Ascultă Radio România Cluj Live

Ce era într-un baton energizant din secolul 16?

Foto: MCvec/Pixabay

Sportivii – ocazionali şi de performanţă – sunt astăzi iubitorii batoanelor energizante. Ideea unui aliment care să fie foarte hrănitor şi tot odată foarte compact nu e însă nouă. În plus, ce se folosea în secolul 16 nu diferă ca macronutrienţi de ceea ce avem astăzi, deşi ingredientele erau altele:

Ce era într-un baton energizant din secolul 16?
Foto: Foto: MCvec/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 19 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 19 iulie 2021, 8:42

Sportivii – ocazionali şi de performanţă – sunt astăzi iubitorii batoanelor energizante. Ideea unui aliment care să fie foarte hrănitor şi tot odată foarte compact nu e însă nouă. În plus, ce se folosea în secolul 16 nu diferă ca macronutrienţi de ceea ce avem astăzi, deşi ingredientele erau altele:

Blănurile erau o afacere serioasă în secolul 16. Pe teritoriul de azi al Statelor Unite şi Canadei competiţia era acerbă, degenerând uneori în violenţă. Companiile scoteau profituri mari (dacă aveau răbdare 3-4 ani), dar partea grea a muncii le revenea vânătorilor care străbăteau mii de km cu o canoe în căutarea castorilor sau a căprioarelor.

Cea mai mare problemă în organizarea acestor expediţii era mâncarea: cum să transporţi alimente atât de multe, necesare pentru săptămâni, când fiecare kg în plus îţi îngreunează deplasarea? În special alimentaţia de provenienţă europeană, bazată pe cereale, era nepractică pentru drum lung: conform documentelor, o echipă de 6 persoane care străbătea 800 km avea nevoie de 150 kg de mâncare pentru a se descurca cu condiţiile vitrege şi efortul fizic.

Pe de altă parte: înainte de colonizarea Americii, indigenii s-au confruntat cu aceeaşi problemă, pe care au reuşit să o rezolve inventând pemmicanul.

Probabil că pemmicanul – un amestec de carne uscată, seu şi fructe roşii – nu era grozav la gust. Masa astfel rezultată se modela în biluţe sau discuri pentru a se putea transporta uşor.

Carnea putea fi orice: vânat sau peşte, alimentul având valori nutriţionale foarte ridicate. Practic 1 kg de pemmican avea cam 8000 de calorii, ceea ce echivalează cu gelurile şi batoanele energizante din ziua de astăzi. Un avantaj era faptul că rezista ani de zile; se putea consuma şi uscat, dar adăugându-se puţină apă caldă rezulta un fel de supă sau tocăniţă.

Printre triburile indigene fiecare îşi avea reţeta proprie de pemmican, deşi nimeni nu a afirmat vreodată că ar mânca cu poftă aşa ceva. Pe de altă parte atunci când oamenii erau în frig şi sălbăticie, când supravieţuirea lor depindea de acele calorii, probabil că gustul îi interesa cel mai puţin.

 

Andrea Nagy

Foto: MCvec /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Peste 35°C în mașină = reacții întârziate și siguranță redusă
Diverse marți, 1 iulie 2025, 00:00

Peste 35°C în mașină = reacții întârziate și siguranță redusă

Temperaturile ridicate din interiorul autovehiculelor pot afecta serios siguranţa la volan.   Un studiu al Universităţii din Hamburg arată...

Peste 35°C în mașină = reacții întârziate și siguranță redusă
Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 18:00

Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?

Te-ai întrebat vreodată, în timp ce îți bei cafeaua sau lucrezi liniștit la laptop, de ce câinele tău stă cu ochii țintă la tine,...

Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?
Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”
Diverse luni, 30 iunie 2025, 12:00

Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”

Un studiu amplu realizat de Universitatea Semmelweis din Budapesta, care a analizat datele a peste 2,1 milioane de participanți din 79 de cercetări...

Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”
O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 00:00

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?

Publicaţia South China Morning Post titreză: Cafeaua cu intestine de porc a devenit extrem de populară în China.   În orașul chinezesc...

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi