ne îmbunătățește și starea de spirit.

Important este să avem și un program de somn adecvat. Somnul ne ajută să ne recuperăm și să ne regenerăm întregul organism. Este bine să dormim cel puțin 8h, iar intervalul cel mai bun de somn este între orele 22 și 2.00.

Totodată, limitarea consumului de cafea și zahăr ne ajută să prevenim fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr, dar ne salvează și din punct de vedere caloric.

Așadar, pentru a trece cu brio peste astenia de primăvară și pentru a clădi un stil de viață sănătos și echilibrat, rămâneți cu următoarele concluzii: 1l de apă la 25 de kg greutate corporală proteină de calitate, cât mai multe legume în farfurie 8h de somn și mișcare în mod regulat.

 

 

Isabela Tis, tehnician nutriționist și antrenor wellness

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 6 mai 2024, 06:00

Cât ne costă un stil de viață sănătos?

Te-ai gândit vreodată că un stil de viață sănătos e scump? Dacă da, de ce? Pentru că te-ai raportat la prețul anumitor alimente? Poate...

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Despre mâncarea compulsivă emoțională
Nutriție și stil de viață luni, 29 aprilie 2024, 06:00

Despre mâncarea compulsivă emoțională

În ultimii ani, mulți dintre noi am suferit de epuizare fizică și emoțională. Nu este surprinzător faptul că oamenii au apelat la mâncare...

Despre mâncarea compulsivă emoțională
Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Nutriție și stil de viață luni, 22 aprilie 2024, 06:00

Ce facem dacă nu ne plac legumele?

Marea provocare a oamenilor este acceptarea că e nevoie să mănânce legume atunci când vor să aibă un stil de viață mai sănătos.  ...

Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Ce sunt dietele restrictive?
Nutriție și stil de viață luni, 15 aprilie 2024, 06:00

Ce sunt dietele restrictive?

Astfel de diete presupun reducerea aportului nutrițional prin eliminarea mai multor produse în favoarea altora din regimul alimentar, înfometare...

Ce sunt dietele restrictive?
Nutriție și stil de viață luni, 8 aprilie 2024, 06:00

Ce mâncăm în post?

Postul, din punct de vedere alimentar, presupune eliminarea din alimentație a cărnii și a preparatelor de proveniență animală ca lactate și...

Ce mâncăm în post?
Nutriție și stil de viață luni, 1 aprilie 2024, 06:00

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?

Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente,...

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?
Nutriție și stil de viață luni, 25 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic

Inclusiv acumularea depozitelor de colesterol, diabet de tip2, cancer, obezitate, probleme de sănătate mentală și condiție musculo-scheletară....

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic
Nutriție și stil de viață luni, 18 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă

Greutatea ei este aproximativ 16% din cea a întregului corp şi pe lângă faptul că protejează delicat structurile interne, pielea ajută...

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă