Ascultă Radio România Cluj Live

Premieră națională la Spitalul Județean din Oradea

O echipă de medici și asistente de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea au realizat, în premieră națională, o procedură de cardiologie intervențională cu suport ECMO (Oxigenarea cu membrană extracorporeală), la un pacient cardiac cu probleme grave respiratorii.

Premieră națională la Spitalul Județean din Oradea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 iunie 2023, 09:59

Un orădean de 66 de ani s-a adresat laboratorului de cardiologie intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, pentru dureri precordiale (de inimă – n.r.), iar medicul Virgil Popa i-a realizat o coronarografie. Medicul orădean a constat însă că leziunile pe arterele coronare erau foarte grave. Pacientul a fost îndrumat către serviciul de chirurgie cardio-vasculară din spital, condus de dr. Erno Jerzicska, care, împreună cu dr. Lucza Tunde și Beres Zsolt, au propus rezolvarea acestui caz prin cardiologie intervențională cu suport ECMO.

Ulterior, consultul de chirurgie cardio -vasculară și ATI au stabilit că pacientul avea, pe lângă problema cardiacă, și o problemă respiratorie destul de severă, care ar fi prezentat un risc foarte mare pentru intervenția chirurgicală clasică. Astfel, au venit să ne întrebe pe noi dacă nu am putea să rezolvăm problema intervențional, prin vascularizarea coronariană și implant de stenturi. Deci, nu pe cord deschis, a declarat dr. Virgil Popa.

Potrivit acestuia, așa cum era risc mare pentru chirurgi, la fel de mare era riscul și pentru procedurile intervenționale. Cu toate acestea, echipa medicală a decis să opteze pentru o strategie de protecție, adică, explică dr. Popa, să facă asocierea cu suportul circulator extracorporeal ECMO.

Este o membrană care oxigenează sângele, un fel de circulație extracorporeală. Pentru că în situația în care apare un incident major, în timp ce lucrăm pe inimă, (stop cardiac, tulburare de ritm) pacientul să poată fi menținut în viață, timp în care noi să facem reparațiile cuvenite. Asta am făcut.
Asta în România nu s-a făcut niciodată până acum. Am făcut o protecție vasculară, ca să putem face o procedură extraordinar de complexă, a explicat dr. Virgil Popa.

Prima procedură PCI (Percutaneous Coronary Intervention) cu suport ECMO din România a fost realizată de anesteziștii dr. Pop Yvonne și dr. Lucza Tünde, de specialiștii în chirurgia cardio-vasculară dr. Ernő Jerzicska și dr. George Popescu, dr. Beres Zsolt la ECMO, respectiv trei cardiologi intervenționiști (dr. Virgil Popa, dr. Mihnea Traian Nechita Brendea și dr. Andras Mester). Aceștia au fost sprijiniți de echipa de asistente de la Laboratorul de cateterism cardiac (Anikó Mago și Viorica Oprescu). În timpul procedurii de repermeabilizare a arterelor coronare, funcția inimii și a plâmânilor a fost preluată de aparatul ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation).

A fost o procedură de risc cardio-vascular înalt, risc de complicații și evenimente neplăcute. Acestea au fost evitate, luându-se toate măsurile pe care știința ni le oferă la momentul de față, a declarat dr. Virgil Popa, coordonatorul Laboratorului de cardiologie și cardiologie intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea.

Fără incidente

Popa susține că procedurile intervenționale au mers foarte bine, fără niciun incident.

La sfârșit s-a decuplat ECMO. Pacientul a fost operat în condiții de securitate absolută. Eu am văzut procedura aceasta făcută la spitalul universitar din Praga. Sunt standardizate, nu sunt metode experimentale sau neexeprimentale. Ele există ca atare, dar capacitatea de folosire presupune resursă umană, adică oameni care se pricep, și resurse materiale, adică să ai aparate cu care să faci. Dar nu ajunge să ai doar aparatul, pentru că dacă îl bagi în priză aparatul nu face nimic. Trebuie să ai oameni care să aibă expertiza respectivă, care au mai făcut și se pricep și știu care e situația. După procedură pacientul a fost extraordinar de bine, a fost supravegheat în terapia intensivă ca să fie toate condițiile îndeplinite, iar sâmbătă a fost externat, a mai spus dr. Popa.

Ce este ECMO?

Conform wikipedia, oxigenarea cu membrană extracorporală (ECMO), cunoscută și sub denumirea de suport vital extracorporal (ECLS), este o tehnică extracorporală de acordare a unui suport cardiac și respirator prelungit persoanelor a căror inimă și plămâni nu sunt în măsură să asigure o cantitate adecvată de schimb de gaze sau de perfuzie pentru a menține viața. Tehnologia pentru ECMO derivă în mare parte din bypassul cardiopulmonar, care asigură un suport pe termen mai scurt cu circulație nativă oprită. Dispozitivul utilizat este un oxigenator cu membrană, cunoscut și sub numele de plămân artificial.

ECMO funcționează prin extragerea temporară a sângelui din organism pentru a permite oxigenarea artificială a globulelor roșii și eliminarea dioxidului de carbon.

În general, este utilizat fie după bypassul cardio-pulmonar, fie în tratamentul în stadiu tardiv al unei persoane cu insuficiență cardiacă și/sau pulmonară profundă, deși în anumite centre este utilizat acum ca tratament pentru stop cardiac, permițând tratarea cauzei care stă la baza stopului în timp ce circulația și oxigenarea sunt susținute. ECMO este, de asemenea, utilizată pentru a sprijini pacienții cu pneumonie virală acută asociată cu COVID-19 în cazurile în care ventilația artificială nu este suficientă pentru a susține nivelurile de oxigenare a sângelui.

 

Crina Dobocan

Foto: SCJU Bihor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Acoperirea vaccinală este foarte scăzută
Sănătate luni, 22 aprilie 2024, 14:06

Acoperirea vaccinală este foarte scăzută

Nici adulţii nu stau mai bine la acest capitol.   În prezent, acoperirea vaccinală pentru rujeolă este de doar 60%, iar numărul total de...

Acoperirea vaccinală este foarte scăzută
În ţara noastră, unul din patru adulţi suferă de o formă de alergie
Sănătate luni, 22 aprilie 2024, 11:58

În ţara noastră, unul din patru adulţi suferă de o formă de alergie

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli şi pot induce în eroare.   Medicul Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului...

În ţara noastră, unul din patru adulţi suferă de o formă de alergie
Creşte îngrijorător numărul bolnavilor de cancer în rândul tinerilor
Sănătate luni, 22 aprilie 2024, 10:14

Creşte îngrijorător numărul bolnavilor de cancer în rândul tinerilor

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult...

Creşte îngrijorător numărul bolnavilor de cancer în rândul tinerilor
Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor
Sănătate vineri, 19 aprilie 2024, 18:52

Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitatea de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum şi procedura de...

Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor
Sănătate vineri, 19 aprilie 2024, 15:57

Spital redeschis pentru pacienți în Alba Iulia

Unitatea medicală va fi deschisă pentru pacienţi din 7 mai.   Policlinica a funcţionat timp de două decenii într-un spaţiu...

Spital redeschis pentru pacienți în Alba Iulia
Sănătate joi, 18 aprilie 2024, 17:24

Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila subliniază însă că mai multe anchete sunt încă în desfăşurare, în acest caz:   Ancheta...

Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon
Sănătate miercuri, 17 aprilie 2024, 18:51

Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon

Între concluziile documentului se regăseşte în schimb nevoia de îmbunătăţire a modului de comunicare, aspect la care se referă şi Raportul...

Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon
Sănătate miercuri, 17 aprilie 2024, 18:13

Instructor, în stop cardio-respirator, la sala de sport

Potrivit unor surse medicale, bărbatului i s-a făcut brusc rău în timp ce se afla la sală, iar personalul sălii a reacționat imediat, sunând...

Instructor, în stop cardio-respirator, la sala de sport