Ascultă Radio România Cluj Live

Bunătăți de la…studenți [AUDIO/FOTO]

Sub îndrumarea conf. univ. dr. Carmen Ghergheleș (la materia „Gastronomie”), tinerii au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești. Produsele au fost pregătite în bucătăria facultății, fiind foarte apreciate de colegi și profesori.

Bunătăți de la…studenți [AUDIO/FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 ianuarie 2022, 09:34

Sunt 16 studenți, atât fete, cât și băieți, toți pricepuți. La materia «Gastronomie» noi nu învățăm să gătim, ci să ne descurcăm din punct de vedere al alegerilor gastronomice pe care le vom face când vom merge să vizităm diferite țări, sau în România, pentru obiceiuri culinare gastronomice, a spus conf. univ. dr. Carmen Ghergheleș.

Evenimentul s-a dorit să fie și o activitate de socializare între tineri și dascăli. Ei au împărtășit rețete de preparate culinare.

A devenit o tradiție pentru studenții de la Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agro-Turism de la Facultatea de Protecție a Mediului din Oradea să organizeze expoziții culinare.

De altfel, de două ori pe lună, la laboratoarele de la „Gastronomie”, tinerii descoperă relația dintre cultură și alimentație a altor popoare.

Am mers în Japonia – online. Am mers apoi în Franța, în Italia, în Austria. Am identificat mâncăruri specifice, obiceiuri gastronomice în diferite perioade ale anului și cu ocazia unor sărbători religioase ale lor. Am identificat condimente. La rândul lor, studenții își vor putea folosi cunoștințele dobândite, atunci când vor avea propria afacerea. Ei vor deveni manageri de pensiuni sau de unități de alimentație publică și dacă vor vrea să pregătească produse culinare specifice anumitor popoare, acum se pun bazele culturii gastronomice, a afirmat Carmen Ghergheleș.

La final, studenții și profesorii au gustat din preparatele culinare. Cu toții au apreciat modul de prezentare a produselor și au fost de acord că astfel de evenimente au bogate valențe educative.

Pe mese au fost expuse: sarmale, salată de vinete, ouă umplute, friptură de porc, platouri, rulade, pui crispy, dar și diferite sortimente de prăjituri.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am pregătit o parte din platouri, salata de vinete, rulade, ouă umplute, mai multe. Salata de vinete a avut mare trecere. Împreună cu colegii mei, am reușit să facem masa aceasta. Această activitate ne unește foarte mult. La fiecare oră devenim tot mai cooperativi și putem să ducem la bun sfârșit o activitate de acest fel, a spus Natalia Cuc, studentă în anul III la Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agro-Turism.

Am pregătit mușchi de porc la cuptor, cu un sos de ciuperci și cu ceapă, a spus Florin Rusal, student în anul III la aceeași specializare.

Emma Dehelean a gătit sarmale cu varză acră și cu carne de porc.

Ori de câte ori am ocazia, pregătesc sarmale. Prietenii mă roagă mereu să le fac sarmale. Astfel că astăzi am pregătit ceea ce știu să gătesc eu cel mai bine, a spus Emma Dehelean.

Colega ei, Mihaela Hanganu, a pregătit ouă umplute, unele fiind de culoare roșie, foarte apreciate de tinerii și profesorii prezenți la expoziția culinară.

Alți tineri au muncit în echipă și au pregătit delicioase prăjituri.

Am ales să fac o prăjitură tradițională cu nucă și cornulețe fragede cu magiun de prune, a spus o tânără.

Studenții și dascălii și-au propus să reia activitatea în preajma sărbătorilor pascale.

 

Text/Foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj