Ascultă Radio România Cluj Live

Cifre record de bolnavi cu infecţii respiratorii în spitale

Sunt pline mai ales camerele de gardă ale spitalelor pentru copii.

Cifre record de bolnavi cu infecţii respiratorii în spitale
Foto: Foto: AGERPRES

Articol editat de Andrei Cretoiu, 4 ianuarie 2023, 09:08 / actualizat: 4 ianuarie 2023, 18:25

Invitat în această dimineață la Apel Matinal la RRA, dr.Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, atrage atenția asupra numărului mare de infecții la copiii mici:

În momentul de față, într-adevăr, spitalul este luat cu asalt de pacienți cu tot soiul de infecții respiratorii superioare, atât covid, cât și gripă, cât și toate celelalte virusuri de sezon. În momentul de față suntem copleșiți de numărul copiilor cu vârste foarte mici 1 lună, 2 luni, 3 luni care vin cu gripă sau cu infecție cu SARS-cov-2. Este clar că acești copii nu se duc singuri la mall. Este o lipsă de responsabilitate din partea părinților care expun astfel de situații. Măsurile despre care am vorbit 2 ani de zile pentru împiedicarea răspândirii virusului SARS-cov-2 sunt valabile și pentru toate celelalte virusuri. Adică să purtăm mască, să ne auto-izolăm de la primele simptome, să evităm aglomerațiile inutile și să ținem legătura permanent cu medicul de familie, că aici este o altă problemă.

Spitalele sunt luate cu asalt pentru că și medicii de familie au fost și încă mai sunt în vacanță o mare parte dintre ei.

Dr. Cătălin Apostolescu a confirmat și existența unei legături între vremea caldă din această perioadă și numărul mare de viroze:

Această vreme, care nu e nici de iarnă nu e nici de vară favorizează multiplicarea virusurilor. Virusurile se multiplică cel mai bine la o temperatură între 24 și 27 de grade această temperatură este atinsă în nas și la începutul căilor respiratorii, pentru că aerul ajunge în plămâni încălzit la temperatura de 37 de grade. Dacă afară este cald 20 de grade atunci aerul se încălzește repede și virusurile nu au cum să se dezvolte. Dacă afară este foarte frig 0 grade sau sub 0 grade aerul se încălzește mai încet și iar virusurile nu pot să se multiplice. Această temperatură, asociată și cu umiditatea specifică sezonului, favorizează multiplicarea virusurilor.

Medicii recomandă oamenilor să se protejeze prin măsurile deja cunoscute: purtarea măştilor și evitarea aglomeraţiei, şi să respecte reguli simple de igienă, ca spalarea mâinilor.

Nici pentru vaccinare nu este prea târziu, pentru că se aşteaptă ca perioada de vârf a îmbolnăvirilor să fie în luna februarie.

Un nou val de viroze în Bihor

Peste 3.000 de îmbolnăviri într-o săptămână, anunță Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Bihorul se confruntă cu un nou val de infecții respiratorii, cei mai afectați fiind copiii. Spitalele și medicii de familie sunt asaltați de numărul mare de pacienți. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor spun că anul trecut a fost unul dintre cele mai agresive valuri de viroze din ultimul timp.

Ei atrag atenția asupra faptului că bolile respiratorii pot da complicații severe la sugari și copiii până în doi ani.

În județul Bihor numărul virozelor a scăzut ușor comparativ cu luna decembrie 2022. Cu toate acestea, Direcția de Sănătatea Publică Bihor a notat o creștere cu o treime a numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Totodată, medicii spun că numărul pneumoniilor s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a sezonului trecut.

Astfel, din 27 decembrie 2022 până în 3 ianuarie 2023, DSP Bihor a raportat o scădere ușoară a numărului cazurilor de viroze, față de săptămâna 20 – 27 decembrie 2022.

În ultima săptămână, la nivelul județului Bihor au fost raportate 3.197 infecții acute ale căilor respiratorii superioare, față de 3.945 în săptămâna anterioară.

Putem astfel vorbi despre o scădere a acestora. Însă în comparație cu săptămâna 27 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022, când au fost 2.836 cazuri, numărul IACRS este foarte mare”, a declarat dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor.

Potrivit acesteia, dintre cele 3.197 cazuri din ultima săptămână, 24 au necesitat internarea bolnavilor. Aceasta în codițiile în care cu o săptămână înainte 17 din 3.945 cazuri au necesitat spitalizare, și 13 în săptămâna 27 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022.

În evidențele DSP Bihor, din 27 până în 3 decembrie, au fost centralizate 859 pneumonii, iar în săptămâna anterioară au fost înregistrate 1.040 pneumonii. În aceeași vreme a anului 2021, DSP Bihor a înregistrat 593 pneumonii.

În ultima săptămână, din 859 de persoane diagnosticate cu pneumonie, 169 au necesitat internare”, a mai precizat dr. Rahotă.

Potrivit ei, până în prezent un singur caz de gripă a fost confirmat, însă alte 20 de persoane sunt suspecte. Pentru acestea se așteaptă rezultatele de la Institutul Cantacuzino din capitală.
Crina Dobocan

…………………………………………………………………………………………………………….

Pe fondul creşterii semnificative a cazurilor de infecţii respiratorii, mulţi pacienţi acuză lipsa medicamentelor din farmacii.

În replică, Ministerul Sănătăţii spune că există variante, şi a publicat pe site-ul propriu lista denumirilor comerciale ale unor tratamente, pentru ca oamenii să le identifice mai uşor şi să apeleze la ele, dacă nu găsesc formele pe care le folosesc de obicei.

Nicoleta Turcu are detalii:

Mai ales cele foarte cunoscute pentru copii nu mai sunt de găsit, dar autoritățile recomandă să fie folosite și variantele mai puțin promovate. Așa că Ministerul Sănătății a publicat o listă cu varietățile de paracetamol și ibuprofen, substanțe antitermice și antiinflamatoare pentru răceli.

Pe listă sunt incluse și denumirile în care este comercializat antiviralul oseltamivirum, indicat pentru tratamentul și prevenția gripei la copii și adulți, eliberat în farmacie doar pe bază de prescripție medicală.

În același timp, este publicată, de la sfârșitul anului trecut și o listă cu antibioticele pentru care vor fi interzise exporturile din România pe o perioadă de 6 luni. Măsura ar urma să fie luată și pentru ibuprofen și paracetamol de uz pediatric, dar trebuie așteptat un aviz al Comisiei Europene pentru ca decizia să poată fi aplicată.

Foto: AGERPRES

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Atenție unde vă aruncați medicamentele expirate!
Sănătate joi, 11 iulie 2024, 16:20

Atenție unde vă aruncați medicamentele expirate!

Atenție unde vă aruncați medicamentele expirate!   Medicamentele expirate sau pe care pacienții nu le mai folosesc, trebuie colectate în...

Atenție unde vă aruncați medicamentele expirate!
Un nou contract pentru izolarea termică a Spitalului Municipal Oradea | FOTO
Sănătate miercuri, 10 iulie 2024, 11:55

Un nou contract pentru izolarea termică a Spitalului Municipal Oradea | FOTO

În aceste zile a fost semnat contractul de finanțare, etapa II, a proiectului ,,Creșterea performanței energetice a Spitalului Clinic Municipal...

Un nou contract pentru izolarea termică a Spitalului Municipal Oradea | FOTO
Site nou dedicat comunității persoanelor cu scleroză multiplă
Sănătate marți, 9 iulie 2024, 16:40

Site nou dedicat comunității persoanelor cu scleroză multiplă

A fost lansat un nou site dedicat comunității persoanelor cu scleroză multiplă din România.   Site-ul: www.msresistance.ro se adresează...

Site nou dedicat comunității persoanelor cu scleroză multiplă
Pacienţii cu melanom ocular metastatic riscă să rămână fără tratament
Sănătate marți, 9 iulie 2024, 15:21

Pacienţii cu melanom ocular metastatic riscă să rămână fără tratament

Pacienţii cu melanom ocular metastatic din România riscă să rămână fără tratament pentru că medicamementele de care au nevoie încă...

Pacienţii cu melanom ocular metastatic riscă să rămână fără tratament
Sănătate luni, 8 iulie 2024, 16:46

Vacanţă fără griji: ce medicamente să iei cu tine când mergi în străinătate

Mult visata vacanţă în străinătate ne poate lăsa cu un gust amar dacă ne prinde brusc o răceală, dar nu avem de unde să cumpărăm rapid...

Vacanţă fără griji: ce medicamente să iei cu tine când mergi în străinătate
Sănătate sâmbătă, 6 iulie 2024, 12:44

Echipamente moderne pentru diagnosticarea și tratarea bolnavilor de cancer

Aceste investiții vor contribui la îmbunătățirea actului medical, asigurând atât diagnosticarea precisă a bolilor oncologice, cât și un...

Echipamente moderne pentru diagnosticarea și tratarea bolnavilor de cancer
Sănătate sâmbătă, 6 iulie 2024, 06:00

Atenție la ochelarii de soare!

  O pereche de ochelari de soare de calitate îți oferă protecție față de lumina puternică. Toate perechile de ochelari de soare...

Atenție la ochelarii de soare!
Sănătate miercuri, 3 iulie 2024, 14:14

Persoane salvate de piloții Unităţii Speciale de Aviaţie

În semestrul I 2024 piloții Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca au făcut parte din echipajele aeromedicale SMURD și au reușit să ducă...

Persoane salvate de piloții Unităţii Speciale de Aviaţie