Ascultă Radio România Cluj Live

Funeralii la Oradea, Cluj și Reghin pentru marea soprană a lumii, Virginia Zeani

Astfel, marți, 25 aprilie 2023, de la ora 16:00, sicriul va fi depus în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, iar la ora 19,00 se va celebra un Parastas.

Funeralii la Oradea, Cluj și Reghin pentru marea soprană a lumii, Virginia Zeani
Foto: Virginia Zeani alături de episcopul Virgil Bercea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 aprilie 2023, 06:00 / actualizat: 21 aprilie 2023, 10:34

Totodată, miercuri, 26 aprilie 2023, între orele 12,00 și 14,00 sicriul va fi depus în Foaierul Operei Române din Cluj, iar de la ora 18:00, sicriul va fi depus în biserica greco-catolică din Reghin (din B-dul. Libertății, nr. 20), iar la ora 19:00 se va celebra un alt Parastas.

Slujba Înmormântării este programată pentru joi, 27 aprilie 2023, de la ora 12:00, în biserica greco-catolică din Reghin.

Sicriul celebrei artiste va fi transportat apoi, de la ora 13.00, la Solovăstru, locul final de odihnă.

„În jurul orei 14,00, va depus în mormânt, alături de părinții Domniei Sale. Bunul Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace”, a anunțat Episcopia Greco-Catolică de Oradea, într-o informare de presă. Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu, sunt așteptați în locurile în care sicriul Virginiei Zeani va fi depus.

Relație „mamă și fiu”

Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai frumoase voci ale operei mondiale, a murit la vârsta de 97 de ani. Timp de 25 de ani, ea a fost „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

PSS Virgil Bercea a avut o relație specială cu aceasta, născută încă din timpul copilăriei sale.

Împlinise 14 ani, când unchiul său, cardinalul Alexandru Todea, a celebrat slujba înmormântării tatălui regretatei soprane.

În ziua înmormântării, soprana Zeani i-a dăruit unchiului său o fotografie cu autograf. Acesta a fost, de altfel, momentul care l-a apropiat de operă pe Preasfințitul Virgil Bercea.

Mai târziu, PSS Bercea a susținut financiar apariția albumului „Canta che ti passa”, o biografie care a văzut lumina tiparului într-un dialog cu Sever Voinescu.

Totodată, PSS Virgil Bercea a contribuit și la lansarea lui în mai multe orașe din țară, într-un turneu național al marei artiste.

„A purtat în lume cântul la cele mai înalte cote”, a spus acesta, subliniind că apropierea dintre Sfinția Sa și celebra soprană, a fost precum cea de „mamă și fiu”.

Eu am fost foarte apropiat dânsei. E o apropiere de mamă şi fiu. Dânsa mai are un băiat, dar m-a considerat întotdeauna ca pe copilul dânsei. În acelaşi timp, aveam o relaţie ca între părinte şi penitent. Am celebrat de foarte multe ori liturghia la dânsa acasă, în Florida, Statele Unite. Am fost profund marcat când m-a sunat Virgil Alexandru şi mi-a spus că mama s-a dus către alte zări… Frumosul creat de Dumnezeu a fost purtat de dânsa în forma artei sale. Avea o voce extraordinară şi era considerată una dintre cele mai frumoase, dacă nu chiar cea mai frumoasă doamnă a operei din toate timpurile. Era o româncă din Solovăstru. Aveam şi legături mai apropiate, de rudenie, a mărturisit PSS Virgil Bercea.

Mândră de țara sa

Acesta a spus despre artistă că a cucerit, pe rând, marile scene ale lumii operei și a cules laurii gloriei „cântatului operatic”. În ciuda acestei glorii, mai adaugă el, ea a știut mereu să fie elegantă și distinsă, plină de entuziasm și sobră, frumoasă și echilibrată.

A fost mereu mândră că este româncă, greco-catolică, și a avut o considerație totală față de Regele Mihai. Nicola și Alessandro, soțul, respectiv, fiul dânsei, au fost marile ei iubiri. De Gabriele, nepotul, era orgolioasă, iar pe Rafaela, nora, a prețuit-o fără rezerve. Față de mine – «părintele ei drag și copilul ei bun» – cum îmi zicea, a fost de o sinceritate și apropiere ca între mamă și fiu, ca între credincios și preot spiritual. Bunul Dumnezeu să-i ierte orice păcat, să o odihnească în pace și să-i facă parte cu toți drepții și sfinții Săi, a transmis PSS Virgil Bercea.

Un gest recent, făcut de episcopul greco-catolic orădean în memoria sopranei, a fost să-i ofere Sfântului Părinte Papa Francisc un album al acesteia.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj