Ascultă Radio România Cluj Live

O bihoreancă luptă aproape de Fâșia Gaza. Tatăl ei: „Nu doresc nimănui să aibă astfel de trăiri”

Hannah Avram este românca care se află în zona cea mai apropiată de Fâșia Gaza. În urmă cu 10 ani, Hannah Avram a plecat cu familia ei în Israel. Acum are 20 de ani și este militar în termen.

O bihoreancă luptă aproape de Fâșia Gaza. Tatăl ei: „Nu doresc nimănui să aibă astfel de trăiri”
Foto: Foto: Agepres

Articol editat de Carmen Sas, 9 octombrie 2023, 10:35 / actualizat: 9 octombrie 2023, 11:36

Hannah Avram este românca care se află în zona cea mai apropiată de Fâșia Gaza. În urmă cu 10 ani, Hannah Avram a plecat cu familia ei în Israel. Acum are 20 de ani și este militar în termen.

„Aici și fetele fac armată. Stagiul militar este de doi ani și opt luni, eu însă am un an și șapte luni de când m-am încorporat. Eu sunt combatantă la granița cu Egiptul, nu departe de Fâșia Gaza – cam 40 de kilometri sud. Din fericire, am fost în permisie la sfârșit de săptămână. Însă doi colegi de-ai mei au murit și o fată a fost răpită sâmbătă, imediat după ce a izbucnit conflictul în Israel”, a dezvăluit ea.

Hannah s-a întors sâmbătă seara în armată, unde spune că luptă cu groază, pentru că nu se știe ce se poate întâmpla dintr-un moment în altul.

„Îmi este frică. Sunt conștientă de dimensiunea pericolului. Nu sunt primii mei colegi care au fost uciși?!. Le-am spus părinților mei să aibă grijă de ei și să nu deschidă ușa oricui. Situația e ca atunci când eu eram mică, când ei îmi dădeau aceste sfaturi. The show must go on. Ce putem face?!”, se întreabă ea.

 

sursa foto: EPA/MOHAMMED SABER

Spaimă și groază

Bilanțul de ieri de la prânz al morților și răniților în războiul din Israel a ajuns la peste 600, respectiv 2.000, conform autorităților israeliene, citate de televiziunile naționale. Nu se știe însă numărul răpiților.

Frica și groaza a cuprins sâmbătă noaptea întreg Israelul. Bărbații, inclusiv rezerviștii, tinerii și fetele au fost chemate să lupte. Speriați, cuprinși de panică, cu spaima că nu-și vor mai vedea familiile lăsate în urmă sunt și câțiva bihoreni care locuiesc în Israel.

Una dintre ele este familia Avram, care trăiește de două zile o adevărată dramă.

Familia Avram este din Bihor și trăiește cu spaimă războiul din Israel

Alin Avram a fost jurnalist la cotidianul Realitatea bihoreană, dar de 10 ani s-a stabilit cu familia în Israel. Soția sa, Eli, lucrează în alimentație publică, iar el lucreză pentru SKM Aeronautica.

„Lucrăm pentru Ministerul Apărării israelian în general sau pentru fabrici de tehnică militară, cum ar fi Elbit. Cea din urmă are și în România, una sau două fabrici”, a spus Alin Avram.

Teroarea războiului se vede cel mai bine prin ochii săi și a familiei sale. Ei, nu doar că sunt speriați de atacurile din țara în care trăiesc, ci și se faptul că una dintre fiicele lor luptă în armata israeliană, la câțiva kilometri de Fâșia Gaza.

La 50 de km de Petah Tikva – un satelit al Tel Avivului (cam cum ar fi Corbeanca de București – explică Alin, se aud bubuituri, iar în sudul țării, pe stradă curg râuri de sânge. Imaginile masacrului sunt terifiante în localități, precum: Așdod, Așkelon, Netivot, Șderot.

Sunt drame surprinse la tot pasul, în stații de autobuz, în mașini, magazine, pe stradă. Acesta este filmul atacului coordonat al Hamas, la fix 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur.

Militanţi înarmaţi au rupt gardurile de sârmă ghimpată, s-au paraşutat şi au invadat Israelul. Au deschis focul la întâmplare pe străzi, au luat ostatici şi au ucis oameni aflați în case şi maşini, a relatat fostul jurnalist orădean.

„Nu vreau să mai aud de armată. Dacă ar fi fost posibil, aseară, am fi mers eu sau soția mea în locul Hannei. Românca sau românul pe care o/îl știu ca fiind cel mai aproape de Gaza este fiica noastră, restul suntem puțin mai departe, în zona Tel Aviv. Nu doresc nimănui să aibă astfel de trăiri”, a declarat Alin Avram.

 

„Să nu ieșim din casă!”

O invazie a Israelului, aşa cum nu a mai fost de jumătate din secol, a mai precizat el, când Israelul a fost atacat de Egipt şi Siria. Atunci, conflictul a durat două săptămâni şi s-a soldat cu peste 11.000 de morţi.

Teroriștii Hamas au lansat o ofensivă totală asupra Israelului. Peste două mii de rachete au căzut peste marile oraşe şi au copleşit scutul aerian Iron Dome. Luptători înarmanţi au descins de pe uscat, de pe mare şi din aer. Sirenele au răsunat dintr-odată în toată ţara.

Ieri (sâmbătă – n.r.) a fost mai rău. De fapt, a fost mai rău decât aș fi crezut că poate fi. Dimineață, la 6:30 ne-a trezit Rex, câinele nostru. Credeam că vrea să iasă afară, dar apoi am auzit undeva, departe, o explozie. Era clar: iar trag ăștia. La noi în oraș nici nu a fost alarmă până pe la 8, dar ideea este că nu era ceea ce nu mai trăisem. Șocul a început când am început să primim de la cunoscuți filmări și poze. Am înțeles atunci că e altceva. Rachetele erau parte din recuzită, dar ce se petrecea în stradă era mult mai nasol. A fost zi grea ieri, toata ziua am urmărit situația și nu era deloc roz. La TV se făceau apeluri să nu ieșim pe străzi  și să nu deschidem ușa la nimeni care are urmă de accent. Spre seară, au început să prindă din ei și să se mai liniștească. Mai erau rachete, dar parcă nici nu ne mai speriau. Ne îngrozea însă când se comunica numărul victimelor. 100 de morți cu 1.100 de răniți; după o oră 200 de morți și 1.500 de răniți. Astăzi aflăm că sunt peste 600 de morți, peste 2.000 de răniți și încă nu se știe numărul ostaticilor. Și tot așa. Azi mai sunt alarme însă până acum am auzit de un singur incident izolat cu un trăgător”, a mai spus bihoreanul.

Cu toate acestea, amândoi soții Avram au ieșit din casă și au mers la serviciu.

„Azi nu se face școală. Ar fi trebuit sa fie prima zi de școală după vacanța de Suchot (sărbătoarea corturilor – n.r.). De fapt, sunt multe fabrici unde nu se lucrează.  Noi lucrăm pentru că suntem obiectiv strategic și Eli, soția mea, lucrează pentru că e în alimentație.  Totuși, și așa, ni s-a spus că putem rămâne acasă dacă nu suntem ok fizic sau psihic. Aș fi rămas pentru că nu am prea dormit peste noapte, Hannah a plecat la 21:30 seara de acasă și a ajuns în bază dimineața la 5:06. Am stat ca pe ace. La noi în fabrică, eu și un coleg mai vechi decât mine aici, suntem cei care deschidem fabrica. De ieri, de la 8, e în camera de izolare pentru că teroriștii au ocupat zona și nu poate ieși până va elibera armata zona. Astfel, a trebuit să deschid eu fabrica, așa că… ”, a mai spus Alin.

Întrebat dacă nu-și dorește să revină în țară, acesta a mărturisit: „Ba da, însă doar după ce termină fiica cea mica liceul. Are 14 ani și ar fi mult prea greu pentru ea să treacă la un alt sistem de învățământ,  total diferit. Astfel, am spus că așteptăm să termine liceul și apoi ne vom întoarce. Fiica noastră cea mică vrea să devină arhitect, are talent și cred că schimbarea ar bulversa-o”.

De când s-a stabilit acolo, Alin a cunoscut mulți români, unii dintrei ei chiar bihoreni. El susține că aceștia sunt oarecum obișnuiți cu o stare de tensiune. De această dată, toți spun că acum „a fost mai mult decât ce au trăit până acum”.

„În zona mea, sunt vreo șapte familii din Bihor, pe lângă noi. O doamnă din Beius (Zoia) trebuia să aterizeze ieri (sâmbătă – n.r.) însă avionul a fost întors”, a mai spus el.

 

 

„Ce-o vrea Dumnezeu”

O altă orădeancă oripilată de cruzimea scenelor din Israel este Alina Tomer, fosta proprietară a unei agenții de turism din Oradea. Alina este acum ghid turistic în Israel, iar de două zile trăiește, cu frica-n spate, un coșmar pe care nu și l-a imaginat. Sunt scene tulburătoare, spune ea.

„M-am asigurat că grupul meu de 19 persoane a trecut cu o zi mai devreme. Trebuiau să treacă spre Iordania abia astăzi (duminică – n.r.). Acum sunt în siguranță în Aman, au zbor spre România de acolo peste 3 zile. Să sperăm că va fi totul ok. Am ajuns acasă, soțul meu este în Spital la Ihilov cu mama mea. Mă doare capul îngrozitor. Au murit foarte mulți oameni, am vorbit cu vecina mea, soțul și copiii ei au fost rechemați în armată. Soțul ei este la granița cu Gaza, are 53 de ani și vorbește nativ araba. Băiatul ei este la Ramle, iar fetița, tot în armată… Am rămas cu cățeii acasă, am reușit să dorm puțin, dar m-a trezit pe la 00:15. Nu mai pot să dorm… Familii întregi au fost luate ostatici, cadaver pe străzi și în mașini. Un rând imens de mașini al celor ce au fost concentrați la punctele de concentrare… Israelul e în război și se pregătește de război pe mai multe fronturi, zeci de mii de rezerviști de vârste diferite au fost rechemați la arme. Noi nu putem părăsi țara. Ce-o vrea Bunul Dumnezeu acum”, a mărturisit Alina.

 

Tensiune infernală

Israelienii nu au avut niciun indiciu despre ce urma să se întâmple.

„Vedeţi clădirea din spatele meu care a fost lovită în plin. Este un atac coordonat, fără precedent, al facţiunilor din interiorul Fâşiei Gaza”, a declarat Trey Yingst, jurnalist Fox News pentru observatornews.ro.

„Este o tensiune infernală în aceste oraşe. Un locuitor dintr-un kibutz a reuşit să ia legătura cu un post de televiziune israelian şi live efectiv a cerut ajutor, a spus: «Am fost uitaţi de guvern, trimiteţi trupe, salvaţi-ne! Sunt răniţi, sunt case pline de flăcări», este dimensiunea prezentată de jurnalistul român stabilit în Israel, Mario Nando Varga.

Militanţii Hamas spun acum că sunt pregătiţi de un război de lungă durată şi îşi vor extinde atacurile asupra Israelului.

„Avem un singur scop, libertatea noastră şi eliberarea locurilor sfinte. Vom lupta până vom ieşi învingători, până vom fi independenţi”, au declarat ei.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, citat de observatornews.ro, spune: „Suntem în război. Nu este o operațiune, nu e un conflict, ci un război. În această dimineață, Hamas a lansat un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel și a cetățenilor săi”. El promite că Hamas va plăti pentru aceasta.

„ Benjamin Netanyahu spune că Hamas va plăti. Însă nu se hazardează nimeni în declarații, sunt – cel puțin conform datelor pe care le avem noi, peste 180 de ostateci. Gândește-te că, în urmă cu câțiva ani, Israelul a eliberat pentru un singur prizonier peste 1.000 de deținuți care au comis atentate. Când e vorba de cetățenii țării, treburile se complică și nu poți sigur ce va fi. Chiar dintre israelieni, cine ar fi prevăzut Operațiunea Moshe sau Operațiunea Entebbe? Eu sper să mai existe asemenea genii militare, să facă ceva ce nici nu ne-am imaginat și lucrurile să se termine cu bine”, a conchis Alin Avram.

 

 

Peste 340 de români repatriați

Conform datelor oficiale, în Israel se aflau duminică în jur de 130.000 de turişti străini. Niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor arată datele oficiale. Dintre aceștia, sâmbătă aproximativ 900 de pelerini români se aflau în Israel, au anunțat autoritățile române, citate de hotnews.ro.

Duminică dimineață, Ministerul Afacerilor Externe a informat că în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, în noaptea zilei de 7 spre 8 octombrie, 346 cetățeni români și străini au fost repatriați, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM. Sursa citată a notat și că, 92 de cetățeni români au fugit din Israel în Iordania din cauza atacurilor și au cerut ajutorul autorităților de la București pentru a fi repatriați. MAE a lansat o alertă de călătorie în Israel.

Cetățenii români care se află pe teritoriul Israelului sunt îndemnați să apeleze Ambasada României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, datele de identificare și propriile coordonate.

 

Crina Dobocan/foto: Alin Avram, Alina Tomer

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj