Ascultă Radio România Cluj Live

Peste 130 de pacienți infectați cu HIV în Bihor

Dintre acestea, 94 sunt sub tratament, spune dr. Andrei Csep, șeful Secției de Boli Infecțioase II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

Peste 130 de pacienți infectați cu HIV în Bihor

Articol editat de cristina.rusu, 6 iunie 2023, 12:18

Potrivit acestuia, majoritatea pacienților diagnosticați cu HIV sunt din Oradea. Există însă cazuri și în Marghita, Beiuș, Salonta etc.

Nu toți pacienții beneficiază de tratament antiretroviral (ARV). Cam 94 dintre aceștia vin lunar să-și ridice tratamentul antiviral. Restul, fie că nu au nevoie, fie că nu vor să și-l ia. Cei mai mulți pacienți sunt de sex masculin. Aceasta probabil și datorită transmisei virusului prin contact sexual între persoanele de același sex, este de părere medicul orădean.

 

Servicii specifice

Detectarea precoce a infecției este cea mai bună metodă de control a răspândirii virusului în comunitate – mai spune șeful de la Boli Infecțioase.

Pacienții cu infecție HIV din județul Bihor au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale specifice în cadrul Spitalului Județean din Oradea.

Concret, aceștia se pot adresa compartimentului HIV/SIDA din cadrul Secției Boli Infecțioase II, pentru monitorizarea evoluției bolii, investigații paraclinice și eliberarea medicației ARV.

Pentru a accesa servicii medicale specifice, pacientul HIV este programat lunar, la o dată stabilită de comun acord. Programarea trebuie confirmată telefonic la 0770.104.252, cu o zi înainte de prezentare. Programările se pot face de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-12:00, a anunțat conducerea Spitalului Județean din Oradea.

Pacientul se va prezenta la Camera 1 din cadrul Secției Boli Infecțioase II, unde va fi consultat de medicul curant (dr. Andrei Csep, medic primar boli infecțioase, și de dr. Iulian Zaporojan – medic primar boli infecțioase, coordonatorul programului național HIV/SIDA pe județul Bihor).

Ulterior, pacientului i se vor recolta probe biologice și i se va întocmi documentația necesară.

Medicația ARV va fi eliberată pacientului conform procedurilor elaborate de către farmacia Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, mai precizează conducerea Spitalului Județean.

Medicii anunță că testarea HIV este anonimă, cu garantarea confidențialității și a consilierii pre și post-test.

Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul și datele personale sunt confidențiale. Aceste informații pot fi furnizate doar cu consimțământul explicit al pacientului, explică dr. Csep.

 

Două teste

În județul Bihor nu există campanii de prevenire a îmbolnăvirii cu HIV/SIDA. Persoanele infectate vin deseori direct de la Centrul Regional Cluj cu diagnosticul confirmat.

Ori, mai precizează dr. Andrei Csep, persoanele suspecte sunt trimise de către Compartimentul HIV/SIDA din cadrul Secției de Boli Infecțioase din Oradea să-și facă serologia pentru infecția HIV și vin cu rezultatul pozitiv.

Se fac două teste: unul este testul Elisa. Dacă este pozitiv, trebuie confirmare prin metoda Western blot. Nu se pune diagnostic pozitiv doar pe un test pozitiv de tip Elisa. El trebuie întotdeauna confirmat prin test Western Blot, pentru că poate fi rezultat fals pozitiv. Au fost și câteva cazuri de rezultate pozitive, iar la testul Western blot s-a infirmat infecția cu virusul imuno deficienței umane, își amintește dr. Andrei Csep.

Dr. Csep recunoaște că anunțarea diagnosticului de către medic este o misiune extrem de grea.

Impact psihologic și social

Aspectele psihologice și sociale ale infecției cu HIV au fost recunoscute încă de la identificarea acesteia ca boală infecțioasă transmisibilă sexual. Persoanele purtătoare de HIV se confruntă cu ostracizarea socială și culturală.

Psihologul Monica Rotar spune că aceste persoane au mare nevoie de sprijinul comunității și al familiei pentru a accepta și a face față afecțiunii, cu atât mai mult cu cât purtătorii de HIV sunt adesea marginalizați ori abuzați emoțional și psihologic de cei din jur.

Cum nicio comunitate și nicio țară nu este complet imună acestei infecții, în locul izolării persoanelor infectate, zice psihologul Monica Rotar, ar fi necesară educarea populației, mai ales a tinerilor, care prezintă risc crescut pentru anumite comportamente, dar și rezolvarea problemelor emoționale.

Din punctul meu de vedere, aceste persoane cu componente autodistructive (sex neprotejat, parteneri multipli etc. ) ascund trăiri emoționale complexe și caută compensarea acestora prin acest gen de acțiuni. Realitatea se complică în momentul adăugării acestui diagnostic, ceea ce conduce la o și mai mare recomandare spre cabinetul psihoterapeutului. Clar este nevoie de dezvoltarea inteligenței emoționale pentru populația generală, adulți și copii în egală măsură, pentru a învăța cum să gestioneze emoții și situații, dar și pentru a preveni nevoia de a recurge la acele soluții disfuncționale pe termen lung, a declarat psihologul Monica Rotar.

 

„Distrus psihic”

Un bărbat diagnosticat cu HIV a spus că starea sa psihică s-a alterat profund când a aflat că este infectat cu HIV, fiind marcată de un sentiment puternic de culpabilitate. Acesta a mai afirmat că nicio altă afecțiune nu a fost însoțită de un sentiment atât de puternic de rușine, vină, teama de a fi judecat și respins de cei din jur.

În urmă cu un an am făcut greșeala vieții mele. Pe baza consumului de alcool, am acceptat să întrețin relații sexuale neprotejate cu o prostituată. Am fost la medic și am primit diagnosticul pe care nu mi-am dorit niciodată să-l aud. Din acel moment, sunt distrus psihic, nu mai sunt în stare de absolut nimic. Ce pot să îi îndemn pe cei care vor citi textul dumneavoastră este să nu facă greșeala pe care am făcut-o eu, pentru că îi va distruge psihic ori pur și simplu le va distruge viața dacă vor fi infectați. Eu nu obișnuiesc să consum alcool și cu atât mai puțin să am relații cu prostituate sau chiar relații pasagere. O alegere proastă, o beție de o noapte, pot să-ți întoarcă lumea cu susul în jos, a dezvăluit bărbatul.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

63% dintre români NU se spală pe dinți
Sănătate duminică, 28 aprilie 2024, 16:36

63% dintre români NU se spală pe dinți

63% dintre români nu se spală pe dinți și doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic în scop preventiv. Aceste rezultate au...

63% dintre români NU se spală pe dinți
O nouă șansă la viață – transportată cu un elicopter special
Sănătate duminică, 28 aprilie 2024, 13:32

O nouă șansă la viață – transportată cu un elicopter special

O inimă şi un ficat au fost transportate, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu un elicoper Black Hawk pentru ca doi oameni să primească o nouă...

O nouă șansă la viață – transportată cu un elicopter special
Noi medicamente inovative intră pe listele de compensate
Sănătate miercuri, 24 aprilie 2024, 08:26

Noi medicamente inovative intră pe listele de compensate

Programul naţional de oncologie se completează cu şase noi molecule de ultimă generaţie.   Între beneficiarii noilor medicamente sunt şi...

Noi medicamente inovative intră pe listele de compensate
Acoperirea vaccinală este foarte scăzută
Sănătate luni, 22 aprilie 2024, 14:06

Acoperirea vaccinală este foarte scăzută

Nici adulţii nu stau mai bine la acest capitol.   În prezent, acoperirea vaccinală pentru rujeolă este de doar 60%, iar numărul total de...

Acoperirea vaccinală este foarte scăzută
Sănătate luni, 22 aprilie 2024, 11:58

În ţara noastră, unul din patru adulţi suferă de o formă de alergie

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli şi pot induce în eroare.   Medicul Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului...

În ţara noastră, unul din patru adulţi suferă de o formă de alergie
Sănătate luni, 22 aprilie 2024, 10:14

Creşte îngrijorător numărul bolnavilor de cancer în rândul tinerilor

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult...

Creşte îngrijorător numărul bolnavilor de cancer în rândul tinerilor
Sănătate vineri, 19 aprilie 2024, 18:52

Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitatea de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum şi procedura de...

Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor
Sănătate vineri, 19 aprilie 2024, 15:57

Spital redeschis pentru pacienți în Alba Iulia

Unitatea medicală va fi deschisă pentru pacienţi din 7 mai.   Policlinica a funcţionat timp de două decenii într-un spaţiu...

Spital redeschis pentru pacienți în Alba Iulia