Ascultă Radio România Cluj Live

Universitatea din Oradea, membră a Alianței Europene EU Green

Foto: Radio Cluj

Universitatea din Oradea va dezvolta proiecte în comun cu alte opt universități din Europa.

Universitatea din Oradea, membră a Alianței Europene EU Green
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 28 martie 2023, 12:34

Universitatea din Oradea va dezvolta proiecte în comun cu alte opt universități din Europa.

Instituția de învățământ superior din Oradea a devenit, de la începutul acestui an, membră a alianței EU Green, ce înglobează universități din Uniunea Europeană. Împreună cu aceste instituții academice, Universitatea din Oradea va elabora strategii comune și programe de studiu pentru studenți. De altfel, studenții din Oradea vor putea studia specializări comune cu cele opt universități cuprinse în alianță și vor putea primi diplome semnate și de alte universități.

Din alianță fac parte universități din Franța, Spania, Irlanda, Portugalia, Suedia, Italia, Germania și Polonia.

Întâlnirea de lansare a proiectului a avut loc la Caceres, la Universitatea Extramadura, în Spania.

Obiectivul alianței este crearea unor universități ale viitorului sustenabile și incluzive. Cele nouă instituții cuprinse în alianța europeană EU Green au împreună peste 158.000 de studenți.

Potrivit rectorului Universității din Oradea, la nivelul Uniunii Europene, alianțele academice sunt nu doar încurajate, ci vor și avea prioritate la finanțările europene din programul 2021 – 2027, beneficiind de punctaje mai mari decât universitățile care vor depune proiecte în parteneriat doar cu alte instituții.

Alianța a fost creată în baza programului ERASMUS, iar alianțele primesc astfel bani pentru a derula strategii și programe comune. Banii sunt distribuiți pentru fiecare universitate membră a alianței.

Bugetul alianței este de 15 milioane de euro pentru patru ani, din care Universității din Oradea îi revin aproape 1,3 milioane de euro, la care se adaugă o finanțare similară de la Ministerul Educației, pentru universitățile cuprinse în alianțe. Anul acesta, am primit 400.000 de euro din fondul pentru astfel de alianțe și ministerul ne dă echivalentul în lei. (rectorul Universității din Oradea, prof. Constantin Bungău)

Banii vor fi folosiți pentru realizarea obiectivelor propuse în următorii patru ani, în patru domenii principale: educație, cercetare (crearea a șase clustere de cercetare de excelență, în tot atâtea domenii), networking și transfer de cunoaștere.

 

Modificări de amploare

Potrivit rectorului Constantin Bungău, proiectul implică toate domeniile Universității din Oradea, nu doar cercetarea sau partea de învățământ:

Implică tot ceea ce înseamnă Universitatea și probabil odată cu implementarea acestor acțiuni o să vedeți modificări de amploare a tuturor metodologiilor, recomandărilor, direcțiilor noastre, pe toate domeniile de bază: educație, cercetare, parteneriat cu mediul social, comunicare, internaționalizare etc. În proiect sunt peste 55 de colegi implicați direct, cărora li se adaugă toți angajații UO și studenții, partenerii asociați.

Alianța își propune, de asemenea, dezvoltarea în comun a proiectelor de cercetare în cadrul apelurilor europene și crearea unei rețele de campusuri sănătoase și durabile.

Vor exista nouă pachete de lucru, destinate educației, cercetării, inovării și antrepremoriatului pentru sustenabilitate, implicării în economie și societate durabilă. Există și pachete transfersale, destinate managementului proiectului, internaționalizării și colaborării internaționale pentru sustenabilitate, accesului diversității și incluziunii, campusului sustenabil sau al comunicării, diseminării și impactului. De fiecare pachet răspunde câte o universitate membră a alianței.

Noi ne definim ca universități periferice – în apropiere de graniță, de dimeniuni medii, foarte bune conectate local, orientate global și foarte bine ancorate regional. Fiecare dintre universitățile partenere are anumite practici relevante în ceea ce privește sustenabilitatea, fie legate de educație, competențe didactice, pedagogice, proiecte de cercetare, bune practici legate de campus, implicarea în economie, societate, transfer ecologic, inovație etc. Ce își propun acești nouă parteneri este să pună în comun sub o umbrelă largă a sustenabilității toate aceste practici și să le dezvolte, să le generalizeze, pe toate misiunile unei universități, la nivel mai larg, a unei alianțe universitare: educație, cercetare, implicare în economie și societate, inovație și transfer tehnologic, internaționalizare, networking, campus sustenabil, a explicat prorectorul Anca Dodescu, responsabil de proiect.

Potrivit acesteia, ca rezultate concrete, alianța își propune să dezvolte programe și studii comune, precum și să elibereze diplome comune multiple.

Cu alte cuvinte, un student orădean poate avea o diplomă eliberată în comun cu una dintre universitățile partenere în alianță.

Totodată, își propune programe de dezvoltare pedagogică și profesională EU Green care să fie destinate competențelor Green Comp, precum și lansarea unor programe pilot comune de master și doctorat, școală de vară și de iarnă pentru doctoranzi și cercetători, școală de vară pentru transfer tehnologic, un raport de autoevaluare a inovației și antreprenoriatului va nivelul partenerilor și alianței, un seminar public virtual în toate campusurile etc.

Deocamdată, coordonatorii proiectului nu știu cum vor putea fi eliberate diplomele comune. Membrii alianței sunt în căutarea unor astfel de soluții.

Peste 5 ani vom avea o strategie educațională comună. Pe zona de cercetare, sper să avem o platformă care să lanseze foarte multe proiecte pentru oricare dintre membrii alianței. Nu vom face cercetare, ci vom găsi cele mai bune pârghii pentru a avea continuu acces continuu la resurse și la a genera cercetarea. Vom avea un plan master de acțiuni pentru un campus EU Green, de care va ține cont dezvoltarea și a campusului UO, proporțional cu provocările comunitare, și vom avea o strategie comună pe zona de comunicare, pe care o vom aplica și la nivelul Universității noastre, a mai spus rectorul UO.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj