Ascultă Radio România Cluj Live

Maraton de pricesne: „Lumină din lumină”

Cele trei instituții, alături de mai multe primării, Episcopiile Ortodoxă și Greco-Catolică, organizează, în perioada 19 martie – 9 aprilie 2023, mai multe concerte de Paște. Acestea vor avea loc în toate zonele județului Bihor.

Maraton de pricesne: „Lumină din lumină”

Articol editat de cristina.rusu, 16 martie 2023, 16:40 / actualizat: 17 martie 2023, 12:33

Proiectul se numește „Lumină din lumină” și va aduce în fața credincioșilor artiști populari, interpreți de muzică clasică și coruri bisericești. Aceștia vor interpreta pricesne și cântări specifice perioadei Postului Mare. De asemenea, vor fi recitate poezii și vor fi interpretate imnuri și psalmi cu tematică creștină.

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a explicat de ce proiectul se numește „lumină din lumină” și necesitatea acestui proiect:

În urmă cu aproape 2000 de ani, Dumnezeu s-a făcut om și, trecând prin lume în această ipostază, și-a asumat Răstignirea și Învierea pentru ca și noi să putem învia din punct de vedere spiritual. Este vorba de refacerea legăturii profunde dintre ființa umană și divinitate, o legătură ruptă prin păcatul primar. În esență, vorbim de lumina pe care Isus ne-o aduce prin Înviere și la care ne îndeamnă și pe noi să fim părtași. De aproape 2000 de ani încoace, oamenii care au viețuit pe aceste meleaguri rememorează, sub diferite forme de manifestare, această realitate în perioada Postului Paștelui și în perioada sărbătorilor pascale. Facem acest lucru, generație după generație, prin imnuri și cântări în tematică creștină, prin poezie, prin interpretări, ceea ce noi vrem pînă la urmă să prilejuim prin acest proiect. Vrem ca această comunitate să se manifeste din ce în ce mai pronunțat și în această relație a omului cu credința pentru că, așa cum spunea Mircea Eliade, «credința și tradiția reprezintă axul central al ființei umane» a explicat Mircea Mălan resortul intim al acestui proiect.

Potrivit acestuia, în cadrul concertelor vor evolua interpreți din județ, actori și interpreți din afara județului, dar și coruri bisericești, inclusiv coruri de copii.

Dorim ca întreaga comunitate, și de această dată, să se manifeste în cadrul acestui proiect, zice Mălan.

Dincolo de sala de concerte

Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, spune că este binevenită această colaborare, pentru că este o deschidere a Filarmonicii dincolo de evenimentele din fiecare joi din sala de concerte și de repertoriul obișnuit.

Aceasta spune că Filarmonica se implică în proiect prin mai multe momente. Unul dintre acestea o va avea în rol principal pe mezzosoprana Ramona Bolojan, o bihoreancă stabilită la Munchen. Este vorba de programele din 7, 8 și 8 aprilie.

Ramona Bolojan va interpreta priceasna din punct de vedere al interpretului de muzică clasică, dar apropiată de acest stil de interpretare, a explicat Rus.

Totodată, în unele localități, un grup din cadrul Corului Filarmonicii va interpreta pricesne preluate din popor și prelucrate de artiștii Valentin Timaru sau Tudor Jarda.

Una dintre artistele lirice ale corului Filarmonicii de Stat Oradea, doamna Ancuța Pop Măslină, va interpreta, de asemenea, câteva pricesne în cadrul unui concert, a precizat Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea.

Seria de evenimente va debuta în data de 19 martie în localitatea Husasău de Criș, la Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Aici, corul de copii al bisericii și alți cinci artiști vor interpreta cântări bisericești. Proiectul „Lumină din lumină” se va încheia la Teatrul „Regina Maria” din Oradea în data de 9 aprilie.

În 10 localități

Concertele vor avea loc în zece localități din județul Bihor: Husasău de Criș, Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd, Salonta, Marghita și Oradea. Printre artiștii care se alătură proiectului se numără îndrăgita artistă de muzică populară Antonela Ferche Buțiu, actrița Daniela Nane, Paula Hriscu din Cluj, mezzosoprana Ramona Bolojan și Maria Coman (interpretă de muzică bizantină).

În cadrul concertelor, veți auzi interpretări inedite ale pricesnelor, pricesne despre care unele cercetări spun că s-au împământenit ca tradiție în Ardeal. Ne dorim să subliniem acest dramatism prin care omul, spiritualitatea umană, ajunge la momentul de a se căi, adică își dorește învierea, noutatea. Ne dorim să aducem în fața bihorenilor artiști locali, în mod special, pentru că avem valori acasă, dar vom avea colaborări și cu artiști din exterior, a adăugat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Cultural vineri, 26 aprilie 2024, 16:44

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Intitulată „Trip to Romania”, expoziția constituie o pledoarie pentru simplitate, bun simț, onestitate și adevăr. Fotografiile sunt...

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Cultural joi, 25 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie

De la ora 10:30 Editura Ecou transilvan ne invită la lansarea volumelor de nuvele Chipul (volumul 11) și Călătoria (volumul 12) ale prozatorului...

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 08:40

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz

Este vorba de povestea suprarealistă a lui Lewis Carroll, „Alice în Țara Minunilor”, montată de regizorul ungar Zsótér Sándor.  ...

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva