Ascultă Radio România Cluj Live

Sunt mămică, ce să fac? – Grup de suport pentru mame [AUDIO]

Prin acest grup, Laura Pașcalău, inițiatoarea lui, și-a dorit să creeze o comunitate online, cu scopul de a ajuta și informa mamele. Acest grup a apărut dintr-o necesitate, a spus tânăra mămică.

Sunt mămică, ce să fac? – Grup de suport pentru mame [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 5 ianuarie 2022, 06:00 / actualizat: 5 ianuarie 2022, 8:18

Laura Pașcalău

Laura Pașcalău

Eram însărcinată cu al doilea copil. Prima fetiță avea doi ani și un pic și aveam tot soiul de probleme: cu dinții, de adaptarea la grădiniță etc. În plus, aveam probleme cu sarcina. Și chiar aveam nevoie să socializez cu persoane cu aceleași probleme ca mine. Îmi doream să cer sfaturi de la mămici cu copii mai mari, care au trecut prin ceea ce treceam eu. Și nu găseam cu cine să vorbesc. Astfel, am creat grupul. Dintr-o necesitate. Nu am avut niciun scop atunci, nicio idee. Toată lumea mă întreabă cum mi-a venit ideea? Nu mi-a venit nici o idee, ci doream să cer și să primesc ajutor, ceea ce fac și mămicile în ziua de azi pe grupul meu, a mărturisit Laura Pașcalău.

 

Sprijin informațional și emoțional

De atunci, comunitatea de mămici a ajuns la aproximativ 19.000 de membre active. Aici, mămicile cer și primesc sfaturi despre sarcină, naștere, alăptare, diversificare, bolile copilăriei, igienă, probleme de sănătate, dar și informații despre anumite servicii. Foarte multe dintre sfaturi și discuții sunt purtate cu specialiști. Practic, fiecare mămică, voluntar, sprijină informațional și emoțional gravidele și mamele care adresează întrebări.

Nici nu am urmărit la ce număr de membri a ajuns grupul meu.Scopul meu nu este să fie multe mămici în grup, ci să fie o comunitate online, mămici care își doresc să fie în grup și să ajute. Printre mămici se află și specialiști și a fost un fel de «ajută-mă să te ajut». Adică au ajuns în grup din nevoia de a cere ajutor. Și astfel, fiind în grup specialiști din anumite domenii, au început să dea și sfaturi celor care aveau nevoie de ajutor. Văzând acest lucru, când au fost diverse situații, evident că le-am abordat și le-am cerut voie să le etichetez pentru a oferi păreri avizate, a spus tânăra mămică.

 

Specialiști

Chiar dacă este dedicat exclusiv femeilor, totuși există printre membri și pediatri, neonatologi, stomatologi și alți specialiști care pot să ofere ajutor mămicilor îngrijorate. Cum femeile schimbă în fiecare zi păreri și sfaturi legate de copii, acestea pot fi greu de gestionat. Fiind vorba de sănătatea celor mici, opiniile trebuie să fie bine documentate.

I-am abordat chiar și pe medicii noștri. Le-am cerut aprobare să-i introduc în grup și i-am rugat frumos ca atunci când au timp, să ajute. Nu toți au acceptat, pentru că în ziua de astăzi, timpul este cea mai mare «durere» a tututor și ca să ajuți pe internet, în special pe facebook, este nevoie de foarte mult timp și de răbdare, a spus Laura.

Acest grup a fost creat pentru ca mamele și proaspetele mămici să se poată reuni și să se încurajeze reciproc într-un mod pozitiv. Motivul pentru care accesul bărbaților nu este permis în grup este legat de intimitatea discuțiilor dintre femei.

Situația aceasta a fost de nenumărate ori adusă în discuție, mai ales că am fost abordată de tătici singuri. M-am consultat și cu mămicile din grup (pentru că până la urmă grupul nu este despre mine, ci despre membrele ei) și am ajuns la concluzia că este mai bine să rămână doar pentru mămici. Explicația este una foarte simplă (tot mămicile mi-au și dat explicațiile, cu care sunt și eu de acord): noi femeile, și fiziologic, și mental, și din mai multe puncte de vedere, suntem diferite de bărbați (și invers până la urmă). În grup se discută de probleme hormonale, de menstruație, de epizotomii, sâni cu răni etc., subiecte care, din păcate, la noi în România, sunt tabu. Femeile se simt destul de incomode să discute aceste subiecte în prezența bărbaților. Astfel, acestea nu-și doresc să fie și bărbați în grup. Deocamdată, sunt de acord cu aceasta. Pe viitor, nu știu ce va fi. Vom vedea, a explicat fondatoarea grupului.

 

Grup privat

Grupul nu este public, ci privat, dar se poate găsi la căutare. La grup poate să adere oricine, cu condiția ca administratorul și moderatorii să aprobe sau nu acele persoane în comunitatea de mămici online.

Doar așa putem să filtrăm membrii grupului. Dar tot ce conține grupul (începând de la membri, postări, comentarii, întrebări, poze, video-uri) nu se pot vedea de către cei care nu sunt membri, a mai precizat Laura Pașcalău.

 

Subiecte

Potrivit acesteia, principalele subiecte discutate de mămici sunt legate de sarcină, naștere, alăptare, alimentația naturală și artificială a bebelușului, diversificarea alimentației sugarului, grădiniță, dar și despre școală și servicii.

Grădinița este un subiect la ordinea zilei – adaptarea, neadaptarea, răcelile aferente. Dar în grupul meu se discută despre orice. Dacă o mămică este în căutare de un anumit serviciu sau o jucărie, află de la celelate membre unde le pot găsi. Astfel, mămicile își spun «mămici mai deștepte decât google». Și pe mine m-a amuzat această comparație. Dar nici nu știu dacă există subiect despre care nu s-a discutat în grupul meu. Foarte multe mămici mă întreabă și-n ziua de azi dacă pot aduce în discuție subiecte care nu au legătură cu copiii, nici cu faptul de a fi mămică. Eu repet, iar acest fapt este și-n regulamentul și descrierea grupului, dacă o mămică este în căutare de un anumit produs sau serviciu și îl găsește în informațiile de la mămicile de pe grupul nostru, este de foarte mare ajutor pentru ea. Noi, mamele în general, cel mai mult ducem lipsă de timp. Și dacă noi suntem în căutare de ceva, în loc să dăm telefoane, să mergem prin oraș, prin magazine, mai ușor este să aflăm informații utile de la mămicile de pe grup. Dacă, de pildă, o mămică este în căutare de pământ de umplutură, de ce să nu caute pe grup acest lucru, dacă e un ajutor pentru mamă?!, se întreabă mămica.

De fapt, dorința ei este ca acest grup să le simplifice viața mămicilor. Adică, în loc să alerge prin oraș ca să găsească un produs sau un serviciu, poate afla de pe grup unde există, la ce preț etc. și merge direct la sursă. Și astfel, mămica respectivă poate petrece acel timp cu copilul și cu familia sau, pur și simplu, poată să se odihnească.

Odihna este o altă nevoie a noastră, a mămicilor, mai spune Laura Pașcalău.

Misiunea grupului creat de orădeancă este să ofere un spațiu onine empatic, de încredere, în care mamele primesc informații corecte. De multe ori, mămicile comunității create de Laura Pașcalău își unesc forțele și se implică în campanii umanitare la apelurile acesteia sau ale altor mămici din grup.

 

Picnic aniversar

După ce comunitatea de mămici a crescut considerabil, la doi ani de la înființarea grupului, Laura Pașcalău a organizat un picnic aniversar pentru mămici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mămicile au insitat să ne vedem. Și astfel, în 2017, când am ajuns la un număr apropiat de 5.000 de persoane, am organizat un picnic aniversar. Fiecare a venit cu o păturică și ceva de mâncare. Astfel, ne-am întâlnit în șanțul Cetății. Atunci, am creat un eveniment pe facebook. Peste 500 de persoane au vrut să ne vedem. Eu îmi imaginam un număr de 20-30 de mămici dormice, iar când s-au anunțat atâtea mămici, am avut nevoie de aprobări. Eu atunci am aflat prima oară că dacă organizezi așa ceva, trebuie să anunți autoritățile. Am făcut toate acestea, dar cu ajutorul tuturor mămicilor. Pentru că în grupul meu sunt mămici din toate domeniile, a spus ea.

De altfel, când vremurile vor permite, Laura și-a propus să organizeze un festival pentru mămici. Până atunci, ea este dornică să ajute. Acesta este și principalul motiv pentru care a creat și menține grupul, mărturisește ea.

Când l-am înființat, mi-am propus să-l mențin maximum trei ani, până ieșeam din concediul de îngrijire a copilului. Mi-am spus că odată ce încep lucrul nu voi mai avea timp să mă ocup de grup și-l voi închide, dar nu am putut. Pentru că cea mai mare satisfacție a mea este când mămicile cer ajutorul și-l și primesc. Sunt persoane pe care le amuză că unele membre pun întrebări simple sau banale, dar acea mamă este de apreciat că întreabă. Dacă nu ar întreba și ar face de capul ei, ai spune că nu-i pasă. Îi pasă, cere ajutorul și-l primește pe grup, a mai exemplificat Laura.

Condiția este, spune Laura, ca atunci când vine vorba despre problemele de sănătate, cel mai important este să nu administreze copilului medicamente doar pentru că au fost recomandate de cineva de pe internet. Este extrem de riscant, de aceea este important să se consulte cu medicii și specialiștii, iar în cazuri de urgență să meargă la camera de gardă a celui mai apropiat spital sau să sune la numărul unic de urgență, a mai îndemnat tânăra.

În plus, membrele grupului sunt îndemnate să înțeleagă că fiecare mămică are o abordare proprie a temelor de discuție de pe grup, în funcție de personalitatea, valorile și experiența sa. De aceea, ea spune că toleranța față de celelalte este cea mai bună atitudine pentru a păstra o atmosferă plăcută pe grupul de mămici, dar și în socializarea pe internet.

Laura Pașcalău

 

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO
Reportaje sâmbătă, 6 iulie 2024, 14:30

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO

Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, continuă extinderea programului național de dotare a celor mai aglomerate orașe din țară cu...

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO
Clubul lecturii de vacanță | FOTO
Reportaje sâmbătă, 6 iulie 2024, 06:00

Clubul lecturii de vacanță | FOTO

Ca-n fiecare an Biblioteca Județeană “O Goga” a pregătit o serie de activități pentru perioada vacanței.   Participanții la Clubul de...

Clubul lecturii de vacanță | FOTO
Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj
Reportaje vineri, 5 iulie 2024, 12:39

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj

Parcul Central din Cluj-Napoca se transformă în acest weekend într-un hub efervescent pentru jazz-ul contemporan. Jazz in the Parc Competition...

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj
Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”
Reportaje vineri, 28 iunie 2024, 13:28

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”

Mai multe zboruri ale unor companii aviatice sunt întârziate cu ore bune sau au fost chiar anulate, iar, de cele mai multe ori, pasagerii află...

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”
Reportaje joi, 27 iunie 2024, 12:23

Servicii stomatologice gratuite pentru copii

Pentru copiii care locuiesc în Cluj-Napoca, o vizită la dentist nu necesită un efort prea mare. Situația e cu totul alta în mediul rural, unde,...

Servicii stomatologice gratuite pentru copii
Reportaje joi, 27 iunie 2024, 11:16

Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai

Pentru admiterea din această vară, UBB scoate la concurs peste 27.800 de locuri, pentru anul universitar 2024-2025, dintre care aproximativ 5.300...

Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai
Reportaje marți, 25 iunie 2024, 14:00

Dorina Chiriac: ”Pe mine actoria m-a salvat. Recomand”

Actrița Dorina Chiriac, prezentă la TIFF la premiera filmului Moromeții 3, în care a jucat, a avut și o întâlnire foarte relaxată cu...

Dorina Chiriac: ”Pe mine actoria m-a salvat. Recomand”
Reportaje duminică, 23 iunie 2024, 00:00

Lângă ape, prin pădure, de Rusalii nu umblăm | VIDEO

Una din cele mai vechi sărbători creştine este Duminica Cincizecimii, când Sfântul Duh a pogorât asupra ucenicilor sub formă de limbi de foc,...

Lângă ape, prin pădure, de Rusalii nu umblăm | VIDEO