Ascultă Radio România Cluj Live

De la bombe la tigăi: cum a ajuns teflonul în bucătăria noastră?

Teflonul e prezent în orice bucătărie: toată lumea are o tigaie sau un alt vas căptuşit cu acest material antiaderent. Ne-am obişnuit cu el atât de mult ca substantiv comun încât am uitat cu totul că iniţial se scria cu majusculă, fiind numele unui brand. Dar ce e mai surprinzător e că în copilăria lui, acest material a fost folosit în proiectul Manhattan:

De la bombe la tigăi: cum a ajuns teflonul în bucătăria noastră?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 august 2022, 12:00

Teflonul e prezent în orice bucătărie: toată lumea are o tigaie sau un alt vas căptuşit cu acest material antiaderent. Ne-am obişnuit cu el atât de mult ca substantiv comun încât am uitat cu totul că iniţial se scria cu majusculă, fiind numele unui brand. Dar ce e mai surprinzător e că în copilăria lui, acest material a fost folosit în proiectul Manhattan:

Inventarea teflonului se datorează întâmplării, dar şi unui chimist pe nume Roy J. Plunkett, care după ce şi-a dat doctoratul, a început să lucreze la uzina chimică DuPont din New Jersey. Lucra cu un gaz numit tetrafluoretilenă (pe scurt, TFE) când, în 1938, s-a confruntat cu o problemă neaşteptată: unul din rezervoarele cu gaz s-a blocat complet. Gazul nu mai ieşea, cu toate că după greutate se putea constata că rezervorul e încă plin. Chimistul a tăiat rezervorul să vadă ce s-a întâmplat, iar înăuntru a găsit un material solid: moleculele de gaz s-au polimerizat şi, după o reacţie în lanţ, s-au transformat într-un fel de pulbere albă şi alunecoasă.

Materialul botezat pe atunci PTFE a dovedit şi alte caracteristici interesante: practic era mai alunecos decât orice alt material cunoscut şi era rezistent la temperaturi înalte şi la chimicale corozive. Caracteristica aceasta a atras atenţia armatei: în proiectul Manhattan, cel care a fost responsabil de producerea primelor bombe atomice, au făcut tot felul de supape din PTFE, pentru că numai el putea să facă faţă unei substanţe pe care o foloseau la îmbogăţirea uraniului. Experimentele acestea au avut succes, iar restul e, din păcate, istorie; una nu foarte glorioasă, de vreme ce episodul atomic e adesea exclus din istoria oficială a teflonului.

Abia după război au început să se gândească la aplicaţii civile, moment în care s-a brevetat şi teflonul. Partea cu bucătăria este meritul unui inginer francez pe nume Marc Gregoire: acesta şi-a făcut iniţial un set de pescuit învelit în teflon, dar la insistenţa soţiei, a încercat materialul şi pe tigăi. Pentru răspândirea inovaţiei sale acesta şi-a creat în curând propria companie, al cărui nume provine din cuvintele teflon şi aluminiu (dar nu îl vom spune, pentru că mai există şi astăzi). Teflonul a primit în timp şi alte aplicaţii, de la industria spaţială şi până la cea farmaceutică, iar chimistul Roy J. Plunkett a fost inclus în galeria de onoare a inventatorilor de materiale sintetice.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 00:00

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km

Un cod Murray a înotat pe o distanță de 860 de kilometri în unul dintre cele mai mari fluvii din Australia, o călătorie care a început în...

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 12:00

Piersicile, super-fruct pentru sănătate

Piersicile nu sunt doar un fruct delicios, ci şi o adevărată „comoară” naturală pentru organism.   Cu aroma lor delicată şi...

Piersicile, super-fruct pentru sănătate
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 10:00

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens

Dimineţile devin tot mai reci, iar în interior, poate apărea condensul pe ferestre. Picăturile de apă aparent inofensive indică primul semn al...

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 00:00

Chiar și marii regizori rămân faliți!

Chiar și marii regizori, cei mai celebri, rămân faliți. Luptându-se să supraviețuiască, după ce și-a autofinanțat cel mai recent film,...

Chiar și marii regizori rămân faliți!