Ascultă Radio România Cluj Live

IUF este cel mai mare eveniment educațional din România [FOTO]

Anual, peste 100 de instituții educaționale, din peste 20 de țări, vin să interacționeze direct cu tinerii români interesați de studii internaționale.

IUF este cel mai mare eveniment educațional din România [FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2022, 14:43

Studenții și elevii au ocazia să afle mai multe informații despre ce înseamnă să fii student internațional. În plus, aceștia au ocazia să discute cu cele mai apreciate universități din țară.

Ruxandra Zaharia Pr și marketing manager IUF:

După 3 ani de pauză, cauzați în mare parte de restricțiile pandemiei, IUF a revenit cu o nouă ediție în Cluj-Napoca. Cel mai mare eveniment educațional aduce astăzi peste 25 de universități și o nouă ediție a conferinței YouForum, în care elevii de liceu și studenții pot afla informații care mai departe o să-i ajute să ia o decizie în privința domeniului de studiu pe care vor să-l studieze sau a carierei pe care vor să o urmeze.

Practic, vizitatorii au 2 componente ale evenimentului pe care le pot urmări, ca să spun așa. Prima parte este zona expozițională, unde 25 de universități din 10 țări vin să își prezinte ofertele educaționale pentru programele de licență și masterat. Vorbim aici de peste 3000 de programe de licență și masterat în țări precum Marea Britanie, Olanda, Belgia, Elveția și chiar și România – pentru că avem 8 reprezentanți ai universităților românești prezente la eveniment. Iar cea de-a doua componentă este conferința YpuForum, unde avem peste 25 de invitați.

Printre invitați se numără reprezentanții universităților internaționale, dar și profesioniști de aici din zona Clujului, care vin să share-uiască, vin să împărtășească cu vizitatorii experiența lor.

Elevii participanți ne spun părerea lor:

Deja eu am fost înăuntru și Olanda m-a atras cel mai mult – poate Danemarca și România, dar aș prefera în străinătate.A fost interesant, îmbulzeală totuși, și mă așteptam să fie puțin mai mare. Dar da, a fost ok.

Eu în principal am găsit câteva (universități) , vreo 2 sau 3 care să îmbine artele. Sunt foarte multe. Multe legate de management, de hotel și de informatică. Sunt în mare vreo 20 de facultăți. Unele facultăți mi s-a părut că s-au prezentat mai bine iar unele mai puțin bine.N-aș avea nicio problemă să studiez în România, sau să studiez în sănătate, atât timp cât pot să studiez ceea ce îmi doresc și să fie la calitate bună. 

Psihologul Vlad Gulută, unul dintre speakerii IUF ne spune cum putem să facem mai ușoară trecerea de la liceu la facultate:

Trecerea asta e una dificilă, pentru că vine cu plecarea de acasă, cu responsabilitățile, cu trecerea de la diriginți, profesori la cursuri universitare și laboratoare. Eu cred și aș încuraja elevii, viitorii studenți să utilizeze cât mai mult din resursele pe care le pun facultățiile la dispoziție, de exemplu studenții din anii mai mari, asociațiile de voluntariat, ziua porților deschise unde pot să vină să se familiarizeze cu mediul ăsta universitar. Cred că la început, ăștia ar fi pașii, să se bazeze pe colegii mai mari, să se implice în activitățile de voluntariat și să profite de ziua porților deschise. 

Această prezentare necesită JavaScript.

Despre meseria de content creator am vorbit cu un alt speaker al evenimentului, Vlad Jucan, unul dintre cei mai mari creatori de conținut din Cluj-Napoca, cu peste 30 de mii de urmăritori pe Insagram si Tiktok.

Astăzi am venit să vorbesc despre educație și cum am avut parte eu de educație. Am vorbit despre trecerea mea de la liceu la facultate, despre experiența mea. A fost un proces nu tocmai ușor. Dar, treptat și cu multă muncă m-am apucat de învățat și am trecut peste pragul ăsta. 

Crezi că poți să faci o meserie din content crater, din crearea de conținut în România?

Bineînțeles că poți să faci o meserie din asta. Adică poate să fie chiar un full-time job și este de cele mai multe ori pentru cine se ține și pentru cine vrea să facă chestia asta.

Cum ai ajuns tu să faci asta?

Eu sincer, am început dintr-o glumă și dintr-o joacă dar niciodată nu mă gândeam că o să ajung chiar aici.M-am apucat să postez pe Tiktok așa de amuzament, până ce am ajuns să cresc și să fiu unde sunt acum. Cred că secretul e să fii autentic, să fii deschis cu lumea care te urmărește.

 

Sebastiana Joicaliuc

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj