Ascultă Radio România Cluj Live

Noua metodă de a cere bani nemeritați: “NPC-ul” live pe TIK-TOK

Cum mediul online este un ocean de informații, iar căile sale devin tot mai întortochiate datorită rețelelor de social media care apar aproape anual, nu puteau lipsi cei care profită necinstit și denaturează jobul creatorului de conținut.
În continuare, vă prezentăm noua scamatorie de pe rețeaua TIK-TOK care găzduiește transmisiuni live, ce pot fi inițiate de oricine are o conexiune la internet.

Noua metodă de a cere bani nemeritați: “NPC-ul” live pe TIK-TOK

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 13 octombrie 2023, 8:13

Navigând pur și simplu pe Tik Tok poți găsi o persoană care a inițiat o astfel de transmisiune live și care are scopul de a fi urmărit cât mai mult timp. Mai mult de atât, dacă privitorul îl apreciază pe “creatorul de conținut”, acesta îi poate dona un cadou, sub forma unor emojiuri ( imagini), fiecare acest gen de donație având în spate o sumă de bani. De aici a luat amploare fenomenul NPC, în care cel ce privește live-ul îi oferă un cadou, să spunem o imagine cu o panteră, iar în schimbul acelei pantere, persoana din transmisie este nevoit să imite acel animal sau să imite un robot, practic înjosindu-se în mod conștient pentru acel cadou care mai târziu se materializează în bani. Aceste acțiuni sunt considerate noua metodă de a cere bani necuveniți, iar clasicele formulări sunt înlocuite cu “Vrei să fac precum o panteră?”.

Paul Velțan, specialist în Social Media Marketing ne explică mai multe despre NPC și modul de funcționare al TIK TOK:

Reporter: NPC-urile pe TikTok. Cum a luat tot acest fenomen o mare amploare în zilele noastre?

Paul Velțan: Să o luăm cu începutul, partea de NPC adică „Non Playable Characters” vine din jocurile video unde sunt aceste personaje care au doar câteva mișcări automatizate și câteva replici. Cumva creatorii de conținut de pe TikTok au preluat partea asta de NPC pe care au introdus-o în live-urile lor de pe TikTok. Mulți dintre ei au aceste mișcări ale NPC-urilor din jocurile video și au niște replici cumva automatizate, standardizate pe care le reproduc în momentul în care primesc un cadou sau o donație pe TikTok.

Reporter: Cum funcționează mai exact donațiile de pe TikTok?

Reporter: Practic îți încarci wallet-ul virtual din TikTok cu bani, aceste monede din TikTok, mai apoi le transformi în niște cadouri pe care le poți trimite creatorilor de conținut care fac live. Aceste cadouri pot fi tot felul de animații în funcție de gradul lor de complexitate să zicem așa, costul lor variază, fiind mai mic sau mai mare. Mai apoi creatorii de conținut care primesc aceste donații sau aceste cadouri își pot retrage sumele de bani în conturile lor de PayPal. O mare parte din sumele acestea rămân cumva tot la TikTok, creatorii de conținut primind doar un anumit procent din suma donată sub forma cadourilor. Este destul de șocant ce se întâmplă cu fenomenul NPC live pe TikTok. Tindem din ce în ce mai mult să ne îndreptăm spre digitalizarea omenirii, cumva. Uităm de multe ori să fim oameni și tindem să ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre roboți, păpuși și tot felul de alte lucruri.
Iar la partea de donații mi-ar plăcea ca în viitor pentru ca acest fenomen să nu ia o amplare și mai mare să fie prezentată situația reală și cumva sumele concrete reale care ajung la creatorii de conținut care fac acest tip de live.

Cum fiecare ban ușor câștigat este tentant, acest fenomen tinde să se extindă și mai mult de atât să ajungă popular printre tineri, care deja donează. Am vorbit cu psihologul Mihai Copăceanu despre tentația celor mici de a accesa bani nemeritați și cum îi ținem departe de aceste metode:

Reporter: Domnule Copăceanu, cum putem ține tinerii departe de tentațiile acestea online? Avem cazul NPC-urilor, sunt bani făcuți foarte, foarte ușor și trebuie să te măscărești, practic. Te lași condus de cel care îți donează un leu sau poate chiar mai puțin de un leu. La final de zi, după câteva ore de măscăreală live, online, ajungi să câștigi poate și 300 de euro. Cum ținem tinerii departe de această tentație?

M.C.: Tinerii, în esență, mai ales adolescenții, dar vârsta cumva scade și la preadolescenți, caută metode cât mai simple, cât mai rapide de a obține venit, de a face bani. Și la un moment dat, fiind așa mânați de tot ce înseamnă viața asta online, tot ce înseamnă atractivitate și tentații, chiar nu-ți dai seama de cât de ridicol pot să fii. Singurul scopul este, cum am spus, obținerea de e venitori oricât de mici ar fi și venitori sunt considerabile și, pe de-o parte, este un avantaj al, tot ce înseamnă social media ca a dat, șansa oricărei persoane să obțină, dacă are idei geniale, într-un timp foarte scurt, bani foarte mulți pe care, poate, părinții lor îi obțineau în 10 în 20 de ani, sau și mai mulți, sau poate chiar niciodată. Și, pe de-altă parte, da șansa unor astfel de riscuri de a părea caraghios, fie poate chiar de a te denigra pe tine sau să faci alte afirmații. Dar asta este lumea, internetului în care trăim și oamenii sunt liberi să-și procure și venitorile , tinerii de astăzi, nu mai acceptă concepțiile tradiționale în care trebuie să ai studii, să ai un job normal ca să ai o rețetă fiananciară, ei vor imediat să obțină fără să mai depună efortul. Dacă social media îți dă această șansă, nu au niciun moment de ezitare de a nu profita d și de modul în care poți să faci banul rapid.

Reporter: Și noi când eram mici, am auzit sintagma “banii se fac greu.” Cred că și de acolo pleacă cumva această îndârjire de a face bani ușor, dar prețul în acest caz, în cazul NPC-ului și al TikTok-ului este integritatea. Oare se mai poate câștiga respectul după ce ai ajuns să te umilești pentru un leu sau doi lei? Dacă faci greșeala la 15 ani, la 25, 30, mai poți fi privit ca un om integru?

M.C.: Oamenii au dreptul să facă lucruri pe care le consideră utile și de multe ori să știți că pentru ei scopul scuză mijloacele, mai ales dacă sunt lucruri facile. În urmă cu ceva ani, banii se obțineau greu pentru că nu aveau alte resurse și nu aveau alte metode de a face bani. Astăzi banii se pot obține foarte ușor și, cum spuneam, la o vârstă foarte mică, încă de la vârsta de sub 18 ani pot face bani, având poate chiar un canal de YouTube sau un cont cu multe vizualizări pe TikTok, cu sau fără acordul părinților, la un moment dat cu acțiuni care țin chiar de limita ilegalității, apropo de impozitarea anumitor influenceri. Dacă lucrurile sunt în manieră cumva așa echilibrată, cu valori morale, cu integritate, banii se pot face mai greu, pentru că oamenii nu prea apreciază lucrurile care te provoacă să gândești, critici, să aio anumită conduită, să ai anumite valori morale, cum spuneam, și tot ce înseamnă trafic și rating are la bază componenta aceasta de fie interactivitate, fie vulgar, fie lucruri care atac alte persoane sau care ne creează o bună dispoziție să fim haioși, să fim chiar cinici, poate chiar ironici și aici este provocarea anumitora, mai ales anumitor părinți, de a-și educa copiii, de a nu fi atât de luat de repede de val de cât de atractiv e social media. Și de mulți ori se spune că e extrem de greu, pentru că copiii văd și compară. Eu mă confrunt aproape zilnic cu copii care cumva își acuză părinții că nu au făcut prea mulți bani în viața lor și că n-au fost suficient de inteligenți și că puteau avea mai mulți bani. Părinții sunt lângă copii tot timpul și au datoria de a-i educa și inclusiv tot ce înseamnă valori morale și intimitate. De-aia de mulți ori nu se pot bucura de succes, pentru că e mult mai atractiv să faci pe moment o sumă de bani, să ai un cont online și să livrezi, decât să termine școala, să ai un job, să aștepți o lună de zile pentru un salariu foarte mic. Deci lucrurile se schimbă foarte mult. Lumea se schimbă foarte mult și trebuie să dăm șansa tinerilor de a fi mulțumiți într-o manieră cumva responsabilă și fără riscuri pentru viața lor să, își păstreze integritatea și imaginea publică.

De curând în România, s-a pronunțat o sentință de pedeapsă cu închisoarea din cauza unor postări indecente în mediul online, lucru care denotă faptul că autoritățile au început să ia act de ceea ce se întâmplă pe internet, iar în următorii ani se preconizează urmărimea atentă a activității pe rețelele de social media, de către poliție.

Legea prevede că: fapta persoanei care apelează în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, lucru care poate fi ușor identificat ca acțiune a donațiilor de pe TIK TOK.

 

George Nedea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 14:51

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți....

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri