Ascultă Radio România Cluj Live

Oradea și Băile Felix, o poveste vie a obiceiurilor autentice [FOTO]

Oradea a fost gazda celei de-a XII-a ediții a Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou – „Asta-i Datina Străveche”, organizat cu pasiune de Asociația Pro Bambini. Între 7 și 10 decembrie 2023, micuții ambasadori ai tradițiilor din 7 județe și din Ungaria au invadat orașul, transformându-l într-o poveste vie a obiceiurilor autentice.

Oradea și Băile Felix, o poveste vie a obiceiurilor autentice [FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 10 decembrie 2023, 12:45

Parada colorată a costumelor populare a deschis festivalul, străbătând cu bucurie pietonala din Oradea, iar colindele au adus magia în inimile locuitorilor și în instituții (Primăria, Prefectura și Consiliul Județean).

Îmbrăcați în porturi populare autentice, din diferite zone ale țării, cu colaci în mâini și cu obrajii îmbujorați, de la mic la mare au cântat colinde și au recitat din versuri tradiționale, spre bucuria trecătorilor și ai angajaților instituțiilor care s-au adunat să îi întâmpine.

Identitate

În seara de 8 decembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost gazda unui festival-concurs memorabil, unde tinerii artiști au impresionat prin prestații autentice.

Prezenți la deschidere, subprefectul Emilian Pavel, viceprimarul Antonia Nica și inspectorul școlar general Horea Abrudan au salutat această inițiativă, subliniind rolul vital al păstrării și transmiterii tradițiilor.

Subprefectul Emilian Pavel a evidențiat nu doar diversitatea evenimentului, ci și impactul său în aducerea la viață a datinilor străvechi, reprezentând astfel un angajament puternic față de tradiție și cultură.

Viceprimarul a subliniat importanța tradițiilor, afirmând că: „Datinile și obiceiurile tradiționale sunt cea mai de preț comoară a unei națiuni. Acestea reprezintă identitatea noastră și ne diferențiază în lume iar păstrarea și transmiterea lor din generații în generații trebuie să fie o prioritate.

Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini, a transmis mulțumiri către autoritățile locale, sponsori și voluntari pentru susținerea lor esențială în realizarea acestui eveniment de amploare. Mesajul ei a subliniat rolul crucial al tradițiilor în definirea identității naționale și a evidențiat eforturile depuse pentru a aduce laolaltă comunități diverse din întreaga țară și din Ungaria.

Tradițiile reprezintă o punte între trecut și prezent, o moștenire valoroasă pe care o transmitem cu drag de la o generație la alta, este de părere prof. Valeria Bunica, director executiv în cadrul Asociației Pro Bambini.

În cadrul Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, descoperim frumusețea autenticității și puterea unei comunități unite prin valorile tradiționale. Fiecare colind, fiecare dans, fiecare port popular este o poveste vie, iar conservarea acestor tradiții este o responsabilitate nobilă ce aduce bucurie și continuitate în identitatea noastră culturală, a spus prof. Valeria Bunica.

Această prezentare necesită JavaScript.

Recital de excepție și la Felix

Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou a atins apogeul sâmbătă seara, 9 decembrie 2023, odată cu desfășurarea unui recital muzical de excepție în cadrul Târgului de Crăciun de la Băile Felix. Atmosfera magică a evenimentului a fost amplificată de melodiile tradiționale, interpretate cu pasiune de către participanții la festival.

Cu fiecare colind și fiecare dans tradițional, copiii au adus în atenția publicului diversitatea culturală și au contribuit la consolidarea legăturilor interculturale dintre cele două țări.

Festivalul nu s-a limitat doar la manifestările artistice, ci a inclus și un tur turistic în Oradea și împrejurimi, în 10 decembrie 2023. Festivalul Național „Asta-i Datina Străveche” a fost o sărbătoare a autenticității și a bucuriei împărtășite, dovedind că tradițiile de Crăciun sunt un patrimoniu viu ce merită să fie sărbătorit și transmis din generație în generație.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj