Ascultă Radio România Cluj Live

30 de ani în slujba vieții. La mulți ani, SMURD Bihor! [AUDIO/FOTO]

Dr. Hadrian Borcea este medicul și omul care de 23 de ani se identifică cu SMURD Bihor. Conducerea Serviciului a organizat, la Filarmonica de Stat Oradea, o festivitate aniversară pentru a marca acest eveniment. La festivitate au luat parte autoritățile locale (prefectul Dumitru Țiplea, președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan, primarul Florin Birta), șeful Universității din Oradea, Constantin Bungău, dar și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI (Călin Alexandru, Silviu Stoian și Constantin Florea, șefi ai mai multor Servicii SMURD din țară, dar și medici și colaboratori ai SMURD Bihor:

30 de ani în slujba vieții. La mulți ani, SMURD Bihor! [AUDIO/FOTO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 12 octombrie 2023, 8:20

30 de ani înseamnă aproape o viață de om, înseamnă viața unei echipe extraordinare care lucrează în cadrul SMURD Bihor și din care și eu, cu mândrie, fac parte. Înseamnă enorm de multe vieți salvate – peste 140.000 de persoane care au fost ajutate în acești 30 de ani. Înseamnă foarte mult. Încercăm acum să aniversăm, dar în trei ore, cât va dura festivitatea, nu vom reuși decât să stârnim amintiri și să ne gândim la proiecte de viitor, a spus dr. Hadrian Borcea, cel care de 23 de ani face parte din SMURD Bihor și coordonează activitatea acestuia. Acestor ani li se mai adaugă încă 7 ani la SMURD Cluj.

Această prezentare necesită JavaScript.

Demonstrații

La 30 de ani de la înființare, SMURD Bihor și-a prezentat și tehnica folosită în misiuni. Totodată, în Piața Unirii a fost simulat și un accident rutier cu o victimă, procedurile de evaluare a acesteia, și a organizat ateliere de instruire în domeniul acordării primului-ajutor. În Piața Unirii au avut loc și activități menite a-i familiariza pe orădeni cu viața și activitatea desfășurată de SMURD Bihor.

Medicul Tudor Rus a fost unul dintre medicii care au pregătit o mini-cameră de resuscitare în Piața Unirii din Oradea:

Am pregătit «o copie» la zi a unei camere de resuscitare/reanimare în care avem expus un manechin (cum ar fi un pacient), sunt luate semnele vitale pe monitorul pe care-l poate vedea lumea în față, conectat la el, tensiunea arterială etc. Avem expuse un ventilator (cu care se preia respirația pacientului) și un aparat de circulație extracorporeală, injectomate etc. Alături, avem expuse și aparate vechi, printre primele aparate care au fost folosite în salvarea pacienților (defibrilatoare manuale, aparat de ventilație mecanică și de observarea a funcțiilor vitale și un aparat pentru EKG), a spus dr. Tudor Rus.

Dr. Silviu Stanciu este medic în cadrul UPU SMURD Bihor de doi ani și jumătate și contribuie la salvarea oamenilor:

Este o specialitate care într-adevăr face diferența dintre viață și moarte. Îndemn studenții facultăților de medicină să nu «fugă» de Medicina de Urgență, chiar dacă este mai grea decât alte ramuri, ci să o aleagă cu încredere pentru că satisfacțiile sunt mult mai mari decât în alte specialități. Nu vreau să scad din meritele celorlalte specialități, dar Medicina de Urgență chiar face diferența dintre viață și moarte. Pentru mine a lucra în această specialitate este o ocazie de a mă dezvolta ca medic. În Oradea avem toate mijloacele necesare cu care să putem să ne dezvoltăm și să avansăm în carieră, a declarat dr. Silviu Stanciu.

În Piața Unirii au fost prezentate, de asemenea, cele mai noi achiziții, între care: o autospecială folosită ca punct de comandă mobil, un echipament modern de detecție a substanțelor chimice și o dronă foarte performantă.

Comunicare prin satelit

Generalul de brigadă Sorin Caba, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana”, susține că acest punct de comandă mobilă își va dovedi utilitatea la intervenții de lungă durată.

Din autospeciala cu sistem de comunicare prin satelit vor fi coordonate intervențiile din teren (inundații, cutremure, incendii de vegetație etc.):

Este un punct de comandă care va avea facilități și comunicare la distanță din orice zonă a județului. Este un echipaj independent, care va putea să asigure nu doar interoperabilitatea cu punctul de comandă fix de la nivelul unității ISU, ci și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la nevoie, a declarat Caba.

O altă autospecială interesantă prezentată în Piața Unirii din Oradea a fost cea dotată cu senzor performant. Aceasta detectează substanțele chimice periculoase și îi va ajuta pe angajații ISU Crișana și pe cei ai SMURD Bihor să descopere cu ce au de-a face și cum să acționeze.

În România, senzorul este doar în dotarea Ministerului Apărării Naționale, în câteva unități de ale lor. Pe partea civilă este primul, a explicat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU-SMURD.

Drona prezentată miercuri în inima Oradiei poate zbura la 50 de kilometri distanță de operator.

Drona are camere cu vedere de noapte și prin infraroșu. Acestea ajută la detectarea persoanelor de la mare distanță. Identifică de la câțiva kilometri o țigară aprinsă. Va ajuta la căutarea persoanelor care au o căldură a corpului mai mare decât căldura mediului în care dispar, a explicat dr. Borcea.

În plus, în cadrul SMURD Bihor funcționează primul centru de training în oxigenarea trans-membranară prin circulație extracorporală (ECMO). Cu ajutorul unui aparat special, medicii SMURD Bihor pot să oxigeneze sângele pacienților în afara corpului acestora.

De săptămâna trecută, Centrul a devenit internațional. Aici se vor pregăti medici din țara noastră, dar și din Serbia, Muntenegru, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia.

Cursurile vor fi predate de lectori orădeni, instruiți în acest scop în capitala Cehiei, dar și din Germania.

Din ianuarie vom începe aceste cursuri internaționale, a anunțat dr. Hadrian Borcea.

141.400 misiuni de salvare

SMURD Bihor a fost creat în data de 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea – echipajul de terapie intensivă mobilă, Bihorul fiind al doilea județ din țară în care a fost înființat acest tip de serviciu dedicat salvării de vieți omenești, pacienții beneficiind din acel moment, de asistență medicală complexă încă înainte de a fi transportați la spital.De la înființare până în prezent, medicii, asistenții și pompierii militari ai SMURD Bihor au desfășurat peste 141 400 de misiuni de salvare a vieților omenești, prin acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, precum și prin intervențiile de descarcerare desfășurate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Echipajele SMURD Bihor acționează în prezent, în sprijinul cetățenilor, la numeroase și diferite tipuri de situații de urgență: incendii, explozii, arsuri, avarii tehnologice și chimice, intoxicații cu produși de ardere, gaze sau substanțe toxice, accidente (rutiere, feroviare, aeriene, de muncă sau casnice), căderi de la înălțime, electrocutări, tăierea sau ruperea unor segmente anatomice, înec, stări de inconștiență, urgențe cardiovasculare și neurologice majore etc.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 14:51

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți....

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri