Ascultă Radio România Cluj Live

”Salvatorii de Cărți” din Oradea: reciclând cultura și salvând povești

Fondatorul Asociației „Salvatorii de Cărți”, István Lőrincz, și-a dedicat 30 de ani salvării cărților și reintroducerii lor în circuit. Cu un entuziasm palpabil, reprezentanții acestui ONG au reușit să salveze peste 150.000 de cărți, adunate de la oameni din Oradea și din întreaga țară.

”Salvatorii de Cărți” din Oradea: reciclând cultura și salvând povești

Articol editat de cristina.rusu, 16 ianuarie 2024, 06:00 / actualizat: 16 ianuarie 2024, 12:19

Fondatorul ne-a dezvăluit că inițiativa a pornit din dorința de a stopa aruncarea cărților la gunoi și de a le oferi o a doua șansă. Cu un sistem eficient de reciclare culturală, cărțile adunate ajung să fie vândute la prețuri modice, încurajând astfel lectura și accesul la informație pentru toate categoriile de vârstă.

În anticartul caritabil al asociației, cărțile încep de la 4 lei, ajungând până la 40-50 lei pentru volume selecte. Fondurile obținute contribuie la menținerea proiectului și la extinderea acestuia, a dezvăluit Istvan.

Întrebat despre proveniența cărților, István Lőrincz a menționat că, la început, le colecta de la gunoi, însă acum oamenii le trimit și prin poștă din diverse colțuri ale țării. Biblioteca lor cuprinde cărți din diferite domenii în diverse limbi – de la ebraică la slovacă, rusă sau maghiară.

Încă din copilărie, István Lőrincz a simțit chemarea de a salva cărți. Proiectul a evoluat în timp, transformându-se dintr-o simplă activitate de adunat cărți acasă într-un ONG de amploare, salvând cărți și povești de viață.

Majoritatea celor ce ne donează cărți sunt pensionari, care vor să se asigure că volumele pe care le-au obținut cu greu nu vor ajunge la coșul de gunoi, după ce nu vor mai fi. Noi nu salvăm doar cărți și și o viață întreagă, a spus Istvan.

Asociația „Salvatorii de Cărți” nu este însă doar un loc de vânzare, ci și un spațiu unde se oferă mai mult decât o carte. Cumpărătorii, în special cei mai tineri, primesc povești, informații și o interacțiune cu reprezentanții asociației, discuții despre despre autori, viața lor și mesajele cărților, lucru ce cel mai adesea lipsește din cadrul școlar.

Cei care vin după cărți sunt mai ales tineri sub 25 de ani. La noi în anticariat nu este doar un schimb de carte, bani și sperăm că ne mai revedem. La noi este mai mult de atât. Elevii primesc și o poveste, primesc informații de care au nevoie și care nu prea cred că le primesc la școală. Noi vorbim cu ei despre autor, despre cărți. Ne permitem astfel de discuții și mereu căutăm limbajul elevului, a mai dezvăluit salvatorul de cărți.

Povești memorabile

În cei 30 de ani de experiență, fondatorul a întâlnit diferite persoane și povești. El ne-a împărtășit două dintre poveștile care l-au marcat de-a lungul anilor: una tristă, despre o bibliotecă mare pe care a salvat-o după decesul proprietarului, și alta emoționantă, despre un profesor care a dăruit constant cărți, împărtășind și povești despre fiecare volum în parte.

Cea mai tristă experiență a fost în urmă cu câțiva ani. A fost foarte dură pentru mine. Am fost sunat, într-o zi, să merg cât de urgent pot după o bibliotecă mare. Când am ajuns am aflat de fapt că persoana care o deținea a decedat înainte cu o zi de a ajunge eu. Deci, nici măcar nu a fost înmormântat omul, căci fiul său a dorit să scape imediat de tot, de cărți. Mi-a spus că pentru el este un coșmar, că nu mai vrea să vadă nicio carte. Celaltă poveste, frumoasă pentru mine, a fost reîntâlnirea cu un fost profesor care foarte greu s-a despărțit de cărțile sale. Mă chema aproape zilnic să îmi dea câte o șacosă plină cu cărți. Zilnic stăteam la povești, îmi spunea povestea fiecărei cărți, de unde a cumpărat-o, cum a reușit să o obțină, de la cine a cumpărat-o sau de la cine a primit-o. Am învățat foarte multe lucruri de la el, a istorisit István Lőrincz.

Pentru el cea mai valoroasă carte de care s-a despărțit foarte greu a fost „Istoria Românilor” a lui Alexandru D. Xenopol. Desigur, a spus el, această carte deosebită a fost vândută pentru a susține financiar ONG-ul, dar fondatorul simte că a făcut alegerea corectă.

A fost prima ediție, cea din anul 1800. Mi-a trebuit un an și jumăttae ca să pot spune că e ok, lăsăm să plece. Undeva la 650 de euro sau ceva de genul acesta a fost prețul de vânzare. Chiar atunci eram într-o criză mare de bani și cred că și asta m-a motiva. Însă nu-mi pare rău. După aia am simțit o ușurare. Îmi era frică să nu se întâmple ceva cu cartea respectivă, fiindcă n-am ținut-o acasă, ci am expus-o în bibliotecă, a mai spus orădeanul.

Asociația Salvatorii de Cărți continuă să ofere o contribuție semnificativă la promovarea culturii și lecturii, arătând că fiecare carte are o poveste și o valoare ce merită să fie salvată și împărtășită cu lumea.

 

Text/ Foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!
Reportaje marți, 4 iunie 2024, 17:06

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!

Vara ne deschide apetitul către fructe și legume și este de înțeles, pentru că în sezonul cald acestea sunt un adevărat miracol, atât pentru...

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!
Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali
Reportaje marți, 4 iunie 2024, 13:21

Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali

În fiecare an, elevii talentați ne impresionează cu realizările lor în diverse domenii. Printre acești tineri se numără și Mihai Alexandru...

Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali
Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO
Reportaje luni, 3 iunie 2024, 14:16

Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO

La sfârșitul anilor ’40, începutul anilor ’50, munții României deveniseră adăpostul partizanilor anticomuniști care luptau cu trupele...

Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO
Concurs de gătit gulaș
Reportaje duminică, 2 iunie 2024, 08:33

Concurs de gătit gulaș

Orașul Salonta a fost, sâmbătă, 1 iunie,  gazda celei de-a 20-a ediții a renumitului concurs de gătit gulaș, un eveniment ce a atras 31 de...

Concurs de gătit gulaș
Reportaje sâmbătă, 1 iunie 2024, 06:00

Un nou traseu de Via Ferrata în Bihor

A fost inaugurat cel mai lung traseu de Via Ferrata din județul Bihor.   Traseul de Via Ferrata Cheile Lazurilor, cel de-al 10-lea astfel de...

Un nou traseu de Via Ferrata în Bihor
Reportaje marți, 28 mai 2024, 12:35

Gemenele folclorului maramureșean, în plină afirmare artistică

Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, au devenit binecunoscute pentru modul în care promovează folclorul autentic...

Gemenele folclorului maramureșean, în plină afirmare artistică
Reportaje sâmbătă, 25 mai 2024, 06:00

Ați mâncat brânză frământată de Sângeorz-Băi?

Un grup de fermieri din Bistrița-Năsăud au decis în urmă cu 10 ani să se asocieze și să înființeze o cooperativă agricolă la...

Ați mâncat brânză frământată de Sângeorz-Băi?
Reportaje joi, 23 mai 2024, 12:37

Săpânța, locul unde se râde de moarte și se plânge de situația turismului

Operatorii de turism din zonă spun însă, că acest sector a avut de suferit în ultimii ani. Turiștii vin, vizitează aceste locuri cunoscute și...

Săpânța, locul unde se râde de moarte și se plânge de situația turismului