Se ştie despre cămile că rezistă foarte bine în perioadele îndelungate de uscăciune. De fapt, o cămilă poate supravieţui chiar şi o săptămână fără o picătură de apă. Există ideea conform căreia cocoaşa cămilei e un fel de container unde e stocată apa, dar nu e adevărat. Cel puţin, nu în totalitate:
Foto: Foto: de Taryn Elliott, de la Pexels
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
5 mai 2021, 06:00 / actualizat: 5 mai 2021, 8:34
Se ştie despre cămile că rezistă foarte bine în perioadele îndelungate de uscăciune. De fapt, o cămilă poate supravieţui chiar şi o săptămână fără o picătură de apă. Există ideea conform căreia cocoaşa cămilei e un fel de container unde e stocată apa, dar nu e adevărat. Cel puţin, nu în totalitate:
Cocoaşa cămilei e într-adevăr un depozit pentru vremuri grele: un depozit de grăsime. Îi e de folos animalului atunci când sursa de hrană e puţină, dar aici e clenciul: pentru că atunci când organismul cămilei descompune grăsimea, procesul biochimic produce şi o cantitate de apă. Dintr-un kg de grăsime cămila obţine 1.5 l de lichid.
Rezistenţa la uscăciune a cămilelor nu depinde însă numai de cocoaşă: această trăsătură derivă din comportamentul lor, din felul economic în care organismul lor foloseşte apa şi chiar dintr-o specificitate a globulelor lor roşii. Când un om pierde apă cât 12% din greutatea lui, sângele i se îngroaşă şi circulaţia se prăbuşeşte. Cămila, care are globule roşii mai mici decât alte mamifere, poate să aibă pierderi de apă de 30-40% fără să aibă probleme.
Sursă: Origo.hu/Foto: de Taryn Elliott, de la Pexels
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.
Universitatea Oxford din Marea Britanie a decernat postum diploma primei sale studente indigene, la 100 de ani de la începerea studiilor acesteia la...