Ascultă Radio România Cluj Live

Carnea de miel pentru Paște este tot mai scumpă

Majoritatea ciobanilor din zona Sibiului preferă să își vândă miei în viu la export pentru că se oferă un preț mai bun, iar pentru piața internă cererea este tot mai mică.

Reporter: Ce faceți cu mieii, anul acesta de Paște?

Carnea de miel pentru Paște este tot mai scumpă

Articol editat de Andreea Leonid, 12 aprilie 2022, 11:11

Reporter: Ce faceți cu mieii, anul acesta de Paște?

-: Îi dăm la intermediari, /…/, îi dăm la export. Merg în Arabia, în Israel, în Siria, unde are comanda.

Reporter: Deci mieii dumneavoastră o să ajungă pe mesele străinilor?

-: Da, majoritatea, da.

Reporter: Dar de ce e mai convenabil să dați în viu?

-: Îi dăm pe toți odată într-o mașină și iei un ban grămadă, faci ceva, pentru că s-au scumpit toate, și porumbul s-a dublat, s-a triplat /…/ la 50 de bani, nu îl mai iei cu 1,5 lei.

Reporter: Şi puținii crescători de oi din județul Sibiu, care s-au hotărât să sacrifice mieii pentru a-i vinde în piață înainte de Paște, se plâng de scumpirile din ultima perioadă care, spun ei, îi obligă să ridice prețul la carnea de miel.

-: Şi pentru noi e foarte greu că s-au scumpit tărâțele, s-a scumpit porumbul, s-a scumpit motorina, s-a scumpit benzina, s-au scumpit toate cele.

Reporter: S-au scumpit toate, scumpiţi şi dumneavoastră carnea?

-: Şi e normal, doamna. 40 e kilogramul de carne de miel.

Reporter: Şi cumpărători vor fi la prețurile acestea?

-: O dată în an e Paştele. Un kilogram, două și oamenii tot iau.

Reporter: În județul Sibiu există opt abatoare autorizate permanent pentru sacrificarea ovinelor. Reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare atrag atenția că tăierea mieilor la stână este permisă doar pentru consumul familial, și nu pentru comercializare.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO
Bucate alese pentru masa de Crăciun [AUDIO]
Reportaje joi, 26 decembrie 2024, 00:00

Bucate alese pentru masa de Crăciun [AUDIO]

Crăciunul e aici și simțim deja mirosul de cozonac în aer, nu-i așa? E acel moment al anului când fiecare dintre noi face tot posibilul să...

Bucate alese pentru masa de Crăciun [AUDIO]
Dacă e miercuri… în Parcul Central se aleargă!
Reportaje miercuri, 25 decembrie 2024, 00:00

Dacă e miercuri… în Parcul Central se aleargă!

Se spune că sportul are puterea de a schimba lumea, și de a uni oamenii. Am văzut asta, miercurea trecută, când am participat la întâlnirea...

Dacă e miercuri… în Parcul Central se aleargă!
Reportaje marți, 24 decembrie 2024, 12:13

Pregătiri de Crăciun pe ultima sută de metri

Parcă era vorba că porcul nu se îngraşă în Ajunul Crăciunului?   Să fim sinceri, cu toţii trecem printr-un moment în care ne dăm...

Pregătiri de Crăciun pe ultima sută de metri
Reportaje marți, 24 decembrie 2024, 11:49

Cum să ne aranjăm părul în seara de Crăciun și Revelion – sfatul hairstylistului

Orice femeie își dorește ca părul ei să arate impecabil de sărbători, iar pentru acest lucru de cele mai multe ori e nevoie de o programare la...

Cum să ne aranjăm părul în seara de Crăciun și Revelion – sfatul hairstylistului
Reportaje marți, 24 decembrie 2024, 00:00

Ajunul Crăciunului – românii se pregătesc pentru a primi colindătorii

24 decembrie este Ajunul Crăciunului, iar românii se pregătesc pentru colindători. Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la...

Ajunul Crăciunului – românii se pregătesc pentru a primi colindătorii
Reportaje duminică, 22 decembrie 2024, 00:00

Rizz, ghost, bestie – cele mai noi expresii din palmaresul ”Generației Z”

De-a lungul timpului, limbile de pe întreg pământul s-au modificat în funcție de influențe, împrumuturi lingvistice și de o mulțime de alte...

Rizz, ghost, bestie – cele mai noi expresii din palmaresul ”Generației Z”