Ascultă Radio România Cluj Live

Fotograful de bebeluși: emoții și frumusețe surprinse prin obiectiv [AUDIO/FOTO]

Adriana Kiss este artist fotograf, pasiunea este cea care a împins-o spre descoperirea fotografiei și spre exploatarea ei.
Orice activitate umană care implică creație ne fortifică sufletul și ne ajută să înțelegem, din ce în ce mai mult regulile frumosului, iar fotografia de nou născuți este una din aceste activități, spune Adriana Kiss:

Fotograful de bebeluși: emoții și frumusețe surprinse prin obiectiv [AUDIO/FOTO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 august 2023, 00:00 / actualizat: 19 august 2023, 12:00

Adriana Kiss: Eram angajată într-un studio foto din centru, acolo veneau tot felul de clienți. Unele fotografii îmi plăceau, majoritatea nu îmi plăceau, dar le developam, că era nevoie. În momentul în care ceva îmi plăcea foarte mult, minute întregi mă uitam și le admiram. Bineînțeles că erau doi-trei fotografi de evenimente care mi-au stârnit interesul, dar prin 2010 am văzut eu primele fotografii de new born și atunci am zis gata! asta va fi pasiunea mea. De atunci, încet, încet am investit tot mai multă energie în acest domeniu și îmi place la nebunie.

Rep: Nu e ușor să fotografiezi un nou-născut. Ce înseamnă această fotografie new born?

Adriana Kiss: Fotografia new born, în primul rând, se face între 10 și 14 zile de la nașterea copilului. Programarea se face în ziua în care se naște copilul.

Rep: De ce se alocă acest timp pentru fotografierea nou-născuților?

Adriana Kiss: La 10 zile el deja este pregătit pentru a fi scos din casă, fotografiat într-un mediu sigur. Nu este indiferent la ce studio duci copilul la fotografiat. În primul rând, fotograful trebuie să aibă studii speciale de foto new born. Eu degeaba am avut facultatea absolvită de Universitatea de Artă, specializare a foto – n u a fost destul, a m urmat și un curs special de fotografiere a nou-născuților. După 14 zile, bebelașul deja o să aibă colici, s e tot mișcă, n u poți să-l prinzi așa de mult dormind, pentru că trebuie să doarmă. Ăsta e secretul: între 10 și 14 zile, doarme cel mai bine.

Rep: Practic, fotograful trebuie să surprindă bebelușul dormind.

Adriana Kiss: Exact. El trebuie să doarmă, trebuie a fi poziționat în diferite posturi drăgălașe, trebuie înfășat. Avem și costumașe tricotate și croite frumos, din dantelă pentru fetițe, pantalonași pentru băieței. Eu ce pot îmi confecționez singură, de exemplu bentițele de păr, penițele de poziționare și accesoriile tricotate sau croite și cusute.

Rep: Nu e necesar ca părintele să vină cu garderoba de acasă pentru un nou-născut, dacă dorește să participe la o ședință foto. Voi aveți toată recuzita.

Adriana Kiss: Avem toată recuzita. Unii ne întreabă ce să aducă, ce să pregătească. Totdeauna le spunem nimic să nu aduceți, trebuie să veniți doar voi.

Rep: Cât timp durează o asemenea ședință?

Adriana Kiss: Durează maximum 2 ore. Două ore înseamnă perioadele de liniștire, perioadele în care copilul mai mănâncă, dacă este alăptat sau indiferent cum, el se hrănește. Ședința foto efectivă, cam un sfert de oră durează și pentru a fi el în siguranță îl las puțin să doarmă, nu pot să-l manevrez să se trezească rapid. Încerc să nu-l trezesc deloc. În timp ce schimb costumașele mai deschide ochișorii, dar avem metodele de adormire.

Rep: Fotograful este cel care manipulează copilul, adică îl îmbracă, îl întoarce?

Adriana Kiss: În general eu, da, am un asistent care este soțul meu, mai intră din când în când dacă este prezent tăticul, profit de ocazie, pe mamă o las în pace. Mama probabil mă ajută prima dată să îl schimb. Pe urmă, dacă mai este nevoie de câte o manevră, vine tăticul bebelui și mă mai ajută la poziționări, îi spun ce să facă și atunci totul merge ca pe roate.

Rep: Care sunt pozițiile pe care încerci să le surprinzi în fotografie?

Adriana Kiss: Poziția frog, adică atunci când bebele stă în poziție de broască. Am folosit până la un moment dat foarte mult bean bag-ul, adică fotoliul de puf în care puneam copilul pe burtică, pe spate. 

Rep: Ce urmărește fotograful să scoată în evidență la o asemenea fotografie?

Adriana Kiss: În principal trebuie să i se vadă mănuțele, trebuie să i se vadă foarte bine fața, ochii cum sunt închiși, încerc să-i păstrez picioruțele goale, să se vadă foarte bine aceste detalii. Îl înfășor într-o eșarfă de cel puțin 3 metri. Acolo el se simte în siguranță, în eșarfa asta pot să-l pun în diferite coșulețe. Fiecare bebelaș, chiar dacă nu ne dăm noi seama, are o personalitate. Îmi place să surprind această personalitate încă de la fotografia de nou-născut. Nu este explicabil. Unu își ține piciorul într-un mod original, celălalt își ține mănuța. Îmi place foarte mult să lucrez cu ei. Orice activitate umană care implică creație ne fortifică sufletul, ea ne ajută să înțelegem din ce în ce mai mult regulile frumosului iar fotografia de nou-născuți este una din aceste activități.

Adriana Kiss

Pentru Adriana Kiss, fotografia înseamnă joaca cu timpul. În fiecare imagine, artista reușește să-i spună timpului să se oprească în loc, chiar dacă doar pentru o clipă, dar suficient pentru ca amintirea acelei clipe să nu fie niciodată dată uitării.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 14:51

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți....

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri