Ascultă Radio România Cluj Live

Peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, casă pentru mii de lilieci

Foto: wikipedia

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului adăpostește în jur de 800 de peșteri și avene.

Peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, casă pentru mii de lilieci
Foto: Foto: wikipedia

Articol editat de cristina.rusu, 7 februarie 2024, 06:00 / actualizat: 7 februarie 2024, 8:06

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului adăpostește în jur de 800 de peșteri și avene.

Câteva mii de exemplare de chiroptere din România, dar şi din ţările învecinate, hibernează în peşterile de pe raza Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului din Banat, a precizat, pentru Radio România Reşiţa Nicolae Ifca, directorul administraţiei ariei protejate din Caraş-Severin:

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului adăpostește în jur de 800 de peșteri și avene, iar printre aceste avem câteva în care coloniile sunt foarte mari. Avem şi lilieci care vin și hibernează din alte țări, precum Serbia. Ca specii avem liliecii cu potcoavă, liliacul de apă, liliacul cu picioare lungi etc. Cele mai importante adăposturi pentru hibernare sunt: Peștera Buhui care adăpostește peste trei mii de exemplare, Peștera Comarnic unde ş aici întâlnim până pe la două mii de exemplare, Peștera Gaura Turcului din Valea Sodol, Peștera cu apă din Cheile Gârliștei. Astea ar fi printre cele mai importante, acum sigur că ei sunt peste tot dar aici găsim cele mai multe și diversitatea asta de specii.

Potrivit lui Nicolae Ifca, în majoritatea peşterilor din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, în timpul sezonului rece temperatura este constantă, fapt ce creează condiţii prielnice supravieţuirii şi perpetuării speciei.

 

Foto: wikipedia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse vineri, 27 iunie 2025, 12:00

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara

Anumite alimente stimulează transpiraţia, fiind recomandată evitarea lor vara.   Acestea activează efectul termogen – în timpul...

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara
Diverse joi, 26 iunie 2025, 12:00

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?

Oamenii pot suporta temperaturi de peste 50°C, dacă sunt hidrataţi şi dacă mecanismele naturale de răcire a corpului funcţionează eficient....

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?
Diverse joi, 26 iunie 2025, 00:00

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon

Iată care sunt cele mai importante lucrări și sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon vara:   1. Udarea corectă și la timp...

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon
Diverse miercuri, 25 iunie 2025, 12:00

Mâncăm ca să ne simțim mai bine?

Psihologul Valeria Moșniațkaia susţine că oamenii se răsfață cu mâncare din cauza unor probleme psihologice profunde.   Potrivit...

Mâncăm ca să ne simțim mai bine?