Ascultă Radio România Cluj Live

De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca

Dar aprilie a adus și ceva grozav: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România s-a deschis la Cluj-Napoca. La evenimentul organizat în Piața Unirii își expun oferta numeroase edituri, producători și distribuitori de carte românească și străină, dar și de muzică și jocuri educative.

De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca

Articol editat de cristina.rusu, 7 aprilie 2023, 06:00 / actualizat: 9 aprilie 2023, 17:58

Târgul este deschis până în 9 aprilie.

  • Program de vizitare: zilnic între orele 10,00 și 20,00. Accesul publicului la eveniment este gratuit.
  • Evenimentul este găzduit în 14 pavilioane expoziționale.
    ● 61 de standuri acoperind o suprafață record pentru ediția clujeană, de peste 850 mp net.
    ● standurile virtuale ale participanților se regăsesc pe www.gaudeamus.ro, în varianta online a târgului.
    ● Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentare de carte, unele dintre acestea transmise în direct pewww.gaudeamus.ro și pe paginile Facebook Radio România Gaudeamus și Radio Cluj.

 

Dacă și tu ai o dragoste de dat și nu de închiriat, ai concert AKCENT-nostalgia tour! Vineri, 7 aprilie de la ora 19 în Euphoria Music Hall.

 

Formația We Singing Colors pornește în turneul de promovare a albumului „Hopium” și va ajunge vineri seara în Flying Circus. Este cel de-al treilea album de studio. Hopium păstrează linia eclectică la granița dintre indie, folk și pop, peste care se așează noi sonorități, pe care te lăsăm să le descoperi când îl vei asculta.

 

Duminică de la 18,30, Puritanii de Bellini se joacă la Opera Națională Română. Operă în trei acte pe un libret de Carolo Pepoli, după comedia Tètes rondes et cavaliers a autorilor Jacques-François Ancelot și Xavier-Boniface Saintine. Bellini a compus I puritani pentru Théâtre Italien, după sosirea sa la Paris, în anul 1833, premiera absolută având loc pe aceeași scenă pariziană la 24 ianuarie 1835, cu un succes remarcabil, ce avea să rămână în istoria lirică universală, compozitorul fiind aclamat de însuși Rossini, care a afirmat: „Bellini te naști, nu poți deveni”. Premiera națională realizată pe scena Operei Naționale Române din Cluj la data de 11 decembrie 2016 a adus în repertoriul teatrului liric clujean un spectacol plin de esență și emoție.

Subiectul operei reînvie perioada Revoluției engleze din secolul al XVII-lea, a confruntărilor dintre armata de puritani condusă de Cromwell și partizanii familiei Stuart (cavalerii regaliști), acțiunea petrecându-se în apropierea portului Plymouth și focalizându-se pe povestea de dragoste dintre Elvira – fiica lordului Gualtiero Valton, puritan – și Lordul Arturo Talbo – partizan al familiei Stuart. Puternicul sentiment al datoriei îl determină pe Arturo să își abandoneze iubita tocmai în ajunul nunții, fapt care provoacă nebunia acesteia.

 

Banff Mountain Film Festival România – Cluj la Cinema „Florin Piersic”, vineri de la ora 18,45. Banff Centre Mountain Film Festival este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai prestigioase și mari festivaluri de film montan din lume. Concursul de filme se desfășoară în fiecare toamnă în Banff, Alberta, Canada, pe durata a aproximativ două săptămâni, fiind realizat în combinație cu festivalul de literatură montană – în limba engleză, premiile Banff fiind printre cele mai faimoase și râvnite.

 

Un tânăr procuror mutat într-un oraș mic este prins într-un joc politic atunci când ia primul caz de crimă, în filmul ??????? ???? (r. Emin Alper, 2022).
Pentru prima oară în România în proiecție vineri, de la ??? ??:??, la Cinema Victoria, gratuit, cu ocazia nominalizării sale la Premiul Publicului LUX: ??????? ???? este printre cele 5 filme europene considerate cele mai bune ale anului în viziunea ?Academiei de Film Europene și a Parlamentului European.

 

BookSwap – schimb de cărți și de opinii, sâmbătă de la 16,00 la 20,00, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central. Iubești cărțile, dar nu mai ai loc în bibliotecă? Vrei să oferi ocazia unui alt cititor să se bucure de cărțile îndrăgite de tine? Vrei să descoperi titluri noi și să faci cunoștință cu alți cititori pasionați? Dacă da, atunci te invităm la prima ediție a evenimentului #BookSwap, unde poți să schimbi opinii despre cărțile, autorii preferați și să descoperi “comori” încă necitite de la alți iubitori ai lecturii. Evenimentul este deschis pentru toți cei interesați, indiferent dacă aduc sau nu cărți, însă cu siguranță experiență va fi mai plăcută dacă participați și la schimbul propriu-zis de cărți.

 

Este acea perioadă din an când se anunță evenimentul Blooming, de data aceasta în colaborare cu Gala Tineri pentru Tineri. Vineri, de la ora 19,00, la Wonderland Cluj Resort. Ne distrăm și contribuim împreună la dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Clinica de Neurologie, secția Neurologie II cu un lift.

 

Bucovina își lansează albumul „Suntem aici” în FORM Space. Trupa formată la Iași,  cântă metal 100%  și concertează de la ora 20,00 în fața clujenilor.

 

Reactor vă invită la spectacolul (In)correct (text și regie: Leta Popescu), duminica de la ora 20,00. Spectacolul „(In)corect” jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru?

 

Zdob si Zdub își  lansează single-ul „Floarea Soarelui”, sâmbătă seara de la ora 19,00 , în Form Space. Concertele “zdubilor” transmit ceva din energia descătuşată a spectacolelor rock de mare calibru şi sunt întregite de atitudinea de showman rebel a solistului Roman Iagupov, cu care publicul rezonează perfect.

 

Poate ”Nebun de alb” ne-a îngânat mult gândurile la un moment dat fiecăruia dintre noi… ori cântarea versurilor lui Păunescu ne-a fermecat. Ei bine, Emeric Imre și Roje concertează la FRANK the tank, sâmbătă, de la ora 20:00!

 

La Music Gallery (Muzeul de Artă) ai parte de prima lecție la un instrument. Atât tu cât și cei mici. În 8 aprilie pian, în 9 aprilie tobe, iar în 22 aprilie chitară. Lecțiile constau în prezentarea generală a instrumentelor, timp 1-on-1 cu un instructor de instrument,  jam-uri și joacă cu instrumente. Fiecare lecție va dura 2 ore. Copiii sub 10 ani participă gratuit, dar numai însoțiți de un adult plătitor de bilet.

 

Alegeți și petreceți, weekend fain s-aveți!

 

Alina Vigoniuc/Consuela Pantea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 16:01

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea

Multă muncă și voie bună în rândul elevilor din Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca cu ocazia Săptămânii verzi.   De la mic...

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 14:39

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO

400 de inimi alb-negru de mici dimensiuni, pe foi albe, sunt expuse privirilor noastre cu tot ce au ele înăuntru.   Totul a început ca un...

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca