Ascultă Radio România Cluj Live

​Două avioane pentru transportul pacienților critici, în Bihor [AUDIO/FOTO]

Cele două aeronave pentru transportul pacienților critici sunt construite în SUA și vor ajunge în țară în primele cinci luni ale anului 2023, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului Național pentru Situații de Urgență.

Foto: Agerpres

Articol editat de cristina.rusu, 9 septembrie 2022, 11:22

Prezent joi, 8 septembrie, la Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA de la Oradea, dr. Arafat a răspuns întrebărilor referitoare la proiectele DSU privind medicina de urgenţă şi a prezentat câteva dintre preocupările actuale pentru îmbunătăţirea sistemului medical de urgenţă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sunt câteva proiecte pe medicină de urgenţă, nu numai ale SMURD-ului. Lăsând la o parte achiziţia de echipamente, noi acum întărim câteva segmente pe partea urgențelor prespitaliceşti şi pe partea unităţilor de primiri urgenţă, a spus dr. Raed Arafat.

Potrivit acestuia, cele mai importante sunt legate de formarea personalului, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, destinate inclusiv asistenților medicali de la serviciile de Ambulanță și de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

O să le facem în parteneriat cu alte instituții. Dar, acolo vom implementa de fapt atestatul asistenților medicali pe domeniul urgenței. Există fonduri europene pentru aceasta, care sunt alocate și pe care sper să le începem cât mai repede, căci deja o spunem de ceva timp, a mai precizat medicul.

Un alt aspect este întărirea capacității de a transporta pacienți critici, respectiv două avioane medicale și înființarea a două centre de coordonare a elicopterelor SMURD.

 

Capacitate de reacție crescută

Cele două avioane medicale sunt realizate în Statele Unite ale Americii și urmează să fie livrate în ianuarie – februarie 2023, primul, aprilie – mai, al doilea.

Aceasta ne va crește capacitatea de reacție. Pe lângă aceste două avioane vom avea încă două puncte de elicoptere, care urmează să se dechisă la Brașov și Suceava și care ne vor duce la 11 puncte de intervenție aeriană, a vorbit dr. Arafat despre planurile pe termen scurt.

Referitor la partea de identificare a unor soluţii legate de problemele din sistem, șeful DSU a spus că se caută soluţii fiabile pentru bunul mers al unităţilor de primiri urgenţe din ţară.

Nefiind doar o problemă românească, unităţile de primiri urgenţe sunt cel mai adesea aglomerate, cu timpi de aşteptare mari, a mai precizat şeful DSU.

 

Soluții în favoarea pacientului

Noi încercăm să vedem ce soluţii găsim totuşi care să fie în favoarea pacientului şi să corecteze lucrurile unde pot fi corectate fără să atingă siguranţa pacientului şi desigur, accesul lui la îngrijire în aceste unităţi. Sunt soluţii pe care le avem în vedere pentru fiecare dintre aceste aspecte. Niciuna nu e magică, uneori trebuie să implementezi mai multe proceduri să ajungi la dezideratul final.

De exemplu, pe UPU, analiza noastră arată așa: 15% sunt cazuri de cod roșu și galben – aici este risc vital, sunt oameni în pericol care trebuie văzuți cel mai repede. Ce-i roșu, imediat, ce-i galben, în primele 10 – 15 minute. După care avem pe partea cealaltă cei care într-adevăr nu reprezintă urgențe majore, și mulți dintre ei, ar fi putut fi rezolvați în altă parte. Sunt tot 15%. Nu sunt mai mulți. Acestea sunt codurile alb și albastru. Alb fiind cei care, într-adevăr, nu ar fi avut nevoie de UPU, dar aici vorbim de 15%. După care, în mijloc, avem 70% de cazuri care sunt coduri verde, ceea ce înseamnă, în triajul de la UPU, că nu are risc vital, dar totuși râmâne urgență care are nevoie de resurse. Această urgență poate să fie o fractură, o plagă de cusut, pot să fie «n» situații care necesită, totuși, îngrijire într-o unitate de primiri urgențe sau măcar o evaluare într-o unitate de primiri urgențe, a explicat medicul.

 

Creșterea resursei umane, intervenții mai rapide

Soluţiile presupun , în primul rând, creşterea resursei umane în unităţile de primiri urgenţe şi rezolvarea proceselor din acestea, pentru a deveni oarecum autonome faţă de spitale, adică investigaţii mai rapide, UPU să aibă radiologia proprie, computer tomograf propriu, oamenii proprii ai unităţii, să nu fie în competiţie cu restul cazurilor din spital.

Soluţia este să ai resursele tale ca unitate de urgenţă, a subliniat Raed Arafat.

De asemenea, se caută soluţii şi pentru problema preluării mai rapide a bolnavilor din UPU care nu pot fi trimişi acasă şi internarea lor, pentru că medicul de la UPU trebuie să-l ţină acolo o vreme, câteodată mai multe ore, un loc ocupat care putea fi eliberat pentru a consulta alţi pacienţi.

Unele soluţii s-ar putea să nu fie valabile pentru toate spitalele, dar unele pot fi implementate, a mai adăugat fondatorul SMURD în România.

Întrebat despre stadiul procesului de digitalizare şi modernizare cu tehnologii IT, şeful DSU a adus în discuție un proiect naţional pe urgenţă, pe UPU-ri şi pe serviciile de ambulanţă care ar fi trebuit să fie interconectate.

Proiectul a fost finalizat, tabletele au fost luate, dar din păcate nu a putut să fie implementat integral şi încercăm să-l finalizăm integral pentru că necesită în spitale o interoperabilitate între sistemul naţional şi sistemele digitale ale spitalelor care sunt făcute de cel puţin 11 – 12 firme. Dar o să ajungem să o rezolvăm şi asta, a încheiat Raed Arafat.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor
Sănătate vineri, 19 aprilie 2024, 18:52

Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitatea de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum şi procedura de...

Medicamentele expirate vor putea fi predate spitalelor
Spital redeschis pentru pacienți în Alba Iulia
Sănătate vineri, 19 aprilie 2024, 15:57

Spital redeschis pentru pacienți în Alba Iulia

Unitatea medicală va fi deschisă pentru pacienţi din 7 mai.   Policlinica a funcţionat timp de două decenii într-un spaţiu...

Spital redeschis pentru pacienți în Alba Iulia
Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon
Sănătate joi, 18 aprilie 2024, 17:24

Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila subliniază însă că mai multe anchete sunt încă în desfăşurare, în acest caz:   Ancheta...

Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon
Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon
Sănătate miercuri, 17 aprilie 2024, 18:51

Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon

Între concluziile documentului se regăseşte în schimb nevoia de îmbunătăţire a modului de comunicare, aspect la care se referă şi Raportul...

Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon
Sănătate miercuri, 17 aprilie 2024, 18:13

Instructor, în stop cardio-respirator, la sala de sport

Potrivit unor surse medicale, bărbatului i s-a făcut brusc rău în timp ce se afla la sală, iar personalul sălii a reacționat imediat, sunând...

Instructor, în stop cardio-respirator, la sala de sport
Sănătate marți, 16 aprilie 2024, 17:16

Cauzele apariţiei bolilor degenerative reumatologice, la tineri

Schimbarea stilului de viață, de la activitățile casnice și până la cele profesionale, se numără printre motivele apariției unor afecțiuni...

Cauzele apariţiei bolilor degenerative reumatologice, la tineri
Sănătate marți, 16 aprilie 2024, 10:10

Ce înseamnă diabetul și cum să trăiești cu această afecțiune

Despre ce înseamnă diabetul, cum este să trăiești cu această afecțiune, care sunt măsurile de prevenție și ce ar trebui să facem pentru a...

Ce înseamnă diabetul și cum să trăiești cu această afecțiune
Sănătate luni, 15 aprilie 2024, 17:58

Alba: Acoperirea vaccinală antirujeolică, mult scăzută

Rata de vaccinare la nivelul judeţului Alba este la prima doză de 71% şi la a doua doză de doar 47%.   Pentru a evita o epidemie, rata de...

Alba: Acoperirea vaccinală antirujeolică, mult scăzută