Ascultă Radio România Cluj Live

Cu ochii-n Soare și-n Lună de Ziua Internațională a Astronomiei

Ștefan Pop Coț, vicepreședinte al Societății Române pentru Astronomie Culturală, ne dă detalii:

Cu ochii-n Soare și-n Lună de Ziua Internațională a Astronomiei

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 aprilie 2023, 12:52

Ștefan Pop Coț: În Astroweekend ne vom uita atât la Soare cât și la Lună, astea principalele obiecte pe care o să le vedem. Avem telescoape pentru soare dedicate unde o să se vadă detaliu, protoberanțe filamente, pete pe soare și apoi mai târziu puțin, craterele pe lună, munți, tot felul de formațiuni, Luna în detaliu, ca să zic așa și spre seară planeta Venus, planeta Marte care să fie vizibile, eventual niște roiuri de stelel drăguțe și stele duble.

Reporter: Deci acestea sunt astrele care și-au confirmat participarea la întâlnirea pe care o dați voi clujenilor cu cerul. Care ai zice că e mai spectaculos de observat prin telescop: soarele sau luna?

Ștefan Pop Coț: Părerile pot fi împărțite. Și soarele e frumos, este mereu schimbător, dar luna cred că e cea mai spectaculoasă cu caracterele care se văd în detaliu, la măriri mai mari și o să putem mări pentru că o să avem și telescoape mai mari cu care să putem face lucrul acesta.

Reporter: De la ce oră începe observarea Lunii?

Ștefan Pop Coț: Observarea Lunii poate să înceapă destul de devreme, ea fiind deja pe cer, dar în principiu după ce se întunecă puțin, in contrast mai bun și atunci se poate vedea mai bine.

Reporter: Cum va fi Astraweekend-ul, oamenii vă vor putea pune întrebări legate de lucrurile pe care le văd pe cer?

Ștefan Pop Coț: Desigur, o să interacționăm oamenii, le vom explica despre fiecare corp la care ne uităm, despre telescoape,o să fie destul de interactiv. Plus o să fie și o parte a zilei despre colorat planete, interacțiuni cu copiii.

Reporter: Uite, pentru că am vorbit de telescoape, spune-ne două vorbe despre Balaur, pe care le-am făcut vedeta grupului.

Ștefan Pop Coț: Balaurul, după cum i-am dat eu numele, este un telescop artizanal, destul de mare, cu care facem observații în mai multe locuri din țară, este o vedetă, ca să zic așa. Este destul de mare, este un newtonian cu oglinda cu diametru de 365mm și distanța focală 1810.

Reporter: Tradus în termeni profani ce înseamnă?

Ștefan Pop Coț: Asta înseamnă: cu cât este mai mare, cu atât adună mai multă lumină de pe cer și detaliile și rezoluția sunt mult mai bune.

Reporter: Bun, avem și expoziție de astro-fotografie cu fotografii realizate de tine. Spune-ne ce dimensiuni vor fi exponatele și ce ai surprins în ele?

Ștefan Pop Coț: Expoziția este despre ce am fotografiat eu în decurs de vreo 4-5 ani, care surprinde atât galaxii, nebuloase și roiuri în detaliu, cât și fotografii mai artistice în peisaj nocturn. Și ele vor fi la dimensiunea de 50 pe 70, printate și expuse în cadrul expoziției evenimentului.

Reporter: Care e cel mai spectaculos moment sau astru surprins în fotografii?

Ștefan Pop Coț: Cel mai spectaculos din punctul meu de vedere și care mi-a plăcut mie cel mai mult este atunci când am fotografiat și observat cometa NEO-ICE, care într-adevăr a fost un moment inedit pentru mine și m-am bucurat foarte mult că am putut să surprind – de la Lacul Vidraru chiar am făcut o fotografie foarte frumoasă pe care chiar am printat-o și o să fie acolo prezentă.

Reporter: Și cum să te bucuri să împărtășești și cu vizitatorii care participă la AstroWeekend-ul pus la cale de ZAZEN. Așadar, sâmbătă și duminică, de Ziua Internațională a Astronomiei, Societatea Română pentru Astronomie Culturală vă așteaptă la observații astronomice prin șase telescoape, târg de carte cu acest specific, activități pentru cei mici, expoziție de astro-fotografie, DJ și, printre altele, dar mai ales la un astral spritz. Intrarea este liberă. Alte informații găsiți pe pagina de facebook a evenimentului AstroWeekend.

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Începe testarea autobuzului cu hidrogen la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 8 mai 2024, 14:54

Începe testarea autobuzului cu hidrogen la Cluj-Napoca

Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi testat până vineri, 10 mai, cu pasageri, pe liniile de transport în comun din Cluj-Napoca.   Plecarea...

Începe testarea autobuzului cu hidrogen la Cluj-Napoca
Fostul Centru Militar Zonal își schimbă funcțiunea
De prin Cluj miercuri, 8 mai 2024, 11:30

Fostul Centru Militar Zonal își schimbă funcțiunea

Clădirea fostului Centru Militar Zonal de pe bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca își schimbă atât înfățișarea cât și funcțiunea....

Fostul Centru Militar Zonal își schimbă funcțiunea
Bărbat găsit spânzurat în garaj
De prin Cluj miercuri, 8 mai 2024, 07:56

Bărbat găsit spânzurat în garaj

Marți, 7 mai, în jurul orei 20.15, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca, au fost sesizați despre faptul că un bărbat de 80 de...

Bărbat găsit spânzurat în garaj
Urban Playfield – proiect marca Sports Festival | VIDEO
De prin Cluj marți, 7 mai 2024, 13:40

Urban Playfield – proiect marca Sports Festival | VIDEO

Echipa Sports Festival lansează un proiect naţional dedicat jocului şi sportului de masă, Urban Playfield.   Va fi un tur în 10 oraşe....

Urban Playfield – proiect marca Sports Festival | VIDEO
De prin Cluj marți, 7 mai 2024, 08:38

Expo Maraton 2024, ediția a XII-a

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociația Universitart a UAD Cluj-Napoca și ASUAD organizează în perioada...

Expo Maraton 2024, ediția a XII-a
De prin Cluj joi, 2 mai 2024, 10:37

În 2 mai, intri gratis la Grădina Botanică!

De Ziua Naţională a Tineretului, care se marchează pe 2 mai, tinerii vor avea intrare gratuită în Grădina Botanică din Cluj-Napoca, adică...

În 2 mai, intri gratis la Grădina Botanică!
De prin Cluj miercuri, 1 mai 2024, 12:49

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Astfel de sisteme au fost instalate pe autobuze și troleibuze care deservesc traseele liniilor: 35, 43, 43B, 43P, 46, 46B, 46L, 40 și 21. Prin...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete
De prin Cluj marți, 30 aprilie 2024, 11:49

Încep lucrările la primul tronson al centurii metropolitane

Vor începe lucrările la primul tronson al centurii metropolitane a Clujului.   Este vorba despre segmentul care face legătura între...

Încep lucrările la primul tronson al centurii metropolitane