Ascultă Radio România Cluj Live

Ce era într-un baton energizant din secolul 16?

Foto: MCvec/Pixabay

Sportivii – ocazionali şi de performanţă – sunt astăzi iubitorii batoanelor energizante. Ideea unui aliment care să fie foarte hrănitor şi tot odată foarte compact nu e însă nouă. În plus, ce se folosea în secolul 16 nu diferă ca macronutrienţi de ceea ce avem astăzi, deşi ingredientele erau altele:

Ce era într-un baton energizant din secolul 16?
Foto: Foto: MCvec/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 19 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 19 iulie 2021, 8:42

Sportivii – ocazionali şi de performanţă – sunt astăzi iubitorii batoanelor energizante. Ideea unui aliment care să fie foarte hrănitor şi tot odată foarte compact nu e însă nouă. În plus, ce se folosea în secolul 16 nu diferă ca macronutrienţi de ceea ce avem astăzi, deşi ingredientele erau altele:

Blănurile erau o afacere serioasă în secolul 16. Pe teritoriul de azi al Statelor Unite şi Canadei competiţia era acerbă, degenerând uneori în violenţă. Companiile scoteau profituri mari (dacă aveau răbdare 3-4 ani), dar partea grea a muncii le revenea vânătorilor care străbăteau mii de km cu o canoe în căutarea castorilor sau a căprioarelor.

Cea mai mare problemă în organizarea acestor expediţii era mâncarea: cum să transporţi alimente atât de multe, necesare pentru săptămâni, când fiecare kg în plus îţi îngreunează deplasarea? În special alimentaţia de provenienţă europeană, bazată pe cereale, era nepractică pentru drum lung: conform documentelor, o echipă de 6 persoane care străbătea 800 km avea nevoie de 150 kg de mâncare pentru a se descurca cu condiţiile vitrege şi efortul fizic.

Pe de altă parte: înainte de colonizarea Americii, indigenii s-au confruntat cu aceeaşi problemă, pe care au reuşit să o rezolve inventând pemmicanul.

Probabil că pemmicanul – un amestec de carne uscată, seu şi fructe roşii – nu era grozav la gust. Masa astfel rezultată se modela în biluţe sau discuri pentru a se putea transporta uşor.

Carnea putea fi orice: vânat sau peşte, alimentul având valori nutriţionale foarte ridicate. Practic 1 kg de pemmican avea cam 8000 de calorii, ceea ce echivalează cu gelurile şi batoanele energizante din ziua de astăzi. Un avantaj era faptul că rezista ani de zile; se putea consuma şi uscat, dar adăugându-se puţină apă caldă rezulta un fel de supă sau tocăniţă.

Printre triburile indigene fiecare îşi avea reţeta proprie de pemmican, deşi nimeni nu a afirmat vreodată că ar mânca cu poftă aşa ceva. Pe de altă parte atunci când oamenii erau în frig şi sălbăticie, când supravieţuirea lor depindea de acele calorii, probabil că gustul îi interesa cel mai puţin.

 

Andrea Nagy

Foto: MCvec /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?