Ascultă Radio România Cluj Live

Unirea Principatelor Române sărbătorită în țară

Foto: Agerpres

Unirea Principatelor Române de la 1859 este marcatã în marile orașe ale țãrii prin ceremonii militare și religioase, spectacole și expoziții.

Unirea Principatelor Române sărbătorită în țară
Foto: Foto: Agerpres

Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 ianuarie 2024, 10:13 / actualizat: 25 ianuarie 2024, 10:21

Unirea Principatelor Române de la 1859 este marcatã în marile orașe ale țãrii prin ceremonii militare și religioase, spectacole și expoziții.

La evenimentul organizat în București, la „Mormântul Ostașului Necunoscut’ din Parcul Carol, au fost prezenți președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Șeful statului a susținut cã aceastã aniversare nu este doar un moment retrospectiv, ci și o oportunitate de a ne inspira din lecțiile trecutului pentru a proiecta un viitor mai bun pentru națiunea noastrã:

Ziua Unirii Principatelor Române ne reamintește de spiritul vizionar și de curajul înaintașilor noștri care au îndeplinit acest ideal național. Să privim cu încredere către viitor, ancorându-ne în principiile și valorile europene care ne unesc și ne ajută să putem depăși orice crize și provocări. Pentru că sunt moștenitori, continuatori și apărători ai evaluărilor care au condus la Unirea Principatelor, cu prilejul acestei sărbători naționale, am decis să decorez drapelul de luptă al Diviziei Getica și drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Terestre.

La rândul sãu, premierul Marcel Ciolacu a declarat cã ziua de astãzi reprezintã un simbol al puterii colective a poporului român și a menționat cã rolul oamenilor politici este acela de a genera unitate, nu diviziune socialã:

În toate momentele de cumpănă ale țării, poporul român a fost de fiecare dată capabil de eforturi naționale uriașe. Când totul părea împotrivă, românii au demonstrat o solidaritate impresionantă în fața provocărilor și a amenințărilor. Au arătat că știu să fie uniți și determinați în realizarea unui interes național comun. Iar nirea, așa cum au văzut-o înaintașii noștri, reprezintă simbolul puterii noastre colective, a capacității noastre de a depăși obstacolele și de a construi împreună un viitor mai bun. 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE, ora 15:45

Ziua de 24 ianuarie a fost sărbătorită si la Alba Iulia.

Dimineața, publicul prezent pe Esplanada Salii Unirii a asistat la intonarea Imnului Național al României sub bagheja dirijorului Fanfarei Județului Alba. Momentul solemn a fost continuat cu o Slujbă religioasă.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a adus în prim-plan ,,Bustul lui Alexandru Ioan Cuza”, lucrare de artă de excepție realizată de sculptorul Ion Jalea, iar istoricii instituției de prestigiu au susținut o evocare istorică privind semnificația zilei.

Publicul prezent a fost invitat ulterior să dea mână cu mână și să-nvârtească HORA UNIRII.

La ora 19 este programată difuzarea filmului documentar realizat de echipa Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și Orchestra Română de Folclor la ,,Palatul Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și la Palatul Culturii din Iași: ,,????????? ????̂??̆ ?? ???????, ?? ?????? ???????????? ????????? ???? ????”. Acesta va putea fi urmărit pe paginile de socializare și de promovare ale instituțiilor organizatoare.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Unirea Principatelor Române de la 1859 va fi marcată, miercuri, 24 ianuarie, în marile oraşe ale ţării prin ceremonii militare şi religioase, spectacole, expoziţii, vizite la muzee şi la alte instituţii de cultură.

În toate bisericile din ţară vor fi oficiate slujbe, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut.
La Focşani, împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi celebrată printr-un amplu program care va cuprinde momente artistice, defilarea Detaşamentului de Onoare şi tradiţionala Horă a Unirii din Piaţa Centrală a oraşului.

La Iaşi, vor avea loc un ceremonial la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi o defilare cu participarea a peste 300 de militari.

La Sfânta Liturghie de astăzi (la Catedrala Patriarhală din Bucureşti) vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii de la 1859 ai Tării Româneşti şi Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

În urmă cu 165 de ani, Principatele Române, s-au unit sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, care, pe 5 ianuarie a fost ales Domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie şi Domn al Ţării Româneşti.

Invitat astăzi la Apel Matinal la Radio România Actualităţi, istoricul Ioan Scurtu:

Moștenirea lui Cuza este foarte importantă și aș zice impresionantă dacă comparăm cu ce se întâmplă astăzi. Cuza a domnit 7 ani, nici măcar două mandate, cum ar fi astăzi, timp în care s-a reorganizat complet statul român, începând cu structura guvernelor, cu armata, cu învățământul. În timpul lui s-au deschis cele două universități – la Iași, în 1860, la București, în 1874. Atunci s-au direcționat căile de dezvoltare a politicii externe românești, care trebuia să meargă spre independență și apoi spre unire. Atunci s-au secularizat averile mânăstirești, mănăstiri închinate care stăpâneau o treime din teritoriul României. Atunci a înfăptuit marea reformă agrară din 1864, așa încât domnia lui Cuza, deși extrem de scurtă, a fost o domnie extrem de rodnică și meritul de bază, evident, este al Domnitorului. (istoricul Ioan Scurtu)

Cele mai înalte oficialităţi ale statului, precum şi reprezentanţi ai opoziţiei, participă, astăzi, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române de la 1859.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu vor fi prezenţi, în Capitală, la ceremonia organizată la ‘Mormântul Ostaşului Necunoscut’ din Parcul Carol.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, se află la Iaşi şi va merge şi la Focşani, pentru evenimentele organizate de Ziua Unirii.
La Iași se vor afla, astăzi, şi liderii USR, PMP, Forţa Dreptei şi AUR.

 

Foto: Agerpres

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Social vineri, 26 aprilie 2024, 16:20

Ce putem face în acest weekend la Sibiu

De văzut – de făcut în acest weekend la Sibiu.  Primăvara este în toi și Sibiul se îmbracă în straie festive pentru a celebra...

Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Social vineri, 26 aprilie 2024, 15:15

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost şi el mărit, iar traficul este oprit.   Până acum au fost evacuate 42 de persoane din blocurile din zonă,...

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum
Social vineri, 26 aprilie 2024, 14:49

În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum

Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor verifică frecvent prestația comercianților din magazine și piețe.   – În unele...

În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum
Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:48

Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară

Guvernul a aprobat o hotărâre potrivit căreia persoanele fizice majore care însoţesc minorii la ieşirea din ţară, nu vor mai fi obligate să...

Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:34

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui

Duminică, de Florii, vom avea o vreme frumoasă, cu precipitații puține și temperaturi peste mediile anuale.   Meteorologul Narcis Maier...

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:10

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem pune în coş...

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:17

Casa Artelor a fost modernizată

Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale din Sibiu a trecut printr-un amplu proces de renovare, iar porțile sale vor fi...

Casa Artelor a fost modernizată
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:10

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda

Un urs a fost identificat, joi, 25 aprilie, în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda, pe raza localităţii Oarda, localitate componentă a...

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda