Ascultă Radio România Cluj Live

Școlile, pregătite să-și primească elevii [AUDIO/ FOTO]

Unii dintre elevi sunt așteptați cu clasele curate, dezinfectate, alții cu table smart, noi, cu catalog electronic sau chiar cu apă filtrată.

Școlile, pregătite să-și primească elevii [AUDIO/ FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 6 septembrie 2023, 06:00 / actualizat: 6 septembrie 2023, 9:16

Am aflat de la câțiva dintre directorii școlilor din Oradea cum sunt așteptați copiii în unitățile de învățământ vizitate.

Profesorul Cristian Bugle, directorul Școlii Gimnaziale nr. 16 din Oradea, spune că în unitatea pe care o conduce s-au făcut toate pregătirile necesare pentru a-i primi pe elevi așa cum se cuvine:

Clasele sunt pregătite, curate, dezinfectate. Îi așteptăm cu drag pe copiii care au fost la noi la școală și pe cei care urmează să pășească pentru prima oară. Toate clasele sunt dotate cu mobilier modern, modular. Au imprimantă, laptop, video proiector, ecran, tablă smart. Toate clasele sunt renovate, zugrăvite și pregătite pentru fiecare generație. Clasele primare sunt pictate cu mesaje motivaționale, care sperăm să fie descoperite de copiii de clasa pregătitoare, odată cu învățarea scrisului și a cititului, a spus Cristian Bugle.

Această prezentare necesită JavaScript.

Potrivit acestuia, la sfârșitul anului școlar precedent, toate cadrele didactice au făcut o listă cu necesarul pentru buna desfășurare a anului școlar viitor.

Toate bunurile au fost achiziționate până în 1 septembrie. Credem că au cele mai bune condiții pentru a învăța și a-și desfășura activitate, a precizat prof. Bugle.

Totodată, la Școala Gimnazială nr. 16 se construiește o nouă sală de sport, în curtea instituției de învățământ. Lucrările sunt finanțate prin Compania Națională de Investiții. Investiția se ridică la două milioane de euro. Peste 1.140 de copii se vor bucura de noua sală de sport.

Atelier de lucru

La Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au fost făcute lucrări de reamenajare, reabilitare și igienizare și au fost achiziționate mai multe materiale, a spus directorul Andrei Cristea.

Din cele cinci grupe de grădiniță, una a fost relocată într-o altă clădire și amenajată corespunzător. Celelalte grupe au necesitat doar igienizări și dotări cu mochetă, pătuțuri pentru copii, montare obiecte sanitare, a exemplificat prof. Andrei Cristea.

Clasele la început de ciclu de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” – pregătitoare, a V-a, a IX-a – au fost pregătite prin: reparații, igienizări, rașchetare parchet, achiziții de mochetă, în special pentru clasele de Step by Step.

În corpul de clădire C, din strada Iuliu Maniu, a fost amenajată o sală profesorală nouă, foarte utilă cadrelor didactice care predau la ciclul gimnazial. În plus, au fost începute lucrări de amenajare a unui viitor spațiu de lucru – atelier destinat elevilor pentru educația tehnologică, în subsolul clădirii principale. În curte, au fost amenajate două terase pentru protejarea intrării în anumite spații, a mai arătat prof. Cristea.

Apă filtrată

El spune că sumele destinate lucrărilor au fost utilizate din resurse proprii, proiecte financiare și prin sprijinul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Totodată, la revenirea la școală, elevii și profesorii se vor bucura de apă oferită gratuit.

Un fapt inedit îl reprezintă dotarea tuturor celor patru clădiri ale școlii cu aparate de filtrare a apei, destinate consumului gratuit al elevilor și profesorilor. Aparatele au fost achiziționate printr-un proiect considerat important și coordonat de Asociația de Părinți «Pas cu Pas», a mai declarat prof. Andrei Cristea.

La Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea elevii sunt așteptați cu table smart, dar și cu un catalog electronic, spune prof. Adrian Călin Ciuciu, directorul unității de învățământ.

Clădirea noastră este reabilitată prin fonduri europene. Cu toate acestea, am încercat să acoperim acele lipsuri pe care nu am reușit să le cuprindem în proiectul de reabilitare. Am reușit să atragem o sponsorizare în vederea dotării claselor de gimnaziu cu table smart, mulțumită sprijinului acordat de domnul Ionel Ghib, managerul firmei Lancetti. Tot cu sprijinul domnului Ghib, am reușit să implementăm catalogul electronic pentru anul școlar 2023 – 2024. Pe parcursul vacanței, am reușit să igienizăm toate clasele, astfel încât copiii să revină într-un spațiu curat. Am reușit să cumpărăm mobilier nou, acolo unde cel vechi a fost mai deteriorate, a spus prof. Ciuciu.

Catalog electronic

Catalogul electronic va funcționa pe o platformă prin care profesorul va introduce notele și absențele pentru fiecare disciplină. Dirigintele este singurul care va avea acces la toate disciplinele, pentru a motiva absențele și pentru urmări rezultatele școlare ale elevilor, a explicat directorul Adrian Ciuciu.

Colegii mei vor putea trimite notificări către părinți, în sensul în care pot aprecia copilul la învățătură sau le pot semnala părinților probleme legate de copiii dânșilor. Avem condica de prezență electronică. La finalul anului, se vor lista toate cataloagele în format fizic pentru a putea fi arhivate, a mai explicat prof. Adrian Ciuciu.

Anul școlar 2023 – 2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Este al doilea an consecutiv când anul școlar este organizat pe module de învățare.


Text/ Foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 14:51

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți....

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri