Ascultă Radio România Cluj Live

Funcționarea creșelor dată peste cap [AUDIO]

Am început cu greva japoneză, dar activitatea nu este perturbată în creșe. Urmează ca în două, trei zile să demarăm greva de avertisment cu suspendarea activității pentru două ore și apoi greva generală. (Codruța Trif)

Funcționarea creșelor dată peste cap [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 7 iunie 2022, 11:25

Codruța Trif reprezintă angajații din creșele clujene și spune că prin formele de protest anunțate se încearcă revenirea la situația actuală, în care este păstrată atât schema de personal cât și salarizarea.

Ea avertizează că noua organizare va crea disfuncționalități, iar cei care vor avea de suferit vor fi în principal copiii și implicit părinții acestora:

Creșele sunt supuse unei reorganizări haotice. Personal din multe compartimente lipsește cu desăvârșire, este cazul compartimentului TESA, care asigură servicii tehnice, administrative, achiziții, resurse umane, contabilitate și salarizare. Dar lipsesc și medici, asistenți, dieteticieni, psihologi și psihopedagogi. Așa nu se va putea desfășura activitatea în creșe în condiții normale. Iar salariile vor scădea cu 30, 40 la sută. (Codruța Trif)

Actul normativ care prevede trecerea creșelor din subordinea primăriilor în cea a Ministerului Educației nu prevede nici surse de finanțare pentru medicamentația celor mici.

Cerasela Coman este medic la una dintre creșele din Cluj-Napoca și avertizează că în viitor copiii nu vor mai avea asistență medicală de specialitate pe toată șederea lor la creșă, așa cum este în prezent:

În scurt timp va fi imposibil să asigurăm medicamentația de prim ajutor pentru copii. O altă problema e legată de faptul că nu se prevede asigurarea de personal calificat pe toată durata șederii copiilor în creșe, 12 ore, dat fiind că sunt copii mici, care sunt în diferite stadii de diversificare a alimentației, copii cu intoleranțe, copii cu afecțiuni cronice, care necesită meniuri personalizate, adaptate situației lor și tratament administrat pe perioada șederii în creșă.

De asemenea, nu se prevede clar aportul adultului la numărul de copii. Câți adulți la câți copii trebuie să fie, având în vedere că la această vârstă copiii sunt complet dependenți de adulți pentru a-și asigura nevoile de bază. Cei mai mulți nu pot mânca singuri, nu-și schimbă scutecul singuri, nu se pot spală singuri, nu se pot îmbracă, nu știu să spună ce-i doare când sunt bolnavi. Doar plâng sau zac pur și simplu și trebuie să fie personal calificat care să poată să înțeleagă problemele pe care le au. (Cerasela Coman)

Primăria clujeană caută soluții pentru a asigura o parte din finanțarea creșelor, a declarat marți, 7 iunie, la Radio Cluj, viceprimarul Dan Tarcea:


 

Mai nemulțumiți decât angajații din creșe sunt părinții cu copii mici care folosesc acest mijloc de îngrijire a copilului. În această situație se află inclusiv colega noastră Alina Nechita, care atrage atenția că reorganizarea funcționării creșelor, pe lângă faptul că scade siguranța celor mici, reduce și numărul locurilor pentru copiii cu vârstă de până la trei ani:

Legea spune că în grupele mici vor fi nouă copii. Imaginați-vă cum va fi în Cluj-Napoca, unde o grupă mică la creșă are până la 28 de copii și locurile sunt insuficiente, cum vor putea să se reducă la nouă locuri, lăsând la o parte faptul că vârsta copiilor acceptați în creșe va scădea. Imaginați-vă copii de patru luni în creșă, copii care nu stau în șezut. Acum, vârsta minimă de acceptare în creșe este de 11, 12 luni. Femeile care îngrijesc copiii vor fi două la grupă, vor trebui să stea cu câte patru, cinci copii în brațe o dată. Noi, părinții, considerăm că este în pericol siguranța copiilor noștri. Ei nu vor mai putea fi duși unul câte unul la toaletă, să se spele pe mâini, să fie puși pe oliță și așa mai departe, sau chiar hrăniți. (Alina Nechita)

Părinții care au copii la creșe au lansat și o petiție on-line prin care cer ministrului Educației să păstreze actualul sistem de funcționare și doar acolo unde administrațiile locale nu au capacitatea sau nu doresc să le administreze, creșele să treacă la Minister.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj