Ascultă Radio România Cluj Live

Concursul de directori de școli din Bihor, sub lupa DNA

Oradea. Procurorii anticorupție orădeni au ridicat, marți, documente de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, după ce a fost depusă o plângere penală care vizează suspiciuni de fraudă a examenului pentru directorii de școli din Bihor.

Concursul de directori de școli din Bihor, sub lupa DNA

Articol editat de cristina.rusu, 27 octombrie 2021, 13:33

Noi am verificat și am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele comisiilor care au fost, pentru că au fost până la urmă trei comisii: comisia care a organizat proba scrisă, comisia care a evaluat și comisia de contestații. Toate lucrările scrise și toate lucrările anulate și toate tipizatele utilizate coincid cu numărul de tipizate comandate de noi. Prin urmare, nu avea cum să se rescrie lucrarea așa cum am înțeles că ar fi acuzele, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan.

Procurorii DNA Oradea fac cercetări pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu și înșelăciune prin mijloace frauduloase, sesizate într-o plângere penală formulată și depusă la DNA Oradea de către fosta directoare a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu.

Sesizarea parchetului anticorupție a fost făcută luni, 25 octombrie, Gheorghina Bîrlădeanu solicitând procurorilor DNA Oradea să facă verificări după ce nota actualului director delegat al școlii, Ioan Sorin Cuc, a fost majorată după contestații de la 5,60 la 7, notă necesară promovării probei scrise a examenului și trecerii în etapa următoare – cea a interviului (programat în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2021).

Notă asumată

Proba scrisă a examenului pentru posturile de director și director adjunct a fost de forma unui test standardizat de tip grilă.

De fapt, s-a stabilit că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare. Nu înțeleg cum s-ar putea greși, când totul a fost matematic. Fiind test grilă, cei din comisia de evaluare au venit cu un șablon și l-au pus peste grilele completate de fiecare candidat, rezultând în mod simplu care au fost răspunsurile corecte și cele greșite. Putea fi un singur răspuns corect din patru variante la fiecare întrebare, a explicat Gheorghina Bîrlădeanu, cea care a sesizat și Ministerul Educației cu privire la modificările notelor în urma evaluării.

Ceea ce i-a surprins pe mulți dintre candidații înscriși la concurs a fost tocmai faptul că din cele 25 de contestații depuse, doar la o singură contestație – cea a profesorului Cuc, a fost majorată.

Interesat este că în urma reevaluării, candidatul cu codul 6961106 a reușit să obțină exact nota care să îi permită participarea la interviu. De asemenea situația codului 6873685 este inexplicabilă, pentru că de la 7 nota a fost scăzută la 0. Lucrările acestui concurs s-au evaluat cu un șablon, de către doi evaluatori în prezența fiecărui candidat, a celor doi martori, și a reprezentanților sindicatelor, a declarat unul dintre directorii prezenți la concurs.

Mai mult, directorii spun că nota inițială a fost asumată prin semnătură de către toate cele cinci persoane care au asistat la evaluare.

În acest context, Gheorghina Bîrlădeanu, dar și alți candidați, au suspiciuni de fraudare a examenului prin atribuirea unei note nereale unui candidat.

Acest lucru se poate face ori prin punctarea unor răspunsuri greșite ca fiind corecte, ori prin înlocuirea pur și simplu a lucrării cu una nouă, în care răspunsurile să fie corecte. Majorarea notei în acest caz ar însemna că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate greșit în primă fază de comisia de evaluare, este de părere Bîrlădeanu.

„De la emoții”

Contactat telefonic, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor susține că nu poate fi vorba de o fraudare a examenului, ci de o eroare materială, în cazul notei de 7,60 scăzută la 0, și umană, în cazul rezultatului contestat la parchet.

A fost o eroare materială pe care am discutat-o cu informaticianul, care când a constatat-o, a corectat tabelul și l-a postat în varianta corectă. Acolo e clar că se vede nota și pe lista inițială. Acolo, nici măcar nu a fost contestată. În cazul notei de 5,60 majorată la 7, eu cred că a fost o greșeală de evaluare, în sensul în care exista posibilitatea ca la evaluare să fi numărat întrebările greșite, după care cele corecte și în final să le fi contabilizat pe cele corecte ca și greșite. Altfel nici eu nu-mi pot explica. Dar pe lucrare se vede că nu există ștersături, nu există mâzgălituri, există toate semnăturile. Deci, nu există un borderou aparte de corectare. Pe lucrare s-a scris și punctajul abordat, tot. Au semnat profesorii evaluatori, au semnat observatorii. Ce pot să mai cred e că în emoțiile care erau pentru toți nu s-au uitat cu atenție – nici candidatul, nici martorii care erau în sală. Altfel, nu am cum să explic, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan.

Acesta susține că sub nicio formă nu poate fi vorba de o fraudare a examenului.

Eu am mai spus-o: cred că trebuie să fii cel puțin naiv să crezi că cineva poate schimba o lucrare, în condițiile în care toate foile tipizate sunt numărate. La nivelul comisiei județene de organizare a existat inclusiv o procedură vizavi de modul de gestionare a foilor tipizate, a asigurat Abrudan.

Contactat telefonic, directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, Ioan Sorin Cuc a refuzat să facă declarații vizavi de această situație.

Este o anchetă în derulare, nu fac nicio declarație, a spus acesta.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Programul național ”Masă sănătoasă”
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 18:38

Programul național ”Masă sănătoasă”

S-a dovedit că pentru mulți elevi, masa primită la școală este principala din zi, iar frecvența participării acestora la ore s-a...

Programul național ”Masă sănătoasă”
Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 17:39

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage

La Muzeul Evreilor și în Sinagoga Sion vor putea fi organizate lecții de istorie.   Un parteneriat inedit semnat de Inspectoratul Școlar...

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 15:23

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager

Într-o lume a schimbărilor în ritm alert și a cerințelor tot mai complexe de pe piața muncii, Asociația EDUSPACE a lansat cel mai complex...

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Minor molestat de un pedagog
Educaţie miercuri, 17 aprilie 2024, 18:06

Minor molestat de un pedagog

Un elev de 15 ani (clasa a IX-) de la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” din Oradea a fost molestat de pedagogul de serviciu.  ...

Minor molestat de un pedagog
Educaţie marți, 16 aprilie 2024, 09:43

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației

Pornind de la experiența simulărilor din lunile trecute, când s-a atestat în toate școlile și liceele din țară noul sistem, autoritățile...

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 14:32

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT

În cadrul acestui eveniment care face parte din Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară, Regionale și Interjudețene, ce vizează elevii...

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 11:29

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba

Metoda de corectare digitală a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.   Reprezentanții...

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 11:46

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea

Aceste clădiri vor avea spații moderne și multifuncționale, iar exteriorul va fi reabilitat, anunță Primăria Oradea.   Durata de...

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea